Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmas savaitgalis be galimybių paso: daugiau klientų sulaukė ir prekybininkai, ir kirpyklos

Praėjus pirmajam savaitgaliui be galimybių paso verslas jau skaičiuoja išaugusį klientų srautą. Kai kurie prekybininkai ir kavinės sulaukė dešimtadaliu daugiau lankytojų, o dalyje kirpyklų norinčių pasigražinti padaugėjo 30 proc. Visgi verslas abejoja, kad tokios tendencijos išliks ir ateityje, nes pirkėjų įpročiai jau pasikeitė.
Karantino metu veikianti kirpykla
Kirpykla / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo rugsėjo 13 dienos plačiai naudotas galimybių pasas sustabdytas nuo šeštadienio, vasario 5 dienos. Komentuodami šį pokytį, verslininkai anksčiau sakė jį vertinantys teigiamai – galimybių paso tikrinimas atsiėjo šimtus tūkstančių eurų bei kėlė įtampą.

15min pasidomėjo, kaip prekybininkai, kavinių ir grožio sektoriaus atstovai vertina pirmąjį savaitgalį be galimybių paso.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centrai pirmąją dieną po galimybių paso panaikinimo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centrai pirmąją dieną po galimybių paso panaikinimo

„Iki“: srautai išaugo 12 proc.

Prekybininkai teigia, kad išsamesnes tendencijas bus galima įvardyti vėliau, tačiau jau dabar aišku, kad kai kuriose parduotuvėse pirkėjų srautas savaitgalį padidėjo dviženkliu skaičiumi.

Prekybos tinklo „Iki“ tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė 15min sakė, jog tose parduotuvėse, kuriose buvo tikrinamas galimybių pasas, srautas savaitgalį, palyginti su ankstesnėmis savaitėmis, padidėjo 12 proc., o mažesnėse, kur ir anksčiau buvo galima įeiti visiems lankytojams, išliko panašus.

Visgi, pasak V.Budrienės, išvadas daryti dar anksti.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

„Kol kas dar neturime aiškaus vaizdo įvertinti kokią, pavyzdžiui, įtaką srautams padarė Lenkijos nulinio pridėtinės vertės mokesčio politika maisto produktams. Taip pat labai tikėtina, kad žmonės, kurie neturėjo galimybių paso, po ilgų keturių mėnesių laukimo plūstelėjo į prekybos centrus pramogauti, o vėliau prie progos ir apsipirkti. Ar ir kitais savaitgaliais vėl bus einama praleisti savo laisvalaikio į didžiuosius prekybos centrus ar didžiąsias parduotuves, kol kas neaišku“, – 15min komentavo V.Budrienė.

Tuo metu kiti tinklai fiksavo kuklesnį augimą. „Rimi“ komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė sakė, jog apyvartos ir mažosiose, ir didžiosiose parduotuvėse iš esmės buvo panašūs kaip ir ankstesniais savaitgaliais, nors stebėtas ir nedidelis augimas.

„Apibendrinus visų formatų parduotuvių pardavimų rodiklius, jis [augimas] siekė 5 proc. Ir didžiausioms (hypermarket), ir mažesnėms (supermarket) formato parduotuvėms buvo būdinga panaši tendencija. Kadangi per šiuos keletą mėnesių pirkėjų įpročiai suspėjo pasikeisti, staigaus atsigavimo nesitikime“, – tvirtino G.Šerėnienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rimi"
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rimi"

„Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sakė, kad srautas šį savaitgalį, kai nebeliko reikalavimo didesnėse parduotuvėse tikrinti galimybių pasą ar kitą jam prilyginamą dokumentą, išaugo apie 6 proc., palyginti su pernai. Mažesnėse parduotuvėse, kuriose niekada nebuvo privalomo galimybių paso, fiksuotas 2 proc. augimas.

„Akropolio“ atstovas: nebuvo net priartėta iki priešpandeminio lygio

O kokias tendencijas stebėjo didieji prekybos ir pramogų centrai? „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas sakė, kad nors srautai ir buvo didesni nei paskutinį sausio savaitgalį ir ypač išaugo Klaipėdos „Akropolyje“, iki priešpandeminio lygio nebuvo priartėta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Mertinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Mertinas

Visgi tolimesnes tendencijas, anot jo, bus galima įvardyti vėliau.

„Įprastai pirmąją mėnesio pusę sulaukiame daugiau lankytojų nei mėnesio pabaigoje. Mėnesio pradžioje didelei daliai gyventojų išmokami atlyginimai, o tai iš dalies lemia jų sprendimą apsilankyti prekybos centruose. Kad galėtume daryti pasvertas išvadas apie galimybių paso naudojimo sustabdymo įtaką lankytojų srautams, juos reikia stebėti bent keletą savaičių“, – nurodė D.Mertinas.

„Ozas“ turto valdytoja Ina Augulienė antrino D.Mertinui, tvirtindama, kad ikipandeminio lankytojų srauto vis dar nesulaukiama.

„Jei lygintume dabartinę situaciją su ankstesniais savaitgaliais, kai galimybių pasas dar buvo veikiantis, praėjusį savaitgalį (vasario 5-6 d.) sulaukėme 11 proc. daugiau lankytojų”, – komentavo I.Augulienė.

Vilniaus Konstitucijos prospekte įsikūrusio prekybos centro „Europa“ generalinė direktorė Eglė Juškienė sakė, jog ženklių pokyčių savaitgalį nepastebėta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centrai pirmąją dieną po galimybių paso panaikinimo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centrai pirmąją dieną po galimybių paso panaikinimo

„Prekybos centro „Europa“ lankytojai yra šalia veikiančių verslo centrų darbuotojai, taip pat aplinkiniame rajone moderniuose daugiabučiuose įsikūrę gyventojai. Galimybių pasas jų veikloje buvo plačiai naudojamas ir įprastas, todėl jie lanksčiai prisitaikė prie pokyčių, be jokių sunkumų pateikdavo galimybių pasus ir patekdavo į prekybos centrą, todėl dabar, nelikus tokio reikalavimo, srautai išliko stabilūs, didelės eilės nesusidarė”, – komentavo E.Juškienė.

Prekybos ir pramogų centras „Panorama“ taip pat komentavo, kad ženklesnio lankytojų srauto pokyčio, lyginti su ankstesniais savaitgaliais, nepastebėjo, o prognozėmis, ko tikisi ateityje, nesidalijo – tai diktuoja pandeminės aplinkybės ir besikeičianti situacija.

Kavinėse padaugėjo 16–18 metų lankytojų

„Amber Food”, valdančios tokius restoranų tinklus kaip „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“ ir kt., vadovas Gediminas Balnis 15min sakė, kad lankytojų srautai savaitgalį išaugo iki 10 proc.

„Vizualiai matyti, kad yra nemažai 16–18 metų klientų. Kaip žinia, du trečdaliai jų neturi galimybių paso“, – sakė G.Balnis.

Visgi jis pastebėjo, kad kol kas tendencijas vertinti sunku, nes daug gyventojų serga koronavirusu, o ir apie galimybių paso sustabdymą dalis gyventojų galėjo sužinoti tik ketvirtadienį, kai apsilankymai kavinėse paprastai yra planuojami iš anksto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis

Pasak pašnekovo, daugiau atskleis kita savaitė – kai Lietuvoje bus minima Vasario 16-oji, Valentino diena. Tuo metu tikimasi daugiau lankytojų ir kavinėse.

Tuo metu restoranų tinklą „Jurgis ir Drakonas“ valdančios įmonės „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė sakė, kad kol kas pokyčių nepastebėjo. Ji tai siejo su padidėjusiomis namų ūkių išlaidomis – pavyzdžiui, šildymui.

„Sakyčiau, kad labiau klientų srautams įtakos turi pajamų sumažėjimas. Srautai, kai nebuvo koronaviruso ir aukštų sąskaitų, buvo ženkliai didesni“, – svarstė O.Bložienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Odeta Bložienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Odeta Bložienė

Vizualiai matyti, kad yra nemažai 16–18 metų klientų. Kaip žinia, du trečdaliai jų neturi galimybių paso.

Tuo metu G.Balnis sakė, jog nors šldymo sąskaitos ir išaugo, ženkliai augo ir gyventojų atlyginimai, taip pat – dalis nesilankiusiųjų restoranuose to pasiilgo.

Kavinės „Kultūra“ vadovė Beta Kondratenkaitė savo ruožtu teigė, kad klientų kol kas nepadaugėjo, tačiau nurodė, kad kavinė būtų norėjusi dirbti su galimybių pasu, jei tai būtų leista.

„Taip saugiau“, – trumpai paaiškino ji.

Grožio salono vadovė: sulaukėme 30 proc. daugiau lankytojų

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu veikianti kirpykla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu veikianti kirpykla

Dviejų Kaune veikiančių vyrų grožio salonų „Old Town Barbers“ vadovė Rūta Škemaitė sakė, jog savaitgalį ir pirmadienį srautai prekybos centre „Mega“ esančiame grožio salone išaugo gana ženkliai – apie 30 proc.

„Megoje“ savaigaliai visada būna intensyvesni, bet, įvedus galimybių pasą, klientų buvo mažiau, nors jų prisirinkdavo. Dabar jau savaitės pradžia yra intensyvesnė, daugiau užsirašiusiųjų, dienos greičiau pildosi“, – sakė R.Škemaitė.

Visgi ji teigė, kad dar prireiks laiko pasiekti ikipandeminiams srautams – koją kiša didelis sergamumas koronavirusu.

Nors galimybių paso panaikinimas ir didina srautus, R.Škemaitė pripažino, kad teks įdėti papildomų pastangų, jog veikti būtų galima saugiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dezinfekcinės priemonės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dezinfekcinės priemonės

„Pas mus dirba apie 20 meistrų. Kai nebuvo galimybių paso, buvo daug atvejų kolektyve, žmonės turėjo izoliuotis, ateidavo klientai ar užsikrėtę, ar su simptomais. Bus ta pati situacija, bet mes laikomės saugumo reikalavimų, visi klientai su kaukėmis, meistrai – su respiratoriais. Bandome labiau saugotis, samdomės valytojus, kurie viską dezinfekuoja. Dabar reikės intensyviau tai daryti“, – vardijo pašnekovė.

Tuo metu grožio salono „Mooza“ vadovė Ieva Grabinskienė sakė, jog galimybių pasas srautams įtakos neturėjo – anot jos, tai labiau lemia sezoniškumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas