Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 27 /18:15

Po skandalų Pasienio kontrolės punktų direkcijoje traukiasi jos vadovas

Pasienio kontrolės punktų statybos ir abejonės dėl galbūt neskaidrių konkursų verčia iš posto Pasienio kontrolės punktų direkcijos vadovą Arnoldą Tvaronavičių, sužinojo 15min.
Arnoldas Tvaronavičius
Arnoldas Tvaronavičius / Pasienio kontrolės punktų direkcijos nuotr.

„Taip, tai teisybė“, – 15min patvirtino A.Tvaronavičius. Tą patvirtino ir Susisiekimo ministerija.

„Taip, šiandien paskutinė jo darbo diena. Jis iš pareigų traukiasi savo noru“, – 15min patvirtino susisiekimo ministro, kuriam pavaldi Direkcija, patarėja Vytautė Šmaižytė.

Vadovas priverstas trauktis dėl galimai neskaidrių konkursų.

Konkursas – tik vienai firmai?

Kybartų pasienio kontrolės punkto statybos konkursas galėjo būti rengtas vienai firmai – „Fima“, todėl konkursas šią vasarą buvo nutrauktas ir pradėtas tyrimas.

Negana to, ši stambi bendrovė pernai laimėjo 16 mln. eurų konkursą statyti Rambyno kontrolės punktą. Sukalus polius paaiškėjo, kad jie bet kurią akimirką gali sutrupėti ir neatlaikyti svorio – tai buvo projektuotojų klaida.

Statomas Rambyno pasienio kontrolės punktas
Statomas Rambyno pasienio kontrolės punktas

15min žiniomis, Susisiekimo ministerijos atliekamas auditas dėl Kybartų posto statybos yra nepalankus Pasienio kontrolės punktų direkcijos vadovui A.Tvaronavičiui. Šis nusprendė nelaukti išvadų ir pasitraukti iš pareigų.

„Taip, mano atsistatydinimas susijęs su šiuo konkursu. Dėl to atsirado nepasitenkinimas ir nepasitikėjimas, o tai turi pasekmes. Todėl aš nusprendžiau trauktis“, – 15min teigė jis.

Neigia, kad protegavo vieną firmą

Šių metų liepos 31 dieną Susisiekimo ministerija sustabdė Direkcijos vykdomą 10 mln. eurų vertės Kybartų pasienio kontrolės punkto modernizavimo, projektavimo ir statybos konkursą. Išaiškėjo, kad sąlygos parengtos taip, jog konkursą galėtų laimėti inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Masiulis

„Ministerijos auditoriai nustatė, kad pirkimo organizatoriai neužtikrina sąžiningos konkurencijos. Buvo imtasi priemonių nedelsiant stabdyti pirkimo procedūras“, – tąkart teigė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Viena iš konkurso sąlygų buvo – patirtis statant panašius objektus. O būtent „Fima“ laimėjo konkursą statyti Rambyno bei Tverečiaus pasienio kontrolės punktus.

„Bet tai nėra konkurencijos ribojimas. Konkurse galėjo dalyvauti ir daugiau firmų, ir mes visi dirbame savo darbą. Tačiau kažkas turi prisiimti atsakomybę, aš jau padariau išvadas ir dėl to traukiuosi“, – teigė direkcijos vadovas.

„Jau šiandien galima nuspėti galimą pirkimo laimėtoją“, – skandalingą išvadą vasarą paskelbė Susisiekimo ministerija. Įstaigoje buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Susisiekimo ministerija atliko auditą dėl Kybartų pasienio posto. Jo išvados perduotos Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT). Tuo pagrindu VPT teikė savo išvadas.

Po VPT sprendimo atliktas tarnybinis patikrinimas ir paskirta tarnybinė nuobauda direktoriui. Šiuo metu atliekamas visos Pasienio direkcijos veiklos auditas, – informavo Susisiekimo ministerija.

„Fima“ įtarimus atmeta

„Fima“ Projektų vykdymo tarnybos direktorius Giedrius Valužis komentare 15min teigė kategoriškai nesutinkantis su teiginiais, kad Kybartų pasienio kontrolės punkto statybos konkursas galėjo būti rengtas vienai firmai – „Fimai“.

„Be jokios abejonės, „Fima“ atitiko konkurso sąlygas: būdama viena didžiausių ir labiausiai patyrusių intelektualių inžinerinių sistemų integratorė Baltijos šalyse, „Fima“ turi patirties ir kvalifikacijos, leidžiančios dalyvauti daugelyje panašių konkursų. Tačiau minėtame tarptautiniame konkurse keltus reikalavimus atitinka ne viena Lietuvos ir užsienio bendrovė. Tad galimų konkurso dalyvių ratas buvo platus, ir teiginiai, kad konkurso sąlygos rengtos vienai bendrovei, neatitinka tikrovės“, – teigiama bendrovės komentare.

„Poliai gali išklupti ir sulūžti“

Atsistatydinusiam Direkcijos vadovui gali tekti aiškintis ne tik dėl Kybartų kontrolės punkto konkurso. 15min gavo dokumentus, įrodančius, kad šiuo metu statomo Rambyno pasienio kontrolės punkto pamatai galėjo bet kada sutrupėti – tai rodo atliktas VGTU specialistų tyrimas.

„Atlikus polių kaip gelžbetoninių elementų skaičiavimus nustatyta, kad polių gelžbetoninių elementų laikomosios gebos yra mažesnės nei projektinės. Šiuo atveju apkrovas laikys pagrindai (gruntas), o polis gali išklupti ir dėl to lūžti“, – skelbiama tyrimo, kurį atliko VGTU Civilinės inžinerijos mokslo centras, išvados.

Tačiau Direkcijos vadovas sako esantis dėl to ramus. „Nekokybišką darbą bendrovė ištaisė savo sąskaita“, – 15min teigė A.Tvaronavičius.

Statomas Rambyno pasienio kontrolės punktas
Statomas Rambyno pasienio kontrolės punktas

2017 m. gegužę atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad jau sukalti poliai net teoriškai negalėtų atlaikyti apkrovos. Po tyrimu pasirašė Centro vadovas Šarūnas Skuodis.

O dar gruodį jis žiniasklaidai teigė, kad statant Rambyno pasienio kontrolės punktą sukurta metodika, kaip įrengti didelio – 800 milimetrų skersmens geopolinius pamatus, kurie iki šiol nebuvo naudoti Lietuvoje.

Stačiusi bendrovė – ties bankroto riba

Rambyno pasienio kontrolės punktą pernai pradėjo statyti Kauno statybų įmonė „Timber construction group“, kurią pasirinko „Fima“.

Nuo 2013 metų veikianti įmonė po šio projekto atsidūrė ties bankroto slenksčiu, o jos vadovas Arūnas Medišauskas 15min sako, kad tai jau tik laiko klausimas.

O viską lėmė projektuotojo klaida ir nelemtas įvykis „Rimi“ prekybos centre.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje

Kai prieš pusmetį buvo pastebėti kolonų įtrūkimai „Rimi“ parduotuvėje, ši buvo skubiai uždaryta. Per tą laiką išsiaiškinta, kad bėdų priežastis – projektuotojo klaida. Šią savaitę „Rimi“ pagaliau vėl atvėrė duris.

Po šio atvejo ir buvo nutarta patikrinti statomą Rambyno pasienio kontrolės punktą. Tada ir paaiškėjo, kad poliai neatlaikytų apkrovų. „Fima“ nusprendė nutraukti sutartį su „Timber construction group“, jai nebemokėti pinigų.

15min žiniomis, tiek su „Rimi“, tiek su Rambyno pasienio kontrolės projektu dirbo projektuotojas Paulius Kliukas. „Norėčiau susilaikyti nuo komentarų. Bet patvirtinti galiu – taip, prisidėjau prie šių projektų. Ten problemų buvo, bet jos buvo išspręstos“, – 15min teigė projektuotojas P.Kliukas.

Sako, kad kalti projektuotojai

„Bet ar mes kalti dėl tų polių? Darėme tai, kas buvo surašyta projekte. Mes juk nežinojome, kad ten yra projektuotojo klaida, blogai atlikti skaičiavimai. Bet dabar jiems likome kalčiausi“, – 15min piktinosi „Timber construction group“ vadovas A.Medišauskas.

Kitą savaitę jis pradeda teisimų maratoną, per kurį bandys susigrąžinti pinigus už jau atliktus darbus. A.Medišauskas teigė nesąs kaltas dėl polių, nes juos kalant nebuvo pastebėta jokių problemų, o už projektuotojų klaidas statybininkai neatsako.

Mokėti nesutinka

„Fima“ paaiškino ir dėl Rambyno kontrolės punkto statybų projekto. „Atkreipiame dėmesį, kad kontrolės punkto statybose buvo naudojami skirtingų tipų poliai. Po visa statybų aikštele įrengti 2058 geopoliai. Tai pagrindas, laikantis visą būsimo pasienio kontrolės posto teritoriją bei statinių infrastruktūrą. Šie darbai buvo atlikti dar 2016 metais pagal patvirtinto darbo projekto reikalavimus“, – teigiama UAB „Fima“ Projektų vykdymo tarnybos direktoriaus G.Valužio komentare.

Pasak jo, visai kito tipo poliai buvo įrengiami po pastatais. „Juos įrengusi „Fima“ subrangovė, statybos įmonė „Timber construction group“ dalį darbų atliko nekokybiškai ir 63 iš 119 polių įrengė nesilaikydama darbo projekto reikalavimų. „Fima“ pasitelkė VGTU ekspertus įvertinti įrengtų polių kokybę bei atitikimą projekto techniniams reikalavimams.

Nustatyti trūkumai buvo ištaisyti atliekant reikiamas korekcijas ir užtikrinant, kad visi statybos darbai atitiktų jiems keliamus reikalavimus. Šie darbai atlikti „Fimos“ sąskaita ir nepareikalavo papildomų užsakovo išlaidų, o visi pakeitimai buvo suderinti su užsakovu ir jo patvirtinti“, – teigiama komentare.

Čia taip pat rašoma, kad už nekokybiškai atliktus darbus subrangovei „Timber construction group“ bendrovė „Fima“ nesutinka mokėti. Šis nesutarimas tarp įmonių sprendžiamas įstatymų nustatyta tvarka.

Pasak bendrovės, Rambyno pasienio kontrolės punkto statybos darbai sėkmingai vykdomi laikantis užsakovo patvirtinto grafiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas