Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Orlen Lietuva“ pajamos krito 30 proc., veikia nuostolingai

Iki rekordinių žemumų kritusios naftos kainos ir karantinas turėjo reikšmingos įtakos „Orlen Lietuva“ rezultatams pirmąjį ketvirtį. Bendrovė paskelbė, kad per pirmą ketvirtį pajamos siekė 800 mln. JAV dolerių, grynasis nuostolis – 153 mln. dolerių. Be to, naftos perdirbimo produktų gamykla dirbo panaudodama 80 proc. pajėgumų.
„Orlen Lietuva“
„Orlen Lietuva“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Įtemptos makroekonominės aplinkos sąlygos ir COVID-19 pandemija pasaulyje turėjo reikšmingos įtakos „ORLEN Lietuva“ pirmojo šių metų ketvirčio rezultatams“, – skelbia bendrovė.

2020 metų pirmąjį ketvirtį, palyginus su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, „ORLEN Lietuva“ pajamos sumažėjo 30 proc.

Šių metų veiklos nuostolis prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą (EBITDA) pagal LIFO metodiką taip pat buvo rekordiškai didelis ir siekė 190 mln. JAV dol. (2019 m. I ketvirtį grupės EBITDA pagal LIFO metodiką buvo 54 mln. JAV dol.).

Tokius rezultatus, kaip skelbia bendrovė, lėmė staigus žaliavinės naftos ir jos produktų pasaulinių kainų kritimas bei atsargų nukainojimas iki grynosios jų realizavimo vertės.

Dėl koronaviruso (COVID-19) paplitimo ir taikomų karantino ar nepaprastosios padėties apribojimų yra sumažėjęs degalų vartojimas daugelyje „ORLEN Lietuva“ rinkų, pastebi įmonė.

Todėl bendras pagamintos produkcijos pardavimo kiekis per 2020 m. I ketvirtį, lyginant su tuo pačiu 2019 metų laikotarpiu, susitraukė 17 proc. 34 procentiniais punktais mažiau produkcijos parduota jūra ir 4 proc. – sausuma, kur sumažėjusius pardavimus Baltijos šalyse pavyko iš dalies kompensuoti išaugusiomis pardavimo apimtimis NVS šalyse bei kitose žemyninėse rinkose.

„Didelis naftos ir naftos produktų kainų kritimas smarkiai paveikė visą Europos naftos perdirbimo sektorių. Pramonė patiria didelį konkurencinį spaudimą dėl sumažėjusios paklausos ir jaučiamo gamybos pajėgumų pertekliaus“, – teigė AB „Orlen Lietuva“ generalinis direktorius Michalas Rudnickis.

„Nepalankios makroekonominės sąlygos gali ir toliau tęstis, todėl per artimiausius mėnesius „ORLEN Lietuva“ daugiausia dėmesio skirs sprendimų, kurie galėtų prisidėti prie finansinės situacijos gerinimo šiuo įtemptu laikotarpiu, paieškai ir jų įgyvendinimui“, – skelbiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas