Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po daugybės vartotojų skundų VVTAT prekybos platformai zuza.lt įraitė baudą

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT), įvertinusi gautus vartotojų prašymus dėl pažeistų teisių įsigijus prekes elektroninėje parduotuvėje www.zuza.lt, skyrė šią parduotuvę administruojančiai UAB ,,B projektai“ baudą už Civilinio kodekso pažeidimus.
Zuza.lt
Zuza.lt / Ekrano nuotr. ir 123rf.com

Nuo 2023 m. spalio mėn. iki 2024 m. gegužės mėn. dėl bendrovės UAB ,,B projektai“ veiksmų VVTAT sulaukė daugiau nei 50 prašymų iš vartotojų, kurie skundėsi, jog apsipirko elektroninėje parduotuvėje zuza.lt, tačiau prekių pristatymas vėlavo arba prekės iš viso nebuvo gautos, vartotojams nebuvo grąžinti pinigai per nustatytą terminą, atsisakius prekių, ir pan.

Iš nutarime vertinamų 14 vartotojų ginčų bendrovė 12 ginčų išsprendė taikiai. Bendrovė tyrimo bei nutarimo priėmimo metu ir toliau vykdė prekybą. Atsižvelgusi į tyrimo metu nustatytas aplinkybes, už Civilinio kodekso nuostatų pažeidimą VVTAT UAB ,,B projektai“ skyrė 1500 eurų baudą.

VVTAT gautus vartotojų prašymus dėl UAB ,,B projektai“ veiklos nagrinėja ne teismo tvarka. Dėl didžiosios dalies vartotojų prašymų jau yra priimti nutarimai tenkinti vartotojo reikalavimus. Įsigaliojęs VVTAT nutarimas yra vykdomasis dokumentas. Jeigu šis VVTAT nutarimas neįvykdomas, jis gali būti vykdomas priverstinai Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka.

Apie šios platformos vartotojų bėdas 15min rašė dar vasarį. Tuomet VVTAT informavo, kad buvo sulaukta 25 vartotojų skundų dėl nepristatytų prekių.

„Vartotojų skunduose minima įsigytų prekių vertė nuo 30 eurų iki 100 eurų, pavieniais atvejais – didesnės sumos“, – rašyta atsakyme.

Įmonės „B projektai“ savininkai VVTAT gerai žinomi – iš jų valdytos platformos srotas24.lt pirkę klientai, instituciją per keletą metų yra instituciją užvertę šūsnimi skundų, bendrovė ne kartą gavo pinigines baudas.

Jos akcininkai yra dar 2015 m. įkurta „IK BALTIC LTD“, registruota Jungtinėje Karalystėje. Jos vadovas ir akcininkas yra Lietuvos pilietis Kšištofas Leščevskij.

Nuo įkūrimo 1996 m. „B projektai“ kelis kartus pakeitė akcininką ir pavadinimą – iki 2010 m. įmonė vadinosi „Budvil“. Keitėsi ne tik pavadinimas, bet ir veikla – pavyzdžiui, 2021 m. įmonė užsiėmė „Fizinės gerovės užtikrinimo veikla“.

Bendrovė „IK BALTIC LTD“ įmonės „B projektai“ akcininke tapo 2023 m. birželį, rodo Registrų centro duomenys.

Tarp vasario ir 2023 m. vasaros srotas.lt valdymą perėmė įmonė „Autobazar“, kuriai rugpjūtį VVTAT už tuos pačius besikartojančius pažeidimus įraitė solidžią 45 624 eurų baudą.

„VVTAT nustatė, jog UAB „Autobazar“ nepateikė teisingos ir išsamios informacijos apie siūlomas įsigyti automobilių detales arba nenurodė jų defektų. Vartotojai, užsisakę prekes, gavo jas surūdijusias, subraižytas, be tam tikrų dalių arba turinčias mechaninių pažeidimų ir kt“, – nurodoma institucijos pranešime.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

VVTAT nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo ekonominės veiklos vykdytojui dienos gali būti apskųstas teismui Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Taip pat primename, kad įsigaliojęs VVTAT nutarimas (taip pat ir nutarimas dėl vartotojų ginčų sprendimo ne teismo tvarka) yra vykdomasis dokumentas. Jeigu šis VVTAT nutarimas neįvykdomas, jis gali būti vykdomas priverstinai (antstolio pagalba) Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai