Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per karantiną studiją praradusi Eglė: „Palyginus, kokie verslai žlugo, čia ašaros“

Animatorė, vaikų renginių vedėja ir Rietavo kultūros centre dirbanti Eglė Fabijonavičienė prieš pat pandemiją Plungėje buvo atidariusi nuosavą studiją. Tačiau šaliai užsidarius, po kurio laiko teko naujai pradėtą veiklą nutraukti. Visgi karantiną moteris įveikė ir toliau tęsia savo mylimą veiklą. Eglė 15min papasakojo, kaip renginiai vaikams atsirado jos gyvenime ir kokie personažai dabar yra populiariausi.
 Eglė Fabijonavičienė
Eglė Fabijonavičienė / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

E.Fabijonavičienė savo veiklą pradėjo 2013 metais, kaip pati sako, vedama vidinio impulso. Pašnekovei norėjosi užsiimti visuomenine veikla, save realizuoti, „eiti į žmones“.

„Gimė iš niekur idėja vesti gimtadienius vaikams“, – pasakojo ji.

Tiesa, jos specialybė nėra niekaip susijusi su pedagogika ar aktoryste.

„Ši veikla labiau buvo vedama vidinio impulso. Aišku, mokyklos laikais labai mėgdavau dalyvauti visuomeninėje veikloje, teatruose, šokiuose ir visa kita, visur, kur tik buvo įmanoma. Po mokyklos tos studijos išpuolė ir jaučiau, kad tiesiog dingau iš savęs ir ne to man gyvenime reikia. Po to žiūriu, kad ir darbai nekimba, nelimpa“, – tvirtino ji.

Gyvenimui judant į priekį ir susilaukus dviejų vaikų, šeimai reikėjo vis daugiau pajamų. Todėl E.Fabijonavičienė buvo pradėjusi gaminti papuošalus, vėliau kepė tortus, iš vilnos vėlė ir pardavinėjo įvairius daiktus, dalyvaudavo mugėse. Dar vėliau į jos gyvenimą atkeliavo švenčių dekoracijos, kurias moteris pati gamino.

„Kartu su dekoracijomis kilo idėja vesti vaikų gimtadienius“, – kalbėjo ji.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė

Be to, tuo metu, kaip pati sako, turėjo tik vieną konkurentą Klaipėdoje. Tiesa, E.Fabijonavičienė pabrėžia, kad niekas iš nieko idėjų nevogė – veiklas abu pradėjo lygiagrečiai.

„Labai sėkmingai viskas prasidėjo, žmonės norėjo vaikų užimtumo švenčių metu“, – sakė ji.

Kodėl vaikai ir renginiai, kurie skirti jiems? E.Fabijonavičienės teigimu, ji moka su mažaisiais bendrauti, nors pradžioje teko vesti ir suaugusiųjų šventes.

„Tai vieniems draugams pravesdavau, tai kitiems ir jie mane paskatino daryti visą tai plačiau. Todėl ėmiausi ir suaugusiųjų švenčių vedimo, nemažai pravesta vestuvių, krikštynų, jubiliejų. Bet man neprilipo. Dar kartais paprašo giminaičiai, bet atsisakiau to. Labai sunku. Ir pasiruošimo daug reikalauja, ir streso be galo daug. O su vaikais trumpai, siūlau 2 val. programas ir jiems viskas tinka, patinka“, – tvirtino ji ir pridūrė, jog išsigryninti savo tikslinę auditoriją truko apie metus.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Renginių vedėja - Eglė Fabijonavičienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Renginių vedėja - Eglė Fabijonavičienė

Teko uždaryti ką tik įkurtą studiją

Nuo pat veiklos pradžios, pasak E.Fabijonavičienės, jos veikla yra ganėtinai stabili ir ji turi jau susiformavusį klientų ratą.

„Tiesa, tai nėra vien tik pliusas, nes savo klientams turi pasiūlyti kažką naujo. Bet tikrai labai daug vaikų užauginau, atšvenčiau labai daug gimtadienių, labai daug iš lūpų į lūpas, atidirbau Plungėje, o Rietave mane pažįsta kiekvienas vaikas“, – tikino ji.

Tačiau praėjusių metų kovą visą šalį sukaustė koronaviruso pandemija ir karantinas. E.Fabijonavičienei, kaip ir kitiems, teko sustabdyti savo veiklą ir sulėtinti tempą.

„Buvo tokių, kurie prašė atvažiuoti į renginius, bet atsisakiau“, – tvirtino renginių vedėja.

Šis laikotarpis, anot pašnekovės, buvo labai sunkus psichologiškai.

„Esu įpratusi dirbti ištisą savaitę ir visą dieną. O čia prasidėjo sėdėjimas visą dieną ir svorio priaugimas. Bet paskui buvo sunku išsijudinti“, – kalbėjo ji.

Be to, moteris Plungėje buvo atsidariusi studiją-žaidimų kambarį „Nori šventės“. Atidarymas įvyko 2019-ųjų spalį, o kovą visą veiklą teko uždaryti.

„Dar metus bandžiau tempti, vasara šiek tiek dirbau ir viskas. Nebuvo santaupų, o nuomą reikėjo mokėti, todėl nusprendžiau uždaryti. Bet nesijaučiu dėl to blogai. Gyvenime ir taip daug ko su vyru išbandėme, ir vieną, ir kitą veiklą. Atsirenki, kas labiausiai patinka“, – sakė ji.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė

Iš viso išlaidos, kartu su patalpų nuoma, kurias turėjo padengti karantino metu, sudarė apie 6 tūkst. eurų. E.Fabijonavičienė pripažįsta, jog iki šiol dar ant pečių gula veiklai paimta paskola.

„Bet tai nėra milijonas, kiti daugiau prarado. Palyginus, kokie verslai žlugo, čia tiktai ašaros. Nejaučiu kartėlio, nes nors labai norėjau turėti tokią studiją, bet paskui supratau, kad man jos nereikia. Paprasčiausiai, ten reikia dirbti daugiau nei dvigubai, labai didelis nuovargis, o pelnas tas pats. Minuso nebuvo, bet didelio pelno ir nebuvo“, – kalbėjo moteris.

E.Fabijonavičienė įsitikinusi, jog visa tai išėjo į naudą ir jai padėjo perskirstyti prioritetus.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė

Populiariausi tarp vaikų – filmukų personažai

E.Fabijonavičienė pasakojo, jog tarp populiariausių ir tėvų labiausiai pageidaujamų personažų šiais laikais Pepės Ilgakojinės nėra.

„Gaila, Pepė Ilgakojinė, mano mėgstamiausias personažas, kurį galėčiau vaidinti pirmoje vietoje, bet, deja, vaikai jos nebežino. Vaikai ir jų tėvai tokių knygų neskaito, mokykloje jos nėra privalomos, filmukų tokių nerodo. Alisą stebuklų šalyje neseniai vaidinau, bet tai irgi išskirtinis atvejis, nes ta mergaitė mėgsta šį personažą, bet šiaip jis nėra populiarus“, – kalbėjo ji.

Dabar vaikų mėgstamiausi personažai yra superherojai – Betmenas, Supermenas, Žmogus voras, Elsa, vienaragė, L.O.L. lėlytė.

„Labiausiai norėčiau, kad nebūtų populiariausi filmukų personažai, o pačios sukurti. Pavyzdžiui, man labai patinka fėja, turiu tris tokius pačios kurtus kostiumus, bet gimtadieniui nori tų populiariausių. Aš norėčiau, kad būtų žvėrelis, laputė, boružėlė, bet jie nepopuliarūs“, – tikino pašnekovė.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Eglė Fabijonavičienė

E.Fabijonavičienė pastebi, kad per šį laikotarpį, kurį ji dirba renginių vedėja, pasikeitė ne vaikai, o tėvai. Kiekvienas jų naujai šventei nori kažko tokio, ko nebuvo pas kitus, išskirtinio. Visgi vaikams gerai tai, ką gauna.

„Veidukų piešimas per 9 metus neišeina iš mados. Pats populiariausias dalykas kiekvieno gimtadienio metu. Aš to pati niekaip nesuvokiu, kaip? Ir kartos keičiasi, ir mažesni, ir didesni, bet jie vis tiek nori veidukų piešimo“, – tikino ji.

Tiesa, atsiranda ir naujų tendencijų vaikų švenčių metų. Pavyzdžiui, šiuo metu labai mėgstami yra dideli muilo burbulai, dalyje programų E.Fabijonavičienė įtraukia ir vadinamojo šlykštuko gamybą.

„Kartais tėvai nori, pavyzdžiui, cukraus vatos gamybos, bet tenka patarti to atsisakyti, nes sumokės didelius pinigus už tai, kad bus suvalgytas vienas bumbuliukas. O laiko bus išeikvota daug. Vaikams patinka žaisti, konkursai, prizai, nesvarbu, koks jis bus, svarbu laimėti kažką. Jiems patinka šėlti“, – apibendrino moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas