Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po konflikto su Komunistų partija buvęs „Alibaba“ savininkas prarado apie 30 mlrd. JAV dolerių

Vieno žymiausių Kinijos verslininkų Jacko Ma turtas šiandien vertas mažiau dvigubai mažiau nei prieš trejus metus. Jo nuosmukis prasidėjo po to, kai jis 2020 m. pasakė lemtingą kalbą, kurioje iškeikė Kinijos finansų reguliavimo institucijas ir bankus.
Kinijos milijardierius Jackas Ma
Kinijos milijardierius Jackas Ma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį „Bloomberg“ milijardierių indekse nurodoma, kad verslo magnato turtas per pastaruosius metus sumažėjo 4,1 mlrd. dolerių dėl smarkiai kritusio technologijų milžinės „Ant Group“ vertinimo finansinių. J.Ma buvo vienas jos įkūrėjų, tačiau šiandien teturi tik 9,9 proc. akcijų.

„Ant Group“ geriausiai žinomas dėl to, kad valdo skaitmeninių mokėjimų sistemą „Alipay“. J.Ma taip pat yra vienas iš el. prekybos kompanijos „Alibaba“ įkūrėjų.

Verslininko, kadaise buvusio turtingiausiu Azijos žmogumi, grynoji turto vertė šiuo metu siekia apie 30 mlrd. JAV dolerių.

2020 m. indekse jo turto vertė buvo apie 61,2 mlrd. dolerių, tačiau tais pačiais metais prasidėjo jo problemos su Kinijos valdžia.

Bendras „Ant Group“ ir „Alibaba“ rinkos kapitalizacijos praradimas per pastaruosius trejus metus siekia apie 877 mlrd. JAV dolerių, remiantis CNN atliktais skaičiavimais.

CNN lygino didžiausias akcijų vertes, užfiksuotas 2020 m. spalio pabaigoje - maždaug tuo metu, kai Jackas Ma savo viešoje kalboje iškeikė Kinijos finansų reguliavimo institucijas ir bankus.

J.Ma kritika buvo išsakyta likus kelioms dienoms iki „Ant Group“ įtraukimo į Šanchajaus ir Honkongo biržų sąrašus. Ji paskatino precedento neturinčią privačių įmonių kontrolę Kinijoje, dėl kurios kitos šalies technologijų bendrovės buvo pradėtos griežčiau tikrinti reguliavimo institucijų, rašo CNN.

2020 m. lapkričio mėn. Kinijos reguliavimo institucijos nutraukė „Ant Group“ 37 mlrd. dolerių vertės pirminį akcijų platinimą (IPO) ir nurodė bendrovei restruktūrizuoti savo verslą.

Nuo to laiko J.Ma laikėsi labai santūriai. Pastaraisiais metais, kaip pranešama, jis leido laiką Japonijoje, pradėjo dirbti vizituojančiu profesoriumi viename Tokijo universitete ir daugiau laiko skyrė filantropijai. Jis taip pat pasitraukė iš savo įkurtų bendrovių valdymo.

Sausio mėnesį J.Ma atsisakė „Ant“ kontrolės po to, kai reguliavimo institucijų nurodymu dvejus metus pertvarkė savo verslą nuo vartojimo paskolų iki draudimo produktų. Iš „Alibaba“ pirmininko pareigų jis pasitraukė 2019 m., kai jam sukako 55 metai.

Praėjusią savaitę Kinijos finansų reguliavimo institucijos „Ant“ ir jos padaliniams taip pat skyrė 984 mln. dolerių baudą už tariamą taisyklių, susijusių su vartotojų apsauga ir įmonių valdymu, pažeidimą. Analitikai teigė, kad šios baudos yra ženklas, jog reguliavimo institucijų griežtas elgesys pagaliau baigėsi, rašo CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas