Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 11 08 /09:52

„Continental“ gamyklos vadovas S.Ali: darbo jėga Lietuvoje – ne pati pigiausia

Trečiadienį už uždarų durų Vyriausybė pasirašė memorandumą su Vokietijos automobilių komponentų pramonės įmone „Continental“, kuri ketina Lietuvoje investuoti 95 mln. dolerių. Gamyklos vadovas sakė, kad Lietuvoje darbo jėga nėra pati pigiausia. Jis taip pat tikino nebijantis, kad įmonei pritrūks kvalifikuotų darbuotojų.
Spaudos konferencija Continental sutarties pasirašymo proga
„Continental“ gamyklos vadovas Shayanas Ali / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie dideles vokiečių investicijas Lietuvoje pranešta prieš savaitę. Paties memorandumo pasirašymo Vyriausybė žurnalistams ir fotografams stebėti ir užfiksuoti neleido.

Susitarimas tarp Vyriausybės ir „Continental“ numato, kad valdžia, mainais už investicijas, įsipareigoja padėti laiku suteikti visus sėkmingai veiklos pradžiai reikalingus leidimus.

Tokie investuotojai yra mūsų šansas parodyti Europai ir pasauliui, kad Lietuva yra inovatyvi ir investuotojų lūkesčius atitinkanti šalis, – trečiadienį sakė premjeras.

„Buvo įdėta daug darbo ir pastangų kad „Continental“ būtų čia, tačiau svarbiausias etapas dar tik prasideda. (…) Tokie investuotojai yra mūsų šansas parodyti Europai ir pasauliui, kad Lietuva yra inovatyvi ir investuotojų lūkesčius atitinkanti šalis. Neabejoju, kad ši investicija bus sėkminga, prisidės ir prie pačios kompanijos ir šalies ekonomikos augimo“, – po susitikimo sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Jo teigimu, tokios įmonės atėjimas padės kovoti su didžiule Lietuvos problema – emigracija, mat sukurs daug darbo vietų kvalifikuotiems specialistams.

„Mes labai džiaugiamės dėl šio susitarimo. Tai yra naujas nuotykis mums, mes norime dirbti su energingais Lietuvos žmonėmis. (…) Planuojame, kad gamyba prasidės jau 2019 metų trečiąjį ketvirtį“, – trečiadienį sakė „Continental“ gamyklos vadovas Shayanas Ali.

Dėl konkrečios vietos, kur stovės gamykla, kol kas dar yra tariamasi, preliminari statybų vieta neatskleidžiama. Tą padaryti ketinama netrukus. Manoma, kad „Continental“ gamykla stovės Kauno Laisvojoje ekonominėje zonoje.

Nei Vyriausybė, nei bendrovė neatskleidė, koks yra memorandumo turinys, ir ką konkrečiai mainais už investicijas įsipareigoja valdžia.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Spaudos konferencija „Continental“ sutarties pasirašymo proga
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Spaudos konferencija „Continental“ sutarties pasirašymo proga

Lietuvą pasirinko ne dėl kainos

S.Ali, paklaustas, ar nebijo, kad Lietuvoje nebus pakankamai jiems reikalingų specialistų, sakė taip nemanantis.

„Mes žinome apie šią problemą, bet mūsų patirtis, pavyzdžiui, su KTU universitetu, rodo, kad jie turi geras programas jauniems talentams, ir mes kreipiame dėmesį į jūsų jaunąją kartą, kuri turi įgūdžius ir potencialą būti „Continental“ šeimos dalimi. Mes juos mokysime“, – sakė bendrovės atstovas.

Jo manymu, naujos kuriamos darbo vietos lems kai kurių žmonių apsisprendimą likti šalyje ir nesidairyti užsienyje.

„Mes atidarome duris žmonėms, kurie jau paliko šalį. (…) Todėl kol kas nesame susirūpinę dėl darbo jėgos trūkumo“, – kalbėjo S.Ali.

Darbo jėgos kaina, atviravo jis, nebuvo lemiantis veiksnys. Mat „Continental“ svarstė apie gamyklos statymą ir kitose valstybėse. Lietuvoje atlyginimai nebuvo mažiausi.

„Darbo jėga čia yra konkurencinga. Mes vertinome skirtingas valstybes. Jūs nesate pigiausi. Bet jūs esate konkurencingi. Mes žiūrime ne tik į kainą, bet ir įvairius kitus veiksnius. Mes vertiname ir įgūdžius, aistrą, anglų kalbos žinias“, – aiškino jis.

„Continental“ viceprezidentas Peteris Gruenas kalbėjo, kad kurtis Lietuvoje bendrovę paskatino išsilavinusi darbo jėga.

„Kodėl Lietuva? Mes palyginome visas Europos valstybes. Žmonės daro įtaką ir taip buvo šiuo atveju. Mes ieškome išsilavinusių žmonių“, – tvirtino P.Gruenas, kurį cituoja naujienų agentūra BNS.

Praėjusią savaitę Vokietijos bendrovė pranešė, kad statys naują gamyklą Kauno regione. Per ateinančius penkerius metus į naują elektronikos komponentų gamybos padalinį įmonė planuoja investuoti 95 mln. eurų ir sukurti 1000 naujų darbo vietų, buvo skelbiama pranešime spaudai.

16 tūkst. kvadratinių metrų dydžio gamybos padalinyje „Continental“ gamins keleivių saugumo bei išmaniosios pagalbos vairuotojui sistemų padalinių vystomą produkciją. Kaune Vokietijos bendrovė gamins durų ir sėdynių kontrolės elementus, išmanias automatines langų užtamsinimo sistemas, adaptyvios greičio palaikymo sistemos jutiklius bei priekinius radarus automatinio stabdymo funkcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas