Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujas siūlymas Seime: elektroninės cigaretės – tik vaistinėse ir tik su gydytojo receptu

Grupė Seimo narių pirmadienį pateikė naują siūlymą – norima įvesti reikalavimą, kad vartotojai įsigyti elektroninių cigarečių galėtų tik gavę gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse. Šiuos produktus vaistinės galės įsigyti tik iš licencijuotų gamintojų arba didmeninės prekybos licencijas turinčių tiekėjų.
Vienkartinė elektroninė cigaretė
Vienkartinė elektroninė cigaretė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Siūlomomis teisinio reguliavimo normomis bus nustatyta, kad vartotojai įsigyti elektroninių cigarečių galės tik gavę gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse. Šiuos produktus vaistinės galės įsigyti tik iš licencijuotų gamintojų arba didmeninės prekybos licencijas turinčių ūkio subjektų“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Nors apie neigiamą el.cigarečių poveikį gaunama vis daugiau informacijos, toks būdas gali tapti pakaitalu norintiems atsisakyti priklausomybės nuo įprasto rūkymo.

Projektą inicijavo „valstietis“ Aurelijus Veryga, o pasirašė dar 25 Seimo nariai, tarp jų yra ne tik opozicijos, tačiau ir valdančiosios daugumos narių. Tarp pasiūlymą remiančių valdančiųjų pasiūlymą palaiko konservatoriai Antanas Matulas, Vytautas Kernagis, liberalas Viktoras Pranckietis.

Įvedamo reguliavimo tikslas – mažinti elektroninių įrenginių prieinamumą, apsaugoti nuo rūkymo vaikus, paauglius ir kiek įmanoma pavėlinti amžių, kai jauni žmonės pradeda rūkyti, palaikyti norinčius mesti ir metusius rūkyti asmenis, taip pat mažinti rūkymo patrauklumą, mažinti priklausomybę nuo tabako gaminių ir tabako sukeliamą žalą sveikatai.

Dabar galiojančiame įstatyme nėra uždrausta prekyba elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis.

Elektroninių cigarečių pardavimo, pasiūlos reguliavimo įvedimas prisidės prie tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių prieinamumo, rūkymo kaip socialinės normos pateikimo (ypač tarp jaunimo) priklausomybės nuo tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių vartojimo ir sukeliamos žalos sveikatai mažinimo, taip pat leis užtikrinti efektyvesnę tabako kontrolę ir tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių vartojimo mažinimą kompleksinėmis priemonėmis, rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Įstatymo projektas registruotas pirmadienį, Seimus jis galėtų būti pateiktas birželio 22 d., ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas