Vartotojų kainos Rusijoje po istoriškai mažos infliacijos laikotarpio ėmė kilti 2020 metų kovą ir tokius jų pokyčius paskatino naftos kainų kritimas bei Rusijos rublio vertės sumažėjimas.
Iš maisto produktų, bene labiausiai pakilo cukraus ir saulėgrąžų aliejaus kainos – vasarį jų metinis prieaugis sudarė atitinkamai 64 ir 26 procentus.
Naujausi „Rosstat“ paskelbti duomenys parodė, jog kovo mėnesį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, cukraus kaina pašoko 48 proc., o saulėgrąžų aliejus pabrango 27 procentais.
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, maisto kainos pasaulyje vasarį kilo devintą mėnesį iš eilės ir pasiekė aukščiausią lygį per beveik septynerius metus.
Maisto kainų kilimą lėmė bendras žaliavų brangimas, kurį paskatino lūkesčiai dėl ekonomikos atsigavimo po pandemijos, nepalankios oro sąlygos ir tiekimo grandinių veikimo sutrikimai dėl koronaviruso krizės.
Rusijos vyriausybė maisto brangimo problemą mėgina spręsti nuo 2020 metų pabaigos, tačiau jos pastangos kol kas nedavė rezultatų.
„Rosstat“ taip pat pranešė, kad vidutinė 12 mėnesių infliacija Rusijoje kovą paaugo nuo 5,7 proc. mėnesiu anksčiau iki 5,8 procento.
2020 metais metinė infliacija Rusijoje sudarė 3,4 proc., tačiau rublio kursas lapkritį krito į žemiausią nuo 2014 metų gruodžio mėnesio lygį ir tai paskatino importuojamų prekių brangimą.