Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 06 /14:42

Vengrų „MET Group“ praneša apie norą įsigyti „Achemos grupę“, tačiau yra ir kitas pirkėjas

Šveicarijoje įsikūrusi energetikos bendrovė „MET Group“ ketvirtadienį pranešė ketinanti įsigyti 54,07 proc. Lydos Lubienės ir jos dukros Viktorijos valdomų koncerno „Achemos grupė“ akcijų. Visgi bendrovės vadovas Benjaminas Lakatosas Lietuvos žurnalistams užsiminė, kad vienas iš smulkiųjų akcininkų taip pat pareiškė norą šias akcijas įsigyti.
Achema
Achema / „Achemos“ nuotr.

Kaip skelbia „MET Group“, sandorio tikslas – sujungti abiejų bendrovių viena kitą papildančias stipriąsias puses ir taip sukurti pridėtinę vertę.

2023-ieji buvo antri pelningiausi metai „MET Group“ įmonės istorijoje, konsoliduotos pardavimo pajamos siekė 24,5 mlrd. eurų, todėl Šveicarijoje įsikūrusi bendrovė turi finansinių galimybių tęsti savo augimo strategiją.

Tiesa, iki šiol trąšų gamyba bendrovė neužsiiminėjo – pagrindinės „MET Group“ veiklos yra prekyba gamtinėmis dujomis ir atsinaujinančios energetikos projektai.

B.Lakatosas nurodė, kad kompanija žengia į naują teritoriją ir, kad „Achema“ nėra vienintelė įmonė, į kurią „MET“ žvalgėsi.

„Manau, kad Baltijos šalys ir Lietuva tarptautinių investuotojų yra nuvertinama. Aš tikiu „Achema“, dar daug nežinau apie kompaniją, bet iš to ką mačiau – esu sužavėtas“, – kalbėjo „MET group“ vadovas.

Smulkusis „Achemos“ akcininkas nori įsigyti akcijas

Kadangi „Achema“ yra viena iš strateginių Lietuvos įmonių, reikšmingos jos akcijų dalies įsigijimą turi patvirtinti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija.

Nei „MET, nei „Achema“ tokio prašymo komisijai dėl įsigijimo komisijai dar nenusiuntė.

Bendrovės nuotr./Benjaminas Lakatosas
Bendrovės nuotr./Benjaminas Lakatosas

„Tai ilgas procesas. Kol kas egzistuoja pasitikėjimas ir pagarba tarp mūsų ir pagrindinio akcininko, mes keletą kartų kalbėjomės. Dabar mūsų tikslas – giliai išnagrinėti kompaniją iš finansų ir teisės pusės. To mes dar nepadarėme“, – nurodė B.Lakatosas.

Jis taip pat paminėjo, kad vienas iš smulkiųjų „Achemos grupės“ akcininkų yra išreiškęs norą įsigyti parduodamas akcijas.

Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką, jie turi pirmenybę įsigyjant akcijas, jei jos yra parduodamos. „Oficialiai vienas iš smulkiųjų akcininkų pasinaudojo tokia teise. Taigi oficialiai aš netgi nesėdžiu prie derybų stalo. Tai labai sudėtingas teisinis procesas, pripažinsiu, nelabai suprantu kaip tai veikia. Todėl palauksime ir pamatysime“, – nurodė „MET Group“ vadovas.

„MET“ planuoja siekti susitarimo ir su smulkiųjų akcininkų atstovais, nurodoma pranešime žiniasklaidai.

Anot jo, būtent neaiškus statusas sulaikė įmonę nuo komentarų, taip pat jie nenorėjo komunikuoti Lietuvos prezidento rinkimų kampanijos metu.

Tolesnė naujausia informacija bus teikiama proceso eigoje.

Kelia ir sąlygas valstybei – komisijos leidimo nepakaks

B.Lakatosas taip pat pabrėžė, kad Vyriausybinės komisijos leidimas pačiai kompanijai nebus galutinis signalas nuspręsti investuoti Lietuvoje.

„Mums reikia pozityvios aplinkos investuotojams, nes didžiausia klaida, kurią galiu padaryti – gerai, įsigyjame šią kompaniją ir tada patenkame į priešišką aplinką. Ieškome partnerystės, o ne priešiškų sprendimų“, – nurodė kompanijos vadovas.

Jis pridūrė tikintis, kad tarp kompanijos ir valstybės reikalingas glaudus bendradarbiavimas. Jeigu to nebus, „ateitis bus labai sudėtinga“, nurodė B.Lakatosas.

Kita vertus, jei pavyktų „Achemos grupę“ įsigyti, jis neatmetė tikimybės, kad dalį akcijų galėtų išdalinti darbuotojams.

Šiuo metu apie 70 proc. „MET Group“ akcijų valdo B. Lakatosas, 10 proc. „Keppel Infrastructure“, o kitos akcijos tenka įvairių grandžių vadovams ir kitiems darbuotojams.

Paprašytas patikslinti, ar tokį modelį taikytų ir „Achemoje“, verslininkas nurodė, kad kol kas nenori dalinti pažadų, kadangi procesas dar toli nuo pabaigos.

„Noriu sukurti namus, platformą protingiausiems asmenims, kurie iš tiesų nori daryti įtaką žaliajai transformacijai. Jei nesuteiki jiems nepriklausomybės ir neparemi to finansiniu interesu, tada negauni geriausių žmonių. <...> Nemokamų pietų nebus, viskas priklausys nuo rezultatų“, – nurodė bendrovės vadovas.

Vadovas yra „prieš karą“

„MET Group“ savo veiklą pradėjo kaip antrinė nacionalinės Vengrijos naftos ir dujų bendrovės „MOL“ įmonė. 2018 m. „MOL“ pasitraukė iš „MET group“ valdymo, o įmonė perleista naujai B.Lakatoso įregistruotai platformai.

Per daugiau nei 17 veiklos metų, „MET Group“ akcininkais buvo ne tik Vengrijos vyriausybė, tačiau ir su V.Orbanu artimai bendravęs verslininkas Istvanas Garansci, keletas Rusijos piliečių. Iš Rusijos rinkos „MET group“ pasitraukė 2021 m.

Neatmestina, kad rusiškas ir vengriškas pėdsakai gali pakišti koją Lietuvoje ketinančiai investuoti bendrovei.

Kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais, B.Lakatosas pavadino save „europietišku pragmatiku“ ir pabrėžė, kad jo įmonė laikosi visų reguliavimų ir įstatymų. Papildomai paklaustas, kokia jo pozicija apie karą Ukrainoje, jis nurodė, kad „nekenčia karo“.

„Mes esame verslininkai, bet apskritai nekenčiu bet kokio karo. Jokios agresijos bet kokia forma. Visos suinteresuotos pusės turėtų dirbti labai smarkiai, kad užbaigtų šią situaciją. Aš taip tikrai manau - kiekvienas lyderis turi pareigą išvesti savo organizaciją iš karo. Dėl oficialaus požiūrio taško - mes sėdime Šveicarijoje, o aš, kaip jums ir sakiau, esu europieštiškas pragmatikas. Tad „MET“ pozicija yra tokia pati kaip Šveicarijos ir Europos sąjungos“, - nurodė jis.

Pirkinys – iššūkių kupiname sektoriuje

B.Lakatosas Lietuvos žurnalistams teigė, kad trąšų sektoriui Europoje šiuo metu nelabai pozityvūs laikai.

ES importuoja maždaug 90 proc. sunaudojamos energijos ir pasigamina tik 10 proc. Trąšų sektorius yra itin priklausomas nuo dujų kainų, todėl kritiškai svarbu užsitikrinti konkurencingas kainas.

Tuo pačiu, trąšų pramonei bus sunku pereiti prie žaliosios energetikos, nors tai yra iššūkis daugybei kitų sektorių. „Šis sektorius bus paveiktas tikriausiai stipriau. Mes ES turime rasti būdą, kaip pereiti prie atsinaujinančių išteklių, kartu nesunaikinant mūsų pramonės. Aš sprendimo nežinau, bet žinau problemą. Šie du komponentai sukurs labai sudėtingus laikus trąšų industrijai“, – sakė jis.

B.Lakatosas teigė, kad jo kompanija investuoja į žaliosios energetikos projektus be to, investuoja į dujų tiekimo grandinės plėtrą, todėl vadovas mano, kad toks sandoris būtų naudingas tiek „Achemai“, tiek „MET grupei“.

Tai leistų diversifikuoti ir pajamų šaltinius – kai gamtinių dujų kainos aukštos, trąšų industrija kenčia, nes jos kaštai padidėja. Tuo tarpu jei kainos žemos, kenčia dujų verslas, tačiau tada trąšų gamintojų kaštai mažėja, o pelnas auga.

„MET Group“ yra integruota Europos energetikos bendrovė, kurios pagrindinė būstinė yra Šveicarijoje.

Ji vykdo veiklą ir turi nuosavybės gamtinių dujų bei elektros energijos
rinkose. „MET“ turi biurus 15-oje šalių, veikia 30-yje nacionalinių dujų rinkų ir 39-iose tarptautinėse prekybos biržose.

„MET“ turi daug patirties eksploatuojant ekologiškos
(atsinaujinančios) ir įprastos energijos išteklius, todėl svariai prisideda prie energijos perdavimo.

2023 m. „MET Group“ konsoliduotos pardavimo pajamos siekė 24,5 mlrd. eurų, bendras parduotas gamtinių dujų kiekis – 88 mlrd. kubinių metrų, o bendras parduotos elektros energijos kiekis – 68 TWh.

„Achema Grupė“ yra 1994 m. įkurta „Achema grupė“ yra viena didžiausių privačių įmonių ir darbdavių Lietuvoje.

Grupės veikla apima trąšų gamybą ir prekybą, agroverslą, krovos ir logistikos bei kitus verslus. Energetikos sektoriuje „Achemos grupė“ užsiima dujų gamyba ir prekyba, vėjo jėgainių statyba ir eksploatavimu keliose ES šalyse, taip pat ekologiškos elektros energijos gamyba ir pardavimu iš saulės, vėjo ir hidroenergijos. Grupė taip pat valdo Lietuvos SGD terminalo Klaipėdoje operatorės „KN Energies“ akcijų paketą, per kurį ji įsigyja didelę dalį suskystintų gamtinių dujų trąšų gamybai, o gamtinės dujos yra pagrindinė žaliava ir sudaro apie 70 proc. sąnaudų. Grupės įmonės veikia kaip integruota vertės grandinė, o jų produkcija eksportuojama į daugiau kaip 30 šalių.

Lyda Lubienė ir jos dukra Viktorija Lubytė kartu valdo 54,07 proc. kontrolinį „Achemos grupės“ akcijų paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito