Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 05

Naujo technologinio parko Klaipėdoje vadovas: žmonės nebenori dirbti darbų, kuriuos turi daryti robotai

Ketvirtadienį Klaipėdoje atidarytas didžiausias Baltijos šalyse pramonės inovacijų parkas „VMG Technics R&D park“. Jo vadovas Mantas Leknius išskirtiniame interviu 15min papasakojo apie šio projekto tikslus, pakankamai vangią automatizaciją Lietuvos pramonėje ir būdus, kaip tai pakeisti.
Naujasis centras
Naujasis centras / Bendrovės nuotr.

Valstybės suteiktą strateginį statusą turintis Klaipėdoje atidaromas „VMG Technics R&D park“ suteiks stiprų impulsą ne tik Lietuvos, bet ir viso regiono pramonės kompanijoms, nurodoma vieno didžiausių Lietuvos pramonės žaidėjo „VMG Grupė" pranešime.

Čia bus kuriami inžineriniai robotizacijos, automatizacijos, dirbtinio intelekto sprendimai Baltijos, Skandinavijos, JAV, Japonijos, Australijos bei kitų šalių pramonės lyderiams. Jame daugiausiai bus vykdomi moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra (MTEP, angl. research and development; R&D).

Šį parką valdysiančios „VMG Technics“ vadovas Mantas Leknius interviu 15min sakė, kad nors apie būtinybę pramonei robotizuotis kalbama jau seniai, problema tampa vis opesnė.

Bendrovės nuotr./"VMG Technics“ vadovas Mantas Leknius

„Pora metų nebuvo didelių problemų su atlyginimais, jie nebuvo per dideli. Bet šiais metais ką matome – ne tik per VMG kontekstą, bet ir visos pramonės kontekstą, kad atlyginimai kyla ir mes nesame tokie pigūs. Žmonės nebe tiek nori dirbti arba nenori dirbti mažą vertę kuriančius darbus, kuriuos turi daryti robotai. Klientai jau ateina, klausinėja, domisi, sudarinėja biudžetus. Ir ne tik pas mus – tai jaučiasi ir pas mūsų tiesioginius konkurentus. Edukacija, tam tikra sklaida, naudos, geri rezultatai darys tą proveržį – nors gal ir ne rytoj. Įmonės kurios to nedarys, ne šiemet, tai dar po metų, jei ne po metų, tai po keturių taps nekonkurencingos. Energija, žmonės, atlyginimai – Lietuvoje neturime tiek žmonių, kad jų visur užtektų, o mes esame pakankamai didelę pridėtinę vertę per pramonę generuojanti šalis“, – nurodė pašnekovas.

Visgi M.Leknius nurodė, kad sprendimus robotizuoti savo gamybą riboja tiek kaštai, tiek noras gauti „žalią mygtuką“ – „užsakiau, atvažiavo, paleidom“.

„Aš stebuklais netikiu, mano komanda irgi stebuklais netiki – kompanijos yra visos skirtingos. Yra daugybė aspektų, kurie gali daryti įtaką pačiai mašinai, todėl pati kompanija turi puikiai išmanyti savo technologinį procesą. Jeigu susijungia dvi kompanijos, kurios puikiai žino savo technologijas ir įrengimus, ta jų sąjunga gali sukurti gerą daiktą. Dažniausiai Lietuvoje visi nori to žalio mygtuko idėjos – bet mes kuriame produktą, kurio labai lengvai rinkoje nenusipirksit. O ką tai reiškia? Reikia, kad mes visi kartu sukurtume jūsų ir mūsų produktą“, – kalbėjo pašnekovas.

Bendrovės nuotr./„VMG Technics R&D park“
Bendrovės nuotr./„VMG Technics R&D park“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi