Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujienos „Eimetos“ istorijoje: teismas leido mėnesiui suimti vieną iš apgavystės organizatorių

Trys įtariamieji šimtus vartotojų apgavusios elektronikos prekių parduotuvės UAB „Eimeta“ byloje sulaukė žinių iš teisėsaugos. Įmonės vadovei Violetai Krasauskienei ir jos dukrai Linai Krasauskaitei, kuri, 15min šaltinių teigimu, taip pat dirbo įmonėje skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, o L.Krasauskaitės draugas suimtas mėnesiui.
Tuščia piniginė
Tuščia piniginė / Shutterstock nuotr.

Kaip 15min ketvirtadienį informavo Lietuvos generalinė prokuratūra, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo sukčiavimo, „Eimetos“ patalpose ir šios įmonės atsakingų asmenų gyvenamosiose vietose vakar atliktos kratos, buvo atliekamos įmonės darbuotojų apklausos, kiti proceso veiksmai.

Tuo metu buvo pranešta, kad tyrime įtarimai pareikšti įmonės direktorei Violetai Krasauskienei ir dar dviem asmenims, kurie su įmone nėra saistomi darbo santykiais.

Sulaikytiems asmenims pritaikytos skirtingos priemonės – įmonės direktorė sulaukė švelnesnių kardomųjų priemonių ir buvo paleista dar ketvirtadienį. Dėl kitų dviejų asmenų ketvirtadienį buvo kreiptasi į teismą.

„Atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl įtariamo sukčiavimo Vilniaus miesto apylinkės teismas vienam iš sulaikytųjų skyrė kardomąją priemonę – suėmimą vieno mėnesio laikotarpiui. Kitam įtariamajam skirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra, nustatant 3 mėnesių šios kardomosios priemonės terminą“, – penktadienį 15min informavo Generalinės prokuratūros atstovai.

15min šaltiniai patvirtino, kad du neįvardinti asmenys – tai Lina Krasauskaitė, kurią 15min šaltiniai yra įvardiję kaip neformalią įmonės vadovę, ir jos draugas Mantas Gicevičius. Pirmas apie tai paskelbė žurnalistas Skirmantas Malinauskas.

15min žiniomis, suėmimas buvo pritaikytas būtent M.Gicevičiui.

Nukentėjo bent du šimtai žmonių, išviliotų pinigų suma – virš 100 tūkst. eurų

Klientų nusiskundimai dėl buitinėmis prekėmis ir elektronika prekiaujančios UAB „Eimeta“ pradėjo garsėti šių metų vasaros pabaigoje, tačiau įmonės padėtis itin pablogėjo rudenį.

Apie tai pirmieji lapkritį pranešė 15min.lt. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) komunikacijos vadovė Dalia Malinauskienė tuomet teigė, kad institucija dėl UAB „Eimeta“ buvo gavusi apie 15 vartotojų skundų.

Iki metų pabaigos šis skaičius gerokai išsipūtė – kaip prieš Kalėdas pranešė pati VVTAT, skundų kiekis jau buvo pasiekęs 175, todėl institucija pradėjo tyrimą dėl galimai nesąžiningos bendrovės komercinės veiklos.

„Vartotojai skundžiasi dėl elektroninėje www.eimeta.lt parduotuvėje įsigytų ir nustatytais terminais nepristatytų prekių, kurių vertė šiuo metu sudaro apie 115 tūkst. eurų. Dėl kasdien gaunamų naujų skundų ji gali būti ir ženkliai didesnė“, – gruodžio mėnesį išplatintame pranešime nurodė VVTAT.

Šiuo metu turimais duomenimis, nuo įmonės galimai nusikalstamos veikos galėjo nukentėti apie 200 asmenų, nurodo prokuratūra.

Su 15min susisiekusi viena estų įmonė nurodė, kad „Eimeta“ jiems skolinga daugiau nei 40 tūkst. eurų. Žiniasklaidoje taip pat gausu fizinių asmenų liudijimų – ketinę pigiau nusipirkti prekes, jie liko ne tik be užsakytų produktų, bet ir be pinigų.

Pažymėtina, kad įmonė įvairiais būdais stengėsi apriboti kanalus, kuriose klientai galėtų įvertinti šios įmonės veiklą.

Viename didžiausių įmonių rekvizitų portalų rekvizitai.lt atsiliepimai buvo išjungti dar vasaros pabaigoje, maždaug lapkričio mėnesį išjungti ir visi atsiliepimai „Google“ sistemoje. Toks atsiliepimų išjungimas yra komercinė paslauga, kurią įmonė turi užsakyti.

Vienu iš retų kanalų, kuriame iki šiol galima paskaityti dešimtis neigiamų patirčių užsisakinėjant iš „Eimetos“, liko tinklalapis imones.lt.

Pati bendrovė taip pat ištrynė socialinių tinklų paskyras, vėliau nutraukė tiek fizinę, tiek elektroninę prekybą. Su žiniasklaida įmonės atstovai ir toliau bendravo – tiesa, elektroniniais laiškais.

„Galime tik pabrėžti, kad ypač vertiname visus savo klientus, apgailestaujame dėl užtrukusio prekių pristatymo, išgyvename, atsisakėme bet kokių naujų pardavimų, kad kuo operatyviau įvykdytume visus esamus užsakymus ir pinigų gražinimą, ir kaip tik savo klientams sutikome išimties tvarka pritaikyti ypatingas papildomas nuolaidas, nemokamą pristatymą ar kitas sutartas pridėtines vertes. Manome, kad kiekvieną situaciją galima išspręsti tik geranoriškai, ir, žinoma, tik klientui naudingiausiu sprendimu“, – nurodyta gruodį 15min gautame atsakyme.

Iki pasikeičiant savininkams turėjo gerą reputaciją

1992 m. įkurtos „Eimetos“ savininkai pasikeitė tik praėjusiais metais liepą – iki tol akcijas valdė įmonės įkūrėjai – Prievelių šeima.

„Eimetos“ vadove ir savininke nuo 2022 m. liepos yra V.Krasauskienė – L. Krasauskaitės mama. Pačiai L.Krasauskaitei yra oficialiai uždrausta eiti vadovaujančias pareigas įmonėse – tokių sankcijų ji susilaukė po nuosprendžio kitoje sukčiavimo byloje.

Ekrano nuotr./„Eimeta“ feisbukas

L.Krasauskaitė anksčiau yra vadovavusi įmonėms UAB „Beninas“ ir UAB „Italian design Home“. Jos valdė baldų saloną „Fratelli Casa“ – vienai bankrutavus, veiklą perėmė kita.

Šis baldų centras žiniasklaidoje prieš porą metų taip pat pagarsėjo kaip neatsiskaitantis su klientais – apie tai 2019 m. pabaigoje rašė ir15min.Tuo metu į redakciją kreipėsi baldų salono „Fratelli casa“ klientės ir jį valdančią įmonę „Italian design home“ kaltino galimu sukčiavimu. Pirkėjos pinigus už baldus tuo metu sumokėjo, tačiau jie iki jų taip ir neatkeliavo net praėjus daugiau nei pusmečiui.

2021 m. kovą bendrovė bankrutavo, bet vėliau teismas pripažino, kad bankrotas sukeltas tyčia.

Dėl to šios priežasties L.Krasauskaitė įrašyta į Registrų centro viešai skelbiamą Fizinių asmenų, kuriems apribota teisė eiti viešojo ir (ar) privataus juridinio asmens vadovo pareigas ar būti kolegialaus valdymo organo nariu, sąrašą. Šis draudimas galioja nuo 2022 m. sausio 13 d. iki 2025 m. sausio 13 d.

Asmenims, esantiems tokiame viešai skelbiamame sąraše, draudžiama vadovauti įmonėms ar būti valdybos nariais. Tiesa, apie verslo vykdymą kitais metodais nėra neužsimenama.

„Eimetos“ atstovai šaltinių 15min suteiktą informaciją neigė ir jos plačiau komentuoti nesutiko.

„Jūsų 2 nesusiję šaltiniai teigia gandus, kurių nekomentuosime“, – nurodoma 15min gautame įmonės atsakyme. Vėliau redakcija gavo ir laišką, kuriame teigta, jog bendrovė dėl šmeižto kreipsis į teisininkus.

Laiške rašyta, kad L.Krasauskaitė įmonėje niekada nedirbo, vis dėlto 15min gauti laiškai aiškiai parodė, kad ji ne tik turėjo darbinį elektroninį paštą su galūne „eimeta.lt“, tačiau elektroninius laiškus pasirašinėjo kaip „Eimeta“ plėtros vadovė.

Liko vienas darbuotojas, skolos „Sodrai“ – daugiau nei 16 tūkst.

Rekvizitai.lt duomenimis, nuo trečiadienio įmonėje liko tik vienas darbuotojas, nors iki tol jų formaliai buvo aštuoni.

Įmonė jau kurį laiką nebepardavinėjo prekių – „Eimetos“ e.parduotuvėje buvo nurodoma, kad naujų užsakymų nepriimama, o vienintelė fizinė Vilniaus Vilkpėdės rajone esanti parduotuvė uždarė duris.

Šiuo metu „Eimetos“ skola „Sodrai“ siekia 16446 eurų. Pernai įmonė patyrė 104 tūkst. eurų nuostolį, nors mažiausiai ketverius metus iki tol fiksuodavo pelną, rodo rekvizitai.lt duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai