Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planetos B nėra: vienkartinius puodelius keičia tvarūs, keramikinius – iš kavos pupelių lukštų pagaminti

Kur beapsidairysi, lentynos lūžta nuo puodelių restoranuose, kavinių tinkluose, kepyklėlėse ir netgi namų spintelėse. Kolekcijas sudaro įvairaus dydžio ir paskirties, ryškių ir blankesnių spalvų, įmantraus bei paprastesnio dizaino eksponatai. Ir kai, atrodo, puodelių kūrėjai išbandė ir vartotojams pasiūlė viską, kas tik įmanoma, ima ir primena apie save likusiam pasauliui Australijos gamintojai.
Iš kavos pupelių lukštų pagaminti kavos puodeliai
Puodelis, pagamintas iš kavos pupelių lukštų / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Revoliucinis rinkos produktas į kelią link ekologijos ir tvaresnio vartojimo paskui save nusivedė visą Europą. Lietuviai – ne išimtis: karštuosius gėrimus jau siurbčioja iš daugkartinio naudojimo puodelių, ypatinga technologija pagamintų kavos pupelių lukštų pagrindu.

„Rinkdamiesi tvarius, mažiau plastiko turinčius produktus prisidedame prie planetos išsaugojimo. Visi žinome, kad varianto B neturime, todėl net ir mažas kiekvieno žmogaus indėlis yra svarbus“, – pabrėžia bendrovės „Virkida“ – oficialios „HuskeeCup“ gamintojo atstovybės Lietuvoje – vadovė Lina Rakštelienė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Iš kavos pupelių lukštų pagaminti kavos puodeliai
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Iš kavos pupelių lukštų pagaminti kavos puodeliai

Klientai nebesirenka pagal pupeles – vertina požiūrį į ekologiją

Daugkartinio naudojimo ekologiška produkcija prekiaujanti įmonė „HuskeeCup“ puodelius į asortimentą įtraukė tik šiemet.

„Nepabūgome pristatyti naujovės, apie kurią pati, asmeniškai, svajojau kone metus. Teko pasistengti įtikinant verslo ir šeimos partnerį. Galiausiai šie tvarūs puodeliai atsidūrė mūsų sandėlyje Vilniuje ir elektroninėje parduotuvėje. Manau, kad verslai neišvengiamai turės keistis ir atsižvelgti į ekologiją, jeigu to dar nepadarė.

Pirmiausia – tiekėjai, įkandin jų – restoranai ir kavinės, kuriuose besilankantieji kuo toliau, tuo labai vertina gamtai draugiškus produktus. Sparčiai sąmoningėjantys lietuviai kavinę, kurioje stabtelės nusipirkti puodelio kavos, vis dažniau renkasi nebe pagal pupelių kokybę, o pagal to verslo požiūrį į ekologiją“, – neabejoja L.Rakštelienė.

Draugiški visiems: gamtai, indaplovei ir oficiantui

Elegantiškiems „HuskeeCup“ puodeliams Australijos kūrėjai pritaikė juodą ir kreminę spalvas, nudažančias skirtingo tūrio – 180, 240 ir 355 ml – talpas. Pasak 15min pašnekovės, prekyboje Lietuvoje pasirodę ekologiški daugkartiniai puodeliai netruko sulaukti privačių klientų užsakymų:

„Viena pirmųjų sukruto informacinėmis technologijomis užsiimanti įmonė, kurios atstovas komandai nupirko visą dėžę mūsų puodelių. Nors jų dizainas standartinis, galimas ir personalizavimas, logotipo, vardo ar kito norimo užrašo išgraviravimas. Pastebėjome, kad tautiečiai pamėgo šią paslaugą. Veikiausiai nori bent šiek tiek išsiskirti iš aplinkos.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Puodeliams Australijos kūrėjai pritaikė sodrias spalvas, nudažančias 180, 240 ir 355 ml tūrio talpas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Puodeliams Australijos kūrėjai pritaikė sodrias spalvas, nudažančias 180, 240 ir 355 ml tūrio talpas

Tiesa, oficialūs „HuskeeCup“ atstovai Lietuvoje orientuojasi ne tik į fizinius klientus, bet ir į juridinius – restoranus, kavines, kepyklėles.

Revoliucinis rinkos produktas į kelią link ekologijos ir tvaresnio vartojimo paskui save nusivedė visą Europą. Lietuviai – ne išimtis.

„Mūsų siūlomi produktai – draugiški gamtai ir vartotojui. Puodelis su lėkšte susineria labai patogiai. Lėkštutėje yra iškilimas, puodelio apačioje – įdubimas. Tokiu būdu puodelis lėkštelėje laikosi labai tvirtai, nesislenka į šonus. Keraminiai puodeliai tuo tarpu – priešingai: netelpa į lėkštutę taip preciziškai, išsprūsta, sudūžta, oficiantams problemų pridaro“, – patikina L.Rakštelienė.

Iki smulkmenų viską apgalvoję australų kūrėjai puodelį sukūrė ne vien ekologišką, bet ir patvarų: šis pasižymi atsparumu įtrūkimams ir dūžiams, ilgiau kavą išlaiko karšta. Šiais privalumais australietiškas kavos puodelis nurungia visus keramikinius puodelius. Jie pritaikyti plovimui indaplovėje – patvarumą užtikrina kavos pupelių lukštus klijuojanti medžiaga bioplastikas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Australų gamintojai viską apgalvojo iki smulkmenų
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Australų gamintojai viską apgalvojo iki smulkmenų

Puodelių mainai: atneši savo – išsineši naują

Gamtosaugininkai nuolat skambina varpais primindami, kad sąvartynuose kasmet susikaupia per 500 mlrd. vienkartinių gėrimų puodelių. Dėl šios priežasties didieji miestai stengiasi maksimaliai apriboti vienkartinių gėrimų pakuočių naudojimą. Savo ruožtu australų gamintojas „HuskeeCup“ ne tik kuria ekologiškus puodelius, bet ir buria gamtą tausojančią pasaulinę kavinių ir kavos gėrėjų bendruomenę.

Sparčiai sąmonėjantys lietuviai kavinę, kurioje stabtelės nusipirkti puodelio kavos, vis dažniau renkasi nebe pagal pupelių kokybę, o pagal to verslo požiūrį į ekologiją.

Kampanija „HuskeeSwap“ skatina kavamanus į kavines atsinešti savo „HuskeeCup“ puodelį, kurio vietoje iš baristos karštą gėrimą gautų paruoštą naujame puodelyje. Dalijimosi puodeliais sistema sėkmingai funkcionuoja aplinkinėse valstybėse ir regionuose nuo Skandinavijos iki Ukrainos.

„Neabejoju, kad, aprimus pandemijai, ir Lietuvoje šią tradiciją pamažu susikursime. Tiesą pasakius, užuomazgas jau turėtume, jeigu ne daugelio žmonių gyvenimus pakoregavęs karantinas. Puodelių mainų idėja – išties prasminga: atidavęs baristai senąjį puodelį, išsineši kavą naujame, švariame, dezinfekuotame.

Tokia australų sugalvota puodelių mainų sistema tikrai pastebimai mažina vienkartinės taros naudojimą. Norisi naujovių Lietuvoje ir joje esančias rinkos spragas užkamšyti“, – pabrėžia bendrovės „Virkida“ vadovė L.Rakštelienė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Lina Rakštelienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Lina Rakštelienė

Kava tinkama ne vien pilingui ir trąšoms

Ne vienerius metus moterys džiaugiasi atradusios kūno pilingui ar vietoje augalų trąšų taip tinkamus kavos tirščius. Pamažu įprantame ir prie iš kavos pupelių lukštų gaminamų daugkartinių puodelių.

Oficialūs „HuskeeCup“ atstovai Lietuvoje pristato ir kitus ypatingu medžiagiškumu pasižyminčius produktus iš perdirbtos kavos.

Gamintojas pranešė apie užmojus iš kavos tirščių pagaminti netgi šviestuvą.

„Jau importuojame draugiškus aplinkai tušinukus, užrašines, pagamintus iš kavos tirščių, bei lauko augalams skirtus tvarius vazonus. Šie po dvejų metų suirę tinka kompostavimui. Planuojame pristatyti ir iš kavos tirščių gaminamus akinius nuo saulės. Gamintojas pranešė apie užmojus iš kavos tirščių pagaminti netgi šviestuvą“, – 15min užsimena verslininkė L.Rakštelienė.

Naujienas apie ypatinga technologija gamintus ekologiškus produktus, pasiekiamus Lietuvoje, sužinoti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas