Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 15min tyrimo nepatikimu pripažinto „Garsų pasaulio“ paslaugų kratosi ir VMI, įmonė kreipsis į teismą

Valstybės saugumo departamentui (VSD) pripažinus įmonę „Garsų pasaulis“ nepatikima, šalies institucijos šiai bendrovei užveria duris – „Garsų pasaulis“ neteko galimybės spausdinti lietuviškus pasus, o Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė atsisakanti jos banderolių spausdinimo paslaugų. „Garsų pasaulis“ VSD sprendimą vadina nesusipratimu ir žada skųsti jį teismui.
„Garsų pasaulis“
„Garsų pasaulis“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VSD praėjusią savaitę panaikinus asmens dokumentus gaminančio „Garsų pasaulio“ patikimumo pažymėjimą, Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC) nutraukė iki 2028-ųjų turėjusią galioti 36 mln. eurų vertės sutartį dėl pasų blankų spausdinimo.

Pirmadienį įmonė sulaukė dar vieno kirčio – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad atsisako „Garsų pasaulio“ alkoholio banderolių gamybos paslaugų.

15min Tyrimai kartu su partneriais Baltarusių tyrimų centru (Belarusian investigative center BIC) gegužę paskelbė žurnalistinį tyrimą apie „Garsų pasaulio“ sąsajas su Baltarusijos oligarcho Viktoro Ševcovo valdomu verslu – kartu su baltarusiais Lietuvoje įsteigtą ir daugelį metų kartu valdytą bendrą įmonę „GP Holographics“.

Prašo leisti pabaigti sutartį su „Garsų pasauliu“

VMI nurodė, kad šiuo metu jau derasi su Lenkijos valstybine saugiųjų dokumentų gamintoja dėl banderolių gamybos Lietuvai, „siekiant pakeisti dabartinį gamintoją skubos tvarka“.

Nors alkoholio banderolių atsargų VMI dar turi daugiau nei mėnesiui, o tabako – dviem mėnesiams, apsidrausdama institucija nurodė besikreipusi į VSD Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją, kad būtų leista užbaigti iki šių metų pabaigos galiosiančią sutartį su „Garsų pasauliu“.

„Privalome užtikrinti, kad akcizinių prekių – tabako ir alkoholio gamintojai, prekybininkai bei importuotojai būtų laiku aprūpinti banderolėmis, kad šių prekių tiekimas rinkai nesustotų ir būtų išlaikytas produktų atsekamumas bei saugumas“, – pranešime cituojamas VMI vadovės pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Klerauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Klerauskas

„Šiandien susitikome su verslo atstovais, pristatėme VMI veiksmus, kurių ėmėmės, kad išvengtume trikdžių verslui ir užtikrintume rinkos stabilumą“, – sakė A.Klerauskas.

VSD: kilo abejonių dėl įslaptintos informacijos saugumo

Valstybės saugumo departamentas atsakydamas į 15min klausimus išsamiau nekomentavo, kokios aplinkybės lėmė nepalankų sprendimą „Garsų pasauliui“.

„VSD vertinimu, surinkta ir išnagrinėta informacija patvirtina, kad paaiškėjo viena iš Įstatyme numatytų aplinkybių, kai tiekėjo patikimumo pažymėjimas neišduodamas arba panaikinamas, t. y. surinkti faktai kelia pagrįstų abejonių dėl tiekėjo patikimumo užtikrinant įslaptintos informacijos saugumą“, – nurodoma VSD Strateginės komunikacijos atsakyme.

VSD atsisakė konkrečiai įvardinti minimo įstatymo straipsnius, pagal kuriuos „Garsų pasauliui" panaikintas pažymėjimas.

„Garsų pasaulis“ nesupranta VSD sprendimo, jį skųs

„Mūsų vertinimu, šis sprendimas yra arba nesusipratimas, arba sąmoningų pastangų svarbiausių Lietuvos valstybės dokumentų gamybą perduoti užsienio verslui rezultatas“, – 15min pateiktame komentare nurodė „Garsų pasaulio“ vadovė Ana Janauskienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ana Janauskienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ana Janauskienė

Anot jos, bendrovei atsiųstame sprendimo tekste nėra jokios informacijos, kuri VSD nebūtų žinoma departamentui atliekant planinį patikimumo patikrinimą 2022 metais. Tuomet, anot įmonės vadovės, po išsamaus patikrinimo VSD pastabų neturėjo ir išdavė „Garsų pasauliui“ tiekėjo patikimumo pažymėjimą.

„Maža to, naujo VSD sprendimo tekste kalbama tik apie 2022 ir ankstesniais metais vykusius įvykius ir fiksuotas būsenas, tikrintojai niekur nemini vėliau priimtų sprendimų, kurie iš esmės keičia situaciją. Pavyzdžiui, minimi ryšiai su Baltarusijos verslininkais šiuo metu visiškai neaktualūs, nes rašte minima įmonė yra likviduojama ir jokių ryšių su buvusiais jos akcininkais „Garsų pasaulis“ nepalaiko“, – teigė A.Janauskienė.

Anot jos, VSD vienu savo sprendimu neigia kitą savo pačių sprendimą ir nepaiso pasikeitusių aplinkybių.

“(...) Todėl jaučiame pareigą kreiptis į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl VSD sprendimo panaikinimo“, – teigė A.Janauskienė.

15min rašė, kad su Baltarusijos verslininku Viktoru Ševcovu ir kitais baltarusiais „Garsų pasaulis“ valdė Vilniuje įsteigtą bendrą įmonę „GP Holographics“. Ši tiekė baltarusiškas hologramas. Savo turėtą trečdalį bendros įmonės akcijų per tarpininką V.Ševcovui „Garsų pasaulis" pardavė tik 2022-2023 metais.

„GP Holographics“ pradėta likviduoti jau po paskelbtų publikacijų, šių metų liepą, ir procesas iki šiol nėra pasibaigęs.

Vis dar nusitaikę į Baltarusijos opozicijos projektą

15min kartu su tiriamosios žurnalistikos partneriais Baltarusių tyrimų centru (BIC) dar pavasarį išsiaiškino ne tik apie buvusią ilgametę „Garsų pasaulio“ partnerystę su A.Lukašenkos aplinkos verslininkais, bet tuo pačiu užmegztą draugystę su Vilniuje reziduojančios Baltarusijos opozicijos atstovais.

A.Lukašenkai apribojus galimybes Baltarusijos piliečiams atsiimti naujus pasus atstovybėse užsienyje, opozicija ėmėsi vystyti vadinamąjį Naujosios Baltarusijos pasų projektą. Juo siekiama sukurti naujus asmens dokumentus režimo nemalonėn patekusiems šalies piliečiams.

Tiesa, projektas kelia tam tikrų abejonių dėl to, kaip techniškai saugiai galėtų būti įgyvendintas.

Tačiau ir po paskelbtų žurnalistinių tyrimų apie lietuviškos įmonės buvusias sąsajas su diktatoriaus „pinigine“ tituluojamu verslininku Viktoru Ševcovu, „Garsų pasaulis“ ir Baltarusijos opozicija, panašu, tęsė bendradarbiavimą.

A.Janauskienė praėjusią savaitę 15min teigė, kad „Garsų pasaulis“ yra pasirašęs ketinimų protokolą su Baltarusijos Jungtiniu Pereinamosios Vyriausybės Kabinetu.

„Šiame dokumente įsipareigojome padėti Pereinamajai Vyriausybei sukuriant naują Baltarusijos paso ir tapatybės kortelės projektą. Projektas sukurtas neatlygintinai ir sėkmingai pristatytas EK Kelionės Dokumentų Komitetui. Pačių dokumentų blankų gamyba bus pradėta tik po sutarties pasirašymo, kaip tai numato aukščiau minėtas ketinimų protokolas.

Dėl to savo iniciatyva kreipėmės į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, prašydami įvertinti planuojamo sandorio atitikimą nacionalinio saugumo interesams, saugumui ir viešajai tvarkai“, – teigė A.Janauskienė.

Ji tvirtino, kad komisijos atsakymo įmonė kol kas neturi, todėl pasai nėra pradėti spausdinti.

Vyriausybės spaudos tarnyba 15min nurodė, kad „Garsų pasaulio“ kreipimasis dėl baltarusiškų pasų gamybos yra gautas dar rugpjūčio 13 dieną. T.y. netrukus po to, kai Europos Sąjunga paskelbė įtraukusi buvusį ilgametį „Garsų pasaulio“ partnerį V.Ševcovą į sankcionuotų asmenų sąrašą.

Vyriausybinė komisija šį „Garsų pasaulio“ prašymą svarstys artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas