Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pekinas: JAV sprendimas atšaukti kinų programėlių draudimą – „teigiamas žingsnis“

Kinijos prekybos ministerija ketvirtadienį „teigiamu žingsniu“ pavadino JAV sprendimą atšaukti eksprezidento Donaldo Trumpo administracijos įsakus, kuriais siekta uždrausti tokias programėles kaip „TikTok“ ir „WeChat“, tvyrant įtampai dvišaliuose santykiuose.
„TikTok“
„TikTok“ / Solen Feyissa nuotr./ Unsplash nuotr.

„Tikimės, kad JAV elgsis su Kinijos įmonėmis sąžiningai ir vengs ekonomikos bei prekybos aspektų politizavimo“, – per ketvirtadienį surengtą įprastą konferenciją pabrėžė ministerijos atstovas Gao Fengas.

Pasak jo, Vašingtono sprendimas atsisakyti ankstesnės vyriausybės veiksmų dėl tokių programėlių kaip „TikTok“ ir „WeChat“ yra „teigiamas žingsnis teisinga linkme“.

Baltieji rūmai trečiadienį atšaukė kai kuriuos bendrus D. Trumpo laikų įsakus, nukreiptus prieš kinų programėles, be kita ko, teikiančias susirašinėjimo („WeChat“), dalijimosi vaizdo įrašais („TikTok“) ir mokėjimo („Alipay“) paslaugas.

Remiantis nauju prezidento Joe Bideno įsaku, JAV atliks „įrodymais pagrįstą“ analizę dėl operacijų, susijusių su programėlėmis, kurias kuria, tiekia ar kontroliuoja Kinija.

Kinų užsienio reikalų ministerija per kasdienį spaudos konferenciją pareiškė, jog Pekinas ir toliau gins savo interesus. Ministerija paragino JAV „liautis apibendrinti nacionalinio saugumo sampratą ir piktnaudžiauti valstybės galia slopinant kinų technologijų bendroves“.

Teismai pernai užblokavo D.Trumpo administracijos pastangas uždrausti „TikTok“ ir „WeChat“, tačiau Užsienio investicijų Jungtinėse Valstijose komitetas (CFIUS) tebeanalizuoja „TikTok“ poveikį nacionaliniam saugumui.

J.Bideno administracijos pozicija atspindi susirūpinimą, kad vartotojų asmeninius duomenis gali atskleisti su Kinija siejamos populiarios programėlės, jei valdančioji Komunistų partija spaustų kūrėjų bendroves dalytis tokia informacija.

Administracija vasarį pareiškė pakeisianti D.Trumpo požiūrį tikslingesne strategija, bet dar neišsakė savo nuomonės, ar „TikTok“ ir panašios programėlės kelia pavojų amerikiečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas