Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pajūryje poilsiautojų antplūdis: šį savaitgalį nakvynės vietos beveik iššluotos

Šį savaitgalį sinoptikams prognozuojant vasariškus karščius, pajūrio viešbučiuose laukiama šimtaprocentinio užimtumo. Tiems, kurie norėtų praleisti savaitgalį prie jūros, tačiau dar nepasirūpino nakvyne, gerų žinių nedaug – pasak kalbintų pašnekovų, visos vietos beveik užimtos. Tačiau kainos, nors aukštesnės, nebus labai smarkiai pakilusios.
Poilsiautojai Palangoje
Poilsiautojai Palangoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viešojo apgyvendinimo įstaigų užsakymo internetu svetainėje „Booking.com“ matyti, kad tiek Nidoje, tiek Palangoje birželio 18–20 dienomis 99 proc. vietų yra užimtos. Nakvynę Palangoje šį savaitgalį dviem žmonėms dar galima gauti 8-iose apgyvendinimo įstaigose. Mažiausia kaina penktadienį popiet siekė 126 eurus dviem naktims, brangiausiai Palangoje nakvynę siūlančioje vietoje teks pakloti 874 eurus.

Nidoje likę dvi apgyvendinimo įstaigos, kuriose savaitgalį dar galima gauti nakvynę – kaina už dvi naktis porai siekia atitinkamai 635 ir 1135 eurus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje

„Jeigu dar yra vietų, tai siūlytume užsirezervuoti tiems, kurie nesuskubo to padaryti, nes vietų mažėja kiekvieną minutę“, – 15min sakė Palangos Turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė taip pat teigė, kad laisvų vietų šiuo metu gali atsirasti nebent vykstant paskutinės minutės pakeitimams.

„Bendra situacija visos savaitės metu dėl šio ir kitų savaitgalių – matyti, kad bus pasiektas 100 proc. užimtumas daugumoje objektų, kadangi orai yra puikūs, vasariški. Manau, kad „Booking.com” matoma informacija, gali atitikti mūsų realybę. Jei ir turi kas nors paskutinį kambarį, tai vykstant paskutinės minutės pakeitimams”, – nurodė I.Valaitienė.

Yra ir alternatyvų

Tiesa, ieškant nakvynės, galima pasitelkti ir kitas alternatyvas – pavyzdžiui, feisbuko grupes, kaip tai padarė kaunietė Rimantė. Ji pasakojo, jog trečiadienį su draugėmis bekalbėdamos išsiaiškino, kad visos penktadienį ir šeštadienį nedirbs, todėl kilo mintis trijulei nuvykti į Palangą.

„Iš pradžių galvojome važiuoti vienai dienai, tačiau pagalvojom, kad neverta, nes tolimas kelias. Todėl nusprendėme paieškoti nakvynės“, – pasakojo Rimantė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje

Feisbuko grupėje „Nuoma Palangoje“, kur skelbiama apie būsto nuomą kurorte, merginos parašė skelbimą ir jau netrukus gavo žinutę su pasiūlymu. Merginoms pasiūlytas kambarys Palangos centre už 60 eurų. Atvykusios į kurortą kaunietės rado tvarkingą kambarį, džiaugėsi gavusios vietą, kur statyti automobilį.

„Mums čia labai pasisekė, nes, kiek matėme kitur, kainos kur kas didesnės – ir 80, ir 90 eurų“, – pasakojo pašnekovė.

Kainų augimas nebus drastiškas

Palangos Turizmo informacijos centro direktorė sakė, kad kainos Palangoje kyla, nes tai lemia bendra ekonominė šalies situacija.

„Matyti pagal Lietuvos ekonominę situaciją, kad kainos kyla visur, jos, savaime suprantama, kyla ir kurorte, nes ir transporto paslaugos pabrangusios, ir maistas pabrangęs. Bet tai tikrai nebus drastiškas kilimas. Kainų pokytis priklauso nuo paklausos. Jeigu yra didesnis poreikis ir atsiranda siūlančių didesnes kainas, tai jos ir kyla“, – kalbėjo R.Kmitienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje

I.Valaitienė antrino, kad kainų augimą lemia ekonominė situacija.

„Kainų kilimas yra natūralus, kiti to net nepastebi, jis yra neakivaizdus. Patiems yra sunku, kai analizuoji, pasižiūrėti, kada buvo kainų kilimai. Viskas labai natūraliai, tiesiog ekonomikoje dėsnis toks ir tiek“, – tikino viešbučių ir restoranų atstovė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Svečiai kviečiami į naujus restoranus ir kavines

R.Kmitienė teigė, kad Palangoje atsidarė nemažai naujų maitinimo įstaigų, kviečiama aplankyti viešąsias erdves, atsinaujinusį Gintaro muziejų.

„Yra tikrai labai daug atsiradusių naujų kavinių ir restoranų, ant abiejų rankų pirštų negalima suskaičiuoti. Iš pramogų pasiūlyčiau aplankyti ir naujai kurorto muziejuje atidarytą ekspoziciją apie kurorto raidą, taip pat aplankyti atsinaujinusį Gintaro muziejų. Yra ir įvairių viešųjų erdvių, kurios yra naujai sutvarkytos ir traukia svečius. Yra koncertai, vykstantys Kurhauzo salėje, prasidės koncertai ir Palangos koncertų salėje, įvairiuose muzikiniuose klubuose“, – vardijo R.Kmitienė.

P. Majausko nuotr./Palangos gintaro muziejus
P. Majausko nuotr./Palangos gintaro muziejus

Kad restoranų Palangoje padaugėjo, paminėjo ir I.Valaitienė. Pasak jos, vienas kitas objektas dar ieško darbuotojų, tačiau situacija jau yra geresnė.

„Kalbant apie prastovas, jeigu dar kažkas buvo darbuotojų prastovose, tai manau, kad vienetai, nes Palanga dirba jau kurį laiką, ir darbuotojų ieškojo tiek gegužės mėnesį, tiek dar šiuo metu vienas kitas objektas ieško komandos papildymo. Bet situacija yra geresnė, apie prastovas reikia pamiršti, nes mums reikia dirbančių darbuotojų ir juos esame susikvietę iš prastovų“, – akcentavo I.Valaitienė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kavinės Palangoje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kavinės Palangoje

Jos teigimu, situacija sudėtingesnė buvo gegužę, nes dauguma studijuojančio jaunimo laikė egzaminus, turėjo atsiskaitymų, todėl negalėjo dirbti.

„Birželio mėnesį situacija geresnė, daugiau prisirinko komandos papildymo. Su kiekvienais metais, su kiekvienu turizmo sezonu padaugėja restoranų. Ir šiais metais tai ne išimtis, natūralu, kad jie irgi ieško savo komandos narių“, – pasakojo pašnekovė.

Ateityje tikimasi ir svečių iš kaimyninių šalių

Kalbėdamos apie turistus, pašnekovės nurodė, kad dėl suvaržymų dauguma didžioji dauguma Palangos svečių yra lietuviai, tačiau ateityje tikimasi sulaukti turistų ir iš kaimyninių šalių.

„Viskas priklausys nuo ribojimų atšaukimo arba suvaržymų. Jeigu tik bus galima keliauti užsienio valstybių piliečiams, tai tikrai tikimės sulaukti svečių bent iš kaimyninių valstybių, tai Latvijos, Estijos, Lenkijos. Gal atvyks ir ukrainiečiai. Aišku, ir oro sąlygos šiek tiek daro įtaką, bet tikrai tikimės po liepos 1 dienos sulaukti ir užsienio valstybių piliečių. Šiuo metu didžioji dalis yra Lietuvos turistai“, – teigė R.Kmitienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Palangos palūdimys
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Palangos palūdimys

Viltys dedamos į Europos Sąjungos žaliąjį pasą, vakcinaciją.

„Manome, kad viskas eina link didesnio šalių atsivėrimo ir judėjimo tarp šalių. Galėsime po liepos mėnesio komentuoti, bet matome, kad galimybės jau tikriausiai atsiras. Labiausiai turbūt iš kaimyninių šalių tikimės. Žinoma, didžioji dalis bus lietuvaičių, nes ir praėjusiais metais taip buvo, ir šiaip didelė dalis būdavo lietuvaičių“, – sakė I.Valaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas