Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos milžinės BP metinis grynasis pelnas smuko 57 proc.

Didžiosios Britanijos energetikos milžinė BP antradienį pranešė, kad jos metinis grynasis pelnas sumažėjo 57 proc. ir pernai siekė 4 mlrd. JAV dolerių (3,6 mlrd. eurų), o tai lėmė kritusios naftos kainos.
BP įmonės logotipas
BP įmonės logotipas / „Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu 2018 metais pelnas po mokesčių siekė 9,38 mlrd. JAV dolerių, nurodė bendrovė savo pranešime, žyminčiame ilgamečio vadovo amerikiečio Bobo Dudley vadovavimo dešimtmečio pabaigą.

Spalį buvo pranešta, kad po 40 metų trukusios karjeros bendrovėje B.Dudley atsistatydins, o jį šiame poste pakeis airis Bernardas Looney.

B.Looney prisijungė prie bendrovės 1991 metais ir iš pradžių dirbo gręžimo inžinieriumi, iki tapdamas tyrinėjimų ir gamybos padalinio vadovu.

„Praėjus beveik dešimčiai metų, tai yra paskutinis mano, kaip generalinio direktoriaus, ketvirtis“, – antradienį pareiškė B.Dudley.

„Per tą laiką kartu mes nuveikėme labai daug ir didžiuojuosi, kad perduodu saugesnę ir stipresnę bendrovę Bernardui ir jo komandai. Esu įsitikinęs, kad vadovaujant naujiesiems vadovams, BP ir toliau sėkmingai veiks sparčiai kintančiame energetikos kraštovaizdyje“, – pridūrė jis.

Nepaisant metinio grynojo pelno sumažėjimo, BP akcijų kaina Londono biržoje rytinės prekybos metu pakilo 4 procentais.

„BP padidino savo dividendus nepaisydama reikšmingo pelno kritimo dėl sumažėjusių žaliavų kainų“, – pažymėjo „Markets.com“ vyriausiasis rinkos analitikas Neilas Wilsonas.

„Didžiosioms naftos bendrovėms rūpestį kelia tai, kad Azijoje pastebimas nuolatinis paklausos mažėjimas dėl koronaviruso protrūkio, ir šis mažėjimas jau visus metus daro įtaką „Brent“ rūšies naftos kainoms“, – teigė analitikas.

BP pažymėjo, kad vidutiniškai „Brent“ rūšies naftos kainos praėjusiais metais nukrito iki žemiau nei 65 JAV dolerių už barelį, palyginti su 71 JAV dolerių už barelį kaina 2018-aisiais.

Etaloninė „Brent“ nafta antradienį kainavo maždaug 55 JAV dolerius po praėjusią savaitę įvykusių masinių kainų kritimų, susijusių su koronaviruso poveikiu pasaulinei energijos paklausai.

Švaresnė ateitis

Visgi nors tradicinės energetikos bendrovės tebėra labai priklausomos nuo pajamų, gaunamų iš iškastinio kuro, pastaraisiais metais B.Dudley vadovaujama BP drąsiau vykdė perėjimą prie švaresnės energijos, o tai skatino besikeičiantis visuomenės požiūris ir vyriausybės politika dėl anglies dioksido emisijų mažinimo ir kovos su klimato pokyčiais.

2018 metais BP pranešė įsigijusi didžiausią Didžiosios Britanijos elektromobilių įkrovimo įrangos įmonę „Chargemaster“ ketindama pasinaudoti augančia elektromobilių paklausa ateinančiais dešimtmečiais.

Bendrovė prognozuoja, kad atsinaujinantys energijos šaltiniai iki 2040 metų gali sudaryti 15 proc. viso energijos suvartojimo.

Katastrofos Meksikos įlankoje palikimas

BP antradienį pridūrė, kad praėjusiais metais buvo priversta skirti dar 2,4 mlrd. JAV dolerių 2010 metais Meksikos įlankoje įvykusio naftos išsiliejimo padariniams atlyginti, o šiemet planuoja skirti tam dar 1 mlrd. JAV dolerių.

Su šiomis sumomis bendros BP išlaidos valymui ir žalos atlyginimui sieks įspūdingą sumą – 75 mlrd. JAV dolerių.

B.Dudley pradėjo vadovauti bendrovei 2010 metų spalio mėnesį, kai jo pirmtakas Tony Haywardas buvo priverstas atsistatydinti.

2010 metų balandžio 20 dieną prie Luizianos krantų BP nuomojamoje naftos platformoje „Deepwater Horizon“ įvyko sprogimas – tuo metu, kai gręžimo darbai vyko 1,5 tūkst. metrų žemiau jūros lygio gylyje.

Sprogimo metu žuvo vienuolika darbininkų, o 507 mln. litrų naftos pateko į įlankos vandenis.

Tai buvo viena skaudžiausių aplinkosaugos katastrofų, ištikusi Jungtines Valstijas ir paskatinusi B.Dudley patobulinti saugos procedūras ir pertvarkyti bendrovę.

Be to, vadovaujant B.Dudley, BP 2018 metais sudarė labai svarbų sandorį ir už 10,5 mlrd. JAV dolerių įsigijo kasybos milžinės „BHP Billiton“ skalūnų naftos ir dujų gavybos padalinį Jungtinėse Valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas