Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ne visuomet pliusai: prekybos tinklai užsienyje jau panaikino tūkstančius savitarnos kasų

Daugelį metų investavę į savitarnos kasos aparatus, kai kurie didieji prekybininkai pradeda keisti kryptį, rašo JAV naujienų portalas nbcnews.com.
Savitarnos kasa
Savitarnos kasa / Shutterstock nuotr.

Kone visas JAV valstijas apimantis pigių prekių parduotuvių tinklas „Dollar General“ pranešė, kad jau atsisakė savitarnos kasų maždaug 12 tūkst. vietų, t. y. daugumoje savo parduotuvių.

Kita panašaus profilio JAV kompanija „Five Below“ stengiasi visiškai atsisakyti savitarnos kasų kai kuriose „didžiausios rizikos“ parduotuvėse, nurodo NBC. Šiuo atveju turimos omenyje vagystės iš parduotuvių.

Vienas didžiausių JAV prekybos tinklų „Target“ taip pat paskelbė apie veiksmus, kuriais šiais metais kai kuriose parduotuvėse bus apribotos arba panaikintos savitarnos kasos galimybės.

Šį posūkį daro mažmenininkai, kurie kadaise akcentavo visiškai savitarnos parduotuvių privalumus, pažymima publikacijoje.

Dar 2022 m. „Dollar General“ apibūdino savitarnos kasų technologijos potencialą „padidinti patogumą, kad mūsų darbuotojai galėtų skirti dar daugiau laiko klientų aptarnavimui“. Bendrovė šimtuose savo parduotuvių išbandė taktiką naudojant tik savitarnos kasas.

Pastarieji sprendimai priimami mažmenininkams nuolat stengiantis kovoti su prekių dingimu – jį lemia pirkėjų ar darbuotojų klaidos ar vagystės.

Kai kurios iš bendrovių, kurios keičia šį atsiskaitymo būdą, dėl savo veiksmų kaltina vagystes. Kovo mėnesį „Five Below“ generalinis direktorius Joelis Andersonas teigė, kad svarbiausias bendrovės pokytis, kurį ji atliko bandydama sumažinti vagysčių skaičių, buvo vėl pakeisti savitarnos kasas darbuotojais.

Gegužės mėnesį „Dollar General“ generalinis direktorius Toddas Vasosas sakė, kad bendrovės tikslas yra apriboti savitarnos kasas tik didelio lankomumo ir mažo vagysčių skaičiaus vietose.

123RF.com nuotr./Savitarnos kasa
123RF.com nuotr./Savitarnos kasa

Vis dėlto skundai dėl vagysčių iš parduotuvių kartais kelia abejonių, o bent vienas mažmeninės prekybos įmonių vadovas praėjusiais metais prisipažino, kad per daug sureikšmino susirūpinimą dėl sumažėjusio prekių kiekio, rašo NBCnews.com.

Praėjusiais metais „LendingTree“ atliktos apklausos duomenimis, 15 proc. savitarnos kasų naudotojų JAV prisipažino, kad naudodamiesi aparatais vogė.

Apie 41 proc. vartotojų teigė, kad beveik visada naudojasi savitarnos kasomis, kai jos yra prieinamos, tačiau 21 proc. nurodė, kad dėl šios galimybės jaučiasi tarsi dirbtų „nemokamą darbą“, o 14 proc. tai vertino kaip darbo vietos atėmimą iš būsimo kasininko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai