Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netradicinį verslą vystantis panevėžietis P.Kalunda: nuo žūties išgelbėti medžiai dažnai kilsteli ir nekilnojamo turto vertę

Sekant turtingų šalių pavyzdžiu Lietuvos didmiesčiuose jau ne vienerius metus populiarėja nebe mažų, po dešimt ir netgi daugiau metų vienoje vietoje augusių, medžių perkėlimas į kitą vietą.
Didelių medžių sodinimas
Dažniausiai P.Kalundos įmonei tenka persodinti spygliuočius, rečiau ąžuolus, beržus ar eglaites. / UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr.
Temos: 2 Panevėžys Verslas

Vienas iš šios paslaugos teikėjų – panevėžietis Paulius Kalunda juokauja, kad greitas gyvenimo tempas neaplenkė ir Lietuvos medžių: sodybose ir miestų prieigose besikuriantys naujakuriai nebenori laukti keliolikos metų, kol medžiai paūgės. Jų lapijos ar žalios spyglių draugijos prie savo namų pageidauja čia ir dabar.

Prie namų nori pajūrį menančių pušų

UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Persodinimo mašina medį iškasa nepažeisdama jo šaknų, nuveža ir saugiai įsodina į naujai paruoštą vietą, šeimininkui telieka tinkamai jį prižiūrėti.
UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Persodinimo mašina medį iškasa nepažeisdama jo šaknų, nuveža ir saugiai įsodina į naujai paruoštą vietą, šeimininkui telieka tinkamai jį prižiūrėti.

Po vidurinės baigimo kelerius metus plušėjęs kaip samdomas darbuotojas P.Kalunda įkūrė statybų bendrovę „Projektų pasaulis“.

Iki tol dirbęs su biokurui augintais medžiais, patirties įgijęs vyras sukūrė brėžinius, pagal kuriuos Lietuvoje buvo pagaminta speciali didelių medžių iškasimo, po to – ir jų persodinimo technika.

O tada, kaip, kaip sako pats, ir prasidėjo. Netradicinio verslo atstovas perkeliamų medžių versle sukasi antrus metus.

Su dešimties žmonių komanda Lietuvoje ir už jos ribų (Taline, Rygoje ir pan.) medžius perkėlinėjantis P.Kalunda sako, kad šiuo metu didelių medžių paklausa netgi didesnė už pasiūlą, o iš norimų sodyboje, kieme, prie daugiabučių pasisodinti medžių populiariausios yra pušys.

Keičiasi seniūnijų ir valstybinių įmonių atstovų mąstysena: nebeskubama medžių kirsti, vis dažniau ieškoma galimybių juos išsaugoti persodinant.

Kai kada žmonės pageidauja vaismedžių, ąžuoliukų ar eglaičių, bet kurorto jausmą kuriančios pušys – nepralenkiamos lyderės.

Pasak verslininko, Lietuvoje šiai dienai tėra dvi įmonės, turinčios didelių medžių kasimo techniką.

Beje, šiuo atveju dideliais vadinami medžiai yra tokie, kurių kamieno skersmuo iki 20 centimetrų, užaugę jie siekia po 4–5 metrus ir aukštesni, tokių medžių amžius gali būti iki 10 metų.

Medelius renkasi iš P.Kalundos laukų

UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas
UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas

Jau gerokai ūgtelėjusių medžių persodinimą į dažniausiai naujai pasistatytų namų ar sodybų kiemą pašnekovas vadina greito žmonių gyvenimo rezultatu.

Didelius medžius įprastai perka naujakuriai, norintys kieme jaukumo ir privatumo.

Specialia, paties suprojektuota technika jau gerokai paaugusius medžius perkeliantis panevėžietis pastebi, kad neretai, vedami sentimentų, žmonės medžius atsikelia iš senelių ar tėvų sodybų, o jei tokių neturi, renkasi iš P.Kalundos pasiūlyto medelių asortimento.

„Viskas prasideda nuo kliento skambučio. Tuomet vykstu apžiūrėti vietos ir privažiavimo, kur žmogus norės medelius sodinti. Klientas medelius renkasi iš Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar Panevėžyje esančių sklypų.

Tinkamus medžius pažymi kaspinėliais, o tuomet jau prasideda tikrasis mūsų darbas: medelių iškasimas, pervežimas, pasodinimas, sutvirtinimas. Viskas, ko prašome klientų, yra tinkama jų priežiūrą, t. y., laistymas.“

Suaugusius medžius perkelti į naują vietą patariama vėsiuoju metų laiku (rudenį ar pavasarį): tuo metu, jie „miega“, todėl nepajunta streso.

Didelio medžio persodinimo kaina priklauso nuo augalo dydžio, rūšies, lajos pločio ir kiek toli persodinamą medį reikia vežti. Anot, P.Kalundos, ji svyruoja nuo 150 iki 300 eurų, tačiau perkeliant daugiau medžių, daromos nuolaidos.

Didžiausias medis, kokį su P.Kalundos technika įmanoma persodinti, yra 5 metrų aukščio ir 25 centimetrų kamieno skersmens, bet, kaip tikina pats, tai ne riba. Jau kitais metais pašnekovas žada dar didesnes galimybes.

„Nemažų medžių perkėlimas – nėra vien tik turtingųjų privilegija. Anaiptol. Apsodinus tik pastatytą namą pušaitėmis ar kitais, pasirinktais nemažais medžiais, dažnam tai padeda „užauginti“ pliko sklypo vertę“, – sėkmės istorijomis dalijosi verslininkas.

Medžių persodinimas itin populiarus didmiesčiuose

„Šiai dienai esame didžiausia persodinimo įmonė Baltijos šalyse, o požiūris, kad mūsų paslauga nepopuliari išlikęs mažuose miestuose, kad ir mano gimtajame Panevėžyje.

UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas.
UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas.

Šiame mieste dirbame tikrai labai retai, tačiau pajūrio regionas, Kaunas, Vilnius keičia požiūrį. Ten gyvenantiems žmonėms svarbu gyventi čia ir dabar, ne po 15 metų.

Todėl užsakymų tikrai turime ir stengiamės dirbti kuo profesionaliau“, - sakė verslininkas.

Pasidomėjus, ar sunkiai prigyja medžiai, turintys, dideles šaknis, P.Kalunda mini, kad perkeliami dideli medžiai kiek nukenčia, tačiau gerai prižiūrimi atsigauna. „Mums dar nepasitaikė, kad medis neprigytų.“

Suaugusius medžius perkelti į naują vietą geriausia vėsiuoju metų laiku (rudenį ar pavasarį): tuo metu, jie „miega“, todėl nepajunta streso.

Taip pat būtina nepažeisti medžiui gyvybiškai svarbios šaknų sistemos, pati procedūra trunka panašiai penkioliką minučių, jei viskas atliekama nepriekaištingai, medis nenukenčia.

Su tais, kurie sutinka mokėti papildomą mokestį, P. Kalunda dvejiems metams sudaro garantinę sutartį ir apsiima tiek laiko prižiūrėti persodintus medžius.

UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas.
UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas.

Nieko keisto, kad su tokiu atsakingu požiūriu versle užsakymai panevėžiečiui byra lyg iš dangaus.

Kai kada pašnekovas sulaukia skambučių iš žmonių, kurie nori atsisveikinti su suaugusiu medžiu.

„Žmogui patogu, nereikės medžio nukirsti, kelmo neliks. Jei tik jo gyvenamoji vieta mums geografiškai patogi, atvykę medį patys iškasame, o šeimininkui dar ir honorarą sumokame“, – netipišku verslo modeliu dalijosi panevėžietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas