Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 24

Nuo D.Kreivio ir S.Skvernelio žmonų iki prezidento žmonos sesers: paskyrimai, viešojoje erdvėje sukėlę klaustukų

Ekonomikos viceministro Vinco Jurgučio žmonos Agnės Belickaitės įsidarbinimas „Lietuvos geležinkeliuose“ ne tik sukėlė skandalą, bet ir kainavo postą jos vyrui. Tokių atvejų, kai politikų artimųjų užimtos pareigos sulaukė diskusijų, yra ir daugiau – piktintasi ir energetikos ministro Dainiaus Kreivio žmonos paskyrimu į Lietuvos ambasadores Italijoje, ir tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio žmonos įsidarbinimu „Orlen“ priklausančiame degalinių tinkle.
Agnė Belickaitė ir Vincas Jurgutis, Silvija Skvernelė ir Saulius Skvernelis, Dalia Kreivienė ir Dainius Kreivys
Agnė Belickaitė ir Vincas Jurgutis, Silvija Skvernelė ir Saulius Skvernelis, Dalia Kreivienė ir Dainius Kreivys / 15min nuotr.

Komunikacijos ekspertė A.Belickaitė „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore išbuvo vos savaitę, tačiau tiek laiko užteko, kad visuomenėje užvirtų diskusija apie neskaidrius ryšius, nepotizmą ir interesų konfliktus.

Ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio, kuris ketvirtadienį pateikė atsistatydinimo prašymą, žmona ir Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės draugė A.Belickaitė teigė, kad į aukštas pareigas valstybės valdomoje įmonėje pateko skaidriu keliu. Anot jos, organizuota atranka buvo vakarietiška ir atitiko gerosios valdysenos praktikas.

15min iliustracija/Agnė Belickaitė ir Vincas Jurgutis
15min iliustracija/Agnė Belickaitė ir Vincas Jurgutis

LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas taip pat tvirtino, kad grėsmės atrankos metu buvo įvertintos ir interesų konflikto regimybių įžvelgta nebuvo, o įdarbinta pati profesionaliausia kandidatė.

Visgi abejonių viešojoje erdvėje tai neišsklaidė – LTG yra pavaldūs Susisiekimo ministerijai, kurią pagal koalicijos susitarimus kontroliuoja Laisvės partija. Su partijos vadove A.Belickaitę sieja draugystė, jos taip pat buvo bendraklasės bei kartu studijavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute.

Atvejų, kai dėl politikų artimųjų užimtų pareigų kilo daug diskusijų, būta ne vieno. 15min apžvelgia šias istorijas ir pateikia ekspertų vertinimą – ką daryti, kad interesų konfliktų būtų išvengta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas