Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naują „Klaipėdos naftos“ strategiją lėmė ir „Orlen Lietuvos“ rekonstrukcija

Nauja naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorės „Klaipėdos nafta“ ilgalaikė veiklos strategija parengta atsižvelgus ir į būsimą „Orlen Lietuvos“ valdomos Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos veiklą po rekonstrukcijos, teigia bendrovės atstovas.
Dainiaus Kreivio vizitas „Klaipėdos naftoje“
„Klaipėdos nafta“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 KN Energies, AB

Bendrovės komercijos direktorius Mindaugas Navikas sako, kad rekonstravus Mažeikių gamyklą mažės tamsiųjų naftos produktų krova.

„Taip, žinoma, tai turės įtakos, nes, kaip matome, tamsiųjų naftos produktų sumažės, o jų jau sumažėjo šiandien. Šie produktai – tamsūs produktai – bus pakeisti kitais: bitumu, metanoliu“, – „Klaipėdos naftos“ strategijos pristatyme internetu trečiadienį sakė M. Navikas.

„Orlen Lietuvos“ vadovas Michalas Rudnickis yra teigęs, jog šiuo metu rekonstruojama gamykla ateityje taps ne naftos perdirbimo, o energijos gamykla, ir Lietuva galės pereiti prie visiškai sintetinio kuro.

„Klaipėdos nafta“ skelbia 2041–2050 metais investuosianti į naujų energetikos rūšių – sintetinio kuro, vandenilio ir jo junginių, kitų alternatyvių energijos nešėjų – krovą, CO2 surinkimą ir saugojimą.

Bendrovės vadovas Darius Šilenskis sako, kad naujos veiklos neturėtų neigiamai paveikti Klaipėdos gyventojų, nes naujai infrastruktūrai, jeigu ji bus įrengiama, bus naudojamos naujausios technologijos.

„Jei ką nors statysime, tai bus visiškai skaidru ir atitiks visus reikalavimus, taip pat bus naudojamos naujausios ir geriausios konkrečiai infrastruktūrai skirtos technologijos“, – strategijos pristatyme sakė D.Šilenskis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Darius Šilenskis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Darius Šilenskis

Anot jo, visuomenė neturėtų bijoti ir metanolio krovos, nes šis produktas yra mažiau pavojingas nei dabar uoste, netoli miesto centro ir viešųjų paplūdimių esančiame terminale kraunamas benzinas.

„Metanolis gali gąsdinti, bet iš tikrųjų tai tas pats etanolis, tik pagamintas iš gamtinių dujų arba iš vandenilio. Jis netgi mažiau pavojingas nei benzinas, kurį mes naudojame, todėl nereikėtų bijoti šio produkto. Kalbant apie vandenilį, abejojame, ar bus gabenamas grynas produktas“, – teigė D.Šilenskis.

Jis pabrėžė, kad įmonė naujas veiklas gali vystyti ne tik dabartinėje jos teritorijoje.

„Norėčiau pabrėžti, kad mūsų strategija neapsiriboja vien tik esančiomis teritorijomis (...) turime platesnį požiūrį į vietas, kuriose galime vykdyti veiklą, atsižvelgdami į pavojingumo lygį bei reguliavimą“, – sakė D.Šilenskis.

Įmonės strategija numato, kad iki 2050 metų „Klaipėdos naftos“ veikla taptų visiškai neutrali klimatui – iki 2030 metų veiklos emisijas planuojama mažinti daugiau nei 30 proc., iki 2040 metų – apie 70 proc., teigiama bendrovės pranešime.

Strategiją keičianti įmonė iki 2030 metų planuoja investuoti apie 300 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas