Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O jūs vaikai taip darykit: kaip E.Musko tviterio sekėjai gali pakelti turto vertę keliagubai

Vienas turtingiausių planetos žmonių E.Muskas komunikacijai daugiausiai naudoja socialinį tinklą „Twitter“, kuriame turi 45,8 mln. sekėjų. Jie kone religiškai seka kiekvieną jo žingsnį – pastaraisiais mėnesiais prieita iki to, kad kiekvienas kitų bendrovių produktų paminėjimas iškart kilsteli jų akcijų kainą. Tą galėjome stebėti ir šią savaitę.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Progų kalbėti apie E.Muską nereikia ieškoti – kone kiekvieną savaitę milijardierius sumano kažką naujo. Jeigu nieko ypatingo nevyksta, „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjui užtenka parašyti žinutę tviteryje – milijonai jo sekėjų pasirūpina, kad trumpa verslininko žinutė būtų išgirsta.

Taip nutiko ir šią savaitę – visą savaitę transliavus žinutes apie dogecoin kriptovaliutą, jos vertė pakilo daugiau nei 50 proc. Rinkų stebėtojai ir E.Musko gerbėjai netruko pastebėti, kad vyro žinutės akcijų rinką judina jau ne pirmą kartą, o vienas įrašas gali pakelti jų vertę net keliariopai. Užsienio žiniasklaida tokį verslininko gebėjimą jau pakrikštijo Elono efektu.

Nuo bitkoino prie „sarkastiškojo bitkoino“

E.Musko pamiltos dogecoin kriptovaliutos kapitalizacija sekmadienio vakare siekė 7,8 mlrd. JAV dolerių, o jo paros augimas buvo 27 proc. Per savaitę jos vertė paaugo net 109 proc.

Šios mažiau girdėtos kriptovaliutos atsiradimo aplinkybės yra gana neįprastos. Ji buvo sukurta dar 2013 m., siekiant pasišaipyti iš kritptovaliutų investuotojų – norėta parodyti, kad jie pirks bet ką, kas tik pavadinime turi žodį „kripto“. Monetos simboliu pasirinktas tais pačiais metais interneto memu tapęs šiba inu veislės šuo, o jos pavadinimą sudaro sąmoningai iškraipytas angliškas žodis „dog“, reiškiantis šunį.

123RF.com nuotr./Šiba inu
123RF.com nuotr./Šiba inu

Šis pokštas tapo sėkmingesniu nei kūrėjai galėjo įsivaizduoti – entuziastai iš tiesų ėmė masiškai pirkti dogecoiną. Per keletą metų jis turėjo nemažai vertės šuolių, o jo pirkėjai 2014 m. netgi padėjo surinkti lėšų Jamaikos bobslėjaus komandai, kad ji galėtų nuvažiuoti į Žiemos olimpines žaidynes Sočyje.

Nors pastarasis dogecoin monetos vertės atgimimas prasidėjo su bendru kriptovaliutos rinkos pakilimu, o šiemet jis buvo papildomai pastiprintas socialinio tinklo „Reddit“ vartotojų, neabejojama, kad stipriausią impulsą dabartiniams vertės kilimo rodikliams suteikė būtent E.Muskas.

Šeštadienį savo profilyje milijardierius netgi pasidalijo šmaikščia apklausa, kurioje prašė sekėjų balsuoti, ar dogecoin taps nauja pasaulio valiuta.

Savaite prieš tai, panašiu būdu E.Muskas sukėlė pagrindinės kriptovaliutos bitkoino augimą. Savo tviterio paskyroje pakeitęs biografijos aprašą į #bitcoin, milijardierius šios kriptovaliutos vertę per pora valandų padidino penktadaliu. Po kelių dienų jis šį užrašą išsiėmė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bitkoinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bitkoinas

Žodis tampa kūnu – investuotojams nebesvarbu ar tai paminėta kompanija

Kiekvieną E.Musko žodį sekantys investuotojai neišvengė ir kuriozų. Štai dar sausio pabaigoje viename iš savo „Twitter“ įrašų pasisakęs apie naujos kartos socialinę platformą „Clubhouse“, jis sukėlė nenumatytą efektą. „Clubhouse Media Group“ akcijos vasario 1 d., pirmadienį, iškart pakilo 100 proc., vėliau iki biržos užsidarymo sumenko iki „kuklių“ 83 proc.

Nors „Clubhouse“ yra sparčiai populiarėjanti garso pokalbių platforma, tokiam galingam kilimui nebuvo jokių kitų prielaidų – net ir grynai techninių. Platformą valdanti „Clubhouse“ yra ne biržos, o privati bendrovė, praėjusių metų gegužę įvertinta vos 100 mln. JAV dolerių.

Tuo tarpu „Clubhouse Media Group“ yra biržoje kotiruojama kiniško kapitalo buvusi sveikatos apsaugos sektoriaus įmonė, dabar besiverčianti itin specifine veikla – ji valdo ir nuomoja namus, kuriuose gali apsigyventi įvairūs interneto influenceriai. Tad investuotojai savo pinigus sudėjo ne į tą kompaniją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas

Savaitės pabaigoje jos akcijos buvo pakritusios daugiau nei dvigubai, lyginant su piku, tačiau jų vertė vis dar buvo gerokai aukštesnė nei sausio viduryje. Pastebėtina, kad milijardierius savo įrašu nesiūlė pirkti akcijų ar investuoti – jam užteko paminėti produkto pavadinimą.

Labai panašus kuriozas įvyko dar sausio pradžioje, milijardieriui savo sekėjams išpublikavus patarimą naudoti „Signal“ – žinučių šifravimo programėlę. Jie suplūdo investuoti į nedidelę bendrovę „Signal Advance Inc.“, kurios akcijos per tris dienas po žinutės pakilo net 11 708 proc. Kaip ir pirmuoju atveju, tai buvo nesusijusi bendrovė, prekiaujanti medicinos technologijomis.

Visgi bene neįprasčiausiu atveju tapo kita šią savaitę paskelbta milijardieriaus žinutė, kurioje buvo tiesiog teigiama, jog „Sandstorm“ yra meno kūrinys“.

E.Muskas greičiausiai turėjo omenyje gerai žinomą suomių techno atlikėjo „Darude“ kūrinį „Sandstorm“, kuris buvo populiarus 2000 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„SpaceX“ pristato Marso užkariavimo planus
AFP/„Scanpix“ nuotr./„SpaceX“ pristato Marso užkariavimo planus

Visgi investuotojų užsakymai tuo tarpu suplaukė į Kanados aukso kasybos bendrovę „Sandstorm Gold“, kurios akcijos prieš atsidarant biržai pakilo net iki 55 proc. Nors šis efektas buvo itin trumpalaikis, tai gana gerai iliustruoja chaotišką bendrą E.Musko ir tviterio jėgą.

E.Musko žodis akcijų rinkoje yra svarus ir tada, kai suklysti investuojant sunku. Štai sausio 26 d. „Tesla“ įkūrėjui parašius įrašą, jog jis „tam tikra prasme myli „Etsy“, JAV rankdarbių pardavimo platformą, jos akcijos kaip mat pašoko beveik 10 proc.

Tas pats nutiko ir su Lenkijos žaidimų bendrove „CD Projekt RED“ – E.Muskui pareklamavus naują jos žaidimą „Cyberpunk 2077“, kurį keleiviai galės žaisti važiuodami naujais „Tesla“ automobiliais, bendrovės akcijos pakilo apie 12 proc.

Ne vien svetimi – dėl savo įrašų milijardierius yra numušęs ir „Tesla“ vertę

Tokie neįprasti epizodai verslininkui greičiausiai gali kelti tik šypseną – juolab, kad nuo to jis pats nenukenčia. Tačiau E.Muskas ir pats yra patyręs, jog atvirumas tviteryje gali atsisukti kitu galu.

Praėjusių metų gegužės pradžioje, sparčiai kylant „Tesla“ akcijoms milijardierius savo paskyroje išpublikavo žinutę, kurioje teigė, kad, jo nuomone, „Tesla“ kainos yra per aukštos“. Į tai netruko sureaguoti investuotojai. Akcijų kainą tą pačią dieną nukrito 12 proc. Tiesa, šis efektas buvo labai trumpalaikis – šiandien vienos akcijos kaina yra daugiau nei penkis kartus didesnė palyginti su geguže.

Kur kas didesnių problemų milijardierius sulaukė 2018 m. rugpjūtį, tviteryje pareiškęs, jog nori išpirkti biržoje parduodamas „Tesla“ akcijas po 420 JAV dolerių už vienetą.

To paties mėnesio pabaigoje akcijos buvo nukritusios daugiau kaip 20 procentų, o JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) verslininkui skyrė 20 mln. JAV dolerių baudą. Be to, jis turėjo atsistatydinti iš „Tesla“ valdybos pirmininko pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas