Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Panevėžyje gaminamus užkandžius valgys astronautai – Lietuvos bendrovė laimėjo ESA konkursą

Šaltyje džiovintus užkandžius gaminanti Panevėžio bendrovė UAB „Geld Baltic“, valdanti prekės ženklą „Super Garden“, laimėjo Europos kosmoso agentūros skelbtą konkursą ir vystys naują į kosmosą keliausiančių užkandžių receptūrą. Pasak įmonės įkūrėjos Lauros Kaziukonienės, ši inovacija praturtins astronautų meniu ne tik maistingumu, bet ir skoniu.
Europos kosmoso agentūra
Europos kosmoso agentūra / dpa/Scanpix nuotr.

„Šaltyje džiovinti galima viską – net ir šaltibarščius, sūrį, mėsą ar alkoholinius gėrimus. Pavyzdžiui, mums proveržį sukūrė šaltyje džiovinti ledai, kurie netirpsta – jų pirkėjai pageidauja dešimtyse pasaulio rinkų, kuriose prekiaujame.

Tad ir Europos astronautams turime galimybę sukurti platų, skonių įvairovę ir maistingumą užtikrinantį užkandžių meniu“, – sako L. Kaziukonienė.

Bendrovės nuotr./Laura Kaziukonienė
Bendrovės nuotr./Laura Kaziukonienė

Jos teigimu, reikalavimai maistui, keliausiančiam į kosmosą, yra išskirtinai aukšti ir sudėtingi: jis turi ne tik būti pritaikytas didelėms temperatūros bei slėgio amplitudėms, užimti itin mažai vietos, neturėti jokio kontakto su oru ir aplinka, itin ilgai išlikti šviežias, būti maistingas ir pasiūlyti visus reikiamus vitaminus bei mineralus, bet, svarbiausia, būti ir skanus.

Kosmoso maistas ilgą laiką nepasižymėjo išraiškingais skoniais, nes to užtikrinti neleido technologijos. Tačiau būtent ten skonio intensyvumas yra labai svarbus: kosmose sutrinka skonio receptoriai, sumažėja jų jautrumas, sako ekspertė.

„Technologijoms tobulėjant, „NASA“ išvystytas džiovinimas šaltyje atvėrė visiškai naujas galimybes astronautų gyvenimą Tarptautinėje kosminėje stotyje praturtinti tokiais mažais, bet svarbiais gyvenimo džiaugsmais, kaip skanus maistas. Tai reikšmingai prisideda prie jų emocinės gerovės, leidžia atkurti į gyvenimą namuose panašius potyrius. Todėl vystydami užkandžių receptūras didelį dėmesį skirsime nacionalinėms virtuvėms: atsižvelgsime į Europos astronautų tautybes ir jiems įprastus skonius.

Technologiškai šiandien galime žengti dar toliau – „Super Garden“ komandoje taikome ne tik naujausias džiovinimo šaltyje technologijas, bet ir dirbame su visiškai naujais, iki šiol plačiai dar nepritaikytais baltymų, būtinų kiekvienam sveikam užkandžiui, šaltiniais, kurie, tikimės, užtikrins dar greitesnę evoliuciją astronautų maisto sektoriuje“, – pasakoja L. Kaziukonienė.

Verslininkė teigia, kad į kosmosą keliausiantys užkandžiai – tai iki miltelių išsausinti ir natūraliais riebalais bei baltymais praturtinti įvairūs produktai: vaisiai, daržovės, uogos, pieno ir mėsos produktai ar ištisi patiekalai. Įgiję kubelio formą, jie išlaiko visas skonines ir maistines savybes, tačiau tinkami vartoti išlieka nuo 2 iki 20-ies metų, nes nesant drėgmės maiste nevyksta mikrobiologiniai procesai.

Europos kosmoso agentūros skelbiama informacija rodo, kad šiuo metu visą džiovintą maistą astronautams Tarptautinėje kosminėje stotyje teikia tik JAV gamintojai, tad Europoje tai – vis dar laisva niša. Tiesa, panevėžiečių sukurta technologija, prieš siunčiant užkandžius į kosmosą, dar turės praeiti itin sudėtingą patikrą – visas astronautų maistas privalo būti atsparus sudėtingoms sąlygoms, kuriose bus laikomas.

„Super Garden“ susidomėjimo iš Europos kosmoso agentūros sulaukė dar 2022 metais, todėl norisi pasidžiaugti kad nuoseklus įmonės darbas ir aktyvus įsitraukimas į Lietuvos bei tarptautinę kosmoso sektoriaus ekosistemą tapo įvertinimu ir iš EKA, kuri rekomenduoja skirti finansavimą „Super Garden“ projektui.

EKA finansavimas yra ne tik įvertinimas, tačiau ir atsiveriančios naujos galimybės. Kadangi astronautų aprūpinimas maistu yra labai siaura niša, Europoje iš esmės dominuoja Prancūzijos kosmoso agentūra (CNES), todėl matydamas, jog projekto rėmuose „Super Garden“ ketina bendradarbiauti su CNES labai tikiuosi, kad tai taps ne vienkartiniu projektu, tačiau padės įmonei atverti naujų horizontų ateityje. O ta ateitis atrodo šviesi, nes matome, jog per artimiausią dešimtmetį buvimo kosmose tikslas gali apsiriboti ne tik moksliniais tyrimais ar eksperimentine veikla, tačiau sulauksime ir kosmoso turizmo proveržio. Todėl aprūpinimas lengvu, maistingu bei kokybišku maistu bus vienas iš tikslų“,– sako Eigirdas Sarkanas, Inovacijų agentūros Space Hub LT ekspertas.

Asmeninio archyvo nuotr./Eigirdas Sarkanas
Asmeninio archyvo nuotr./Eigirdas Sarkanas

Kosminiai užkandžiai bus kuriami UAB „Geld Baltic“ patentuoto produkto pagrindu.

Tiek pati bendrovė, tiek jos kuriami produktai kasmet pelno naujus apdovanojimus: metų produktu Lietuvoje yra tapęs „Super Garden“ sveikų skanėstų Advento kalendorius, šaltyje džiovintas užkandis „Bites“, arbata „Drinkeat“ ir netirpstantys ledai. Bendrovė pripažinta geriausiu šeimos verslu bei geriausia inovatyvia įmone. L. Kaziukonienė išrinkta metų CEO ir metų verslininke, o šiemet parsivežė apdovanojimą ir iš Dubajaus: tarptautiniuose smulkaus ir vidutinio verslo kūrėjų moterų apdovanojimuose ji pripažinta lydere maisto ir gėrimų kategorijoje.

„Super Garden“ sutartis su Europos kosmoso agentūra – 12 mėnesių, per tiek laiko L. Kaziukonienės komanda turės išvystyti naują užkandžių Europos astronautams koncepciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus