Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos pardavėjai kiniškų telefonų atsisakyti neskubės: laukia aiškaus signalo

Reaguodami į Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) tyrimą dėl Lietuvoje parduodamų Kinijos gamintojų išmaniųjų įrenginių saugumo, kai kurie telefonų pardavėjai kreipėsi į patį centrą, kad šis pateiktų rekomendacijas, kaip jiems derėtų elgtis. Visi pardavėjai teigė į ataskaitą vertinantys teigiamai, tačiau kol kas žymių veiksmų imtis nesiruošia, kol negaus „aiškaus signalo“. O dalis teigia, kad šie telefonai yra populiarūs, todėl atsisakyti jų pardavimo nesvarsto.
Nuotraukų galerija
Nuotraukų galerija / unsplash

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) pirmadienį išplatino pranešimą apie atliktą Kinijos gamintojų „Huawei P40 5G“ , „Xiaomi Mi 10T 5G“ ir „OnePlus 8T 5G“ išmaniųjų 5G įrenginių saugumo tyrimą.

Tyrimo metu buvo nustatytos 4 esminės kibernetinio saugumo rizikos. Dvi susijusios su gamintojo įrenginiuose įdiegtomis programėlėmis, viena su asmens duomenų nutekėjimo rizika ir viena su galimais žodžio laisvės ribojimais. „Xiaomi“ gamintojo įrenginyje nustatytos trys rizikos, „Huawei“ – viena, „OnePlus“ gamintojo mobiliajame įrenginyje kibernetinio saugumo pažeidžiamumų identifikuota nebuvo.

PLAČIAU SKAITYKITE: Ką daro išmanusis telefonas jums nežinant: trijų Kinijoje pagamintų 5G mobiliųjų įrenginių tyrimas

15min pasiteiravo telefonus parduodančių įmonių, ką šios galvoja apie tyrimą ir, ar planuoja imtis kokių nors veiksmų.

Paklūsta pirkėjų valiai

Prekybos platformos „Varle.lt“ įkūrėjas ir vadovas Marius Butauskas, paklaustas, kaip vertina NKSC ataskaitą, nedaugžodžiavo.

„Jei ekspertai mato pavojus, gal taip ir yra. Jie turi daugiau informacijos spręsti. Iš esmės, gal svarbiau stotelės, per kurias mobilūs duomenys „vaikšto“, nei pats telefonas“, – 15min teigė jis.

Panašios nuomonės laikosi ir Edas Pangonis, „Mobili linija“ vadovas. Komentuodamas NKSC ataskaitą vadovas svarstė, kad nėra tokių gamintojų ar programų, kurios nerenka duomenų. Vieni mažiau, kiti daugiau.

„Manau reikia bendradarbiauti tiek su gamintojais, tiek su programinės įrangos tiekėjais ir turi būti visiems vienodos teisės. Mes esame už teisinį teisingumą ir sąžiningumą“, – sakė jis ir pridūrė, jog „Xiaomi“ įrenginiai necenzūruoja nei įeinančios, nei išeinančios vartotojų komunikacijos.

123RF.com nuotr./„Xiaomi“
123RF.com nuotr./„Xiaomi“

M.Butausko teigimu, įmonė „paklūsta klientų valiai“, o tai reiškia, kad jei jie perka, tokia produkcija ir toliau bus parduodama.

„Kinijoje pagamintos produkcijos šiuo metu atsisakyti neįmanoma. Praktiškai viskas, ką turime prekyboje, pagaminta Kinijoje: ir „Apple“ telefonai, ir „Intel“ procesoriai, ir „Electrolux“, ir „Asus“. Visi populiarūs Lietuvoje prekių ženklai turi gamyklas Kinijoje. Ar žinote, kokie trys populiariausi angliški žodžiai? „Made in China“, – ironizavo jis.

Ar žinote, kokie trys populiariausi angliški žodžiai? „Made in China“.

Anot jo, didžioji dalis Varle.lt prekyboje esančios produkcijos yra pagaminta Kinijoje, o veiksmų įmonė galėtų imtis atsižvelgiant į tai, ar būtų ir kokie ribojimai būtų priimti.

„Jei bus uždrausti tik telefonai, tai sąlyginai nedideli praradimai. Jei visi kiniški išmanūs įrenginiai, tai net sunku įsivaizduoti, nes tiek daug prekių pozicijų net nėra kuo pakeisti.

Visas Vakarų pasaulis priklausomas nuo kiniškų fabrikų. Šiuo metu dėl pandemijos ir taip yra didžiuliai elektronikos prekių trūkumai. Pašalinus kiniškus telefonus iš rinkos, liktų tik „iPhone“ ir „Samsung“, – aiškino jis.

Taip pat E.Pangonis tikino, jog Kinijoje pagamintos produkcijos prekybos atsisakyti neketina. „Xiaomi“ telefonų pardavimai, anot jo, įmonėje užima didžiąją dalį pardavimų.

Huawei nuotr./„Huawei MatePad 11“
Huawei nuotr./„Huawei MatePad 11“

Pigu.lt komunikacijos vadovas Nerijus Mikalajūnas antrino, kad Kinijoje pagaminti telefonai yra labai populiarus ir jų parduodama išties daug.

„Pagrindinė priežastis – puikus kainos ir kokybės santykis. Dirbdami visada vadovaujamės oficialiais valstybių, kuriose dirbame, įstatymais ir kitais teisės aktais. Jei bus nurodyta šių įrenginių Lietuvoje ar kažkurioje kitoje šalyje nebepardavinėti – taip ir padarysime“, – nurodė jis.

Kreipėsi į NKSC

Bendrovės „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis teigia, kad visos įmonės teikiamos paslaugos ir parduodama įranga atitinka telekomunikacijų sektoriui keliamus saugumo standartus, kurie yra nuolat atnaujinami. Pačią ataskaitą, anot jo, kompanija vertina teigiamai dėl to už saugumą atsakingų Lietuvos institucijų pastangų atkreipti vartotojų dėmesį į kibernetines rizikas, kurios nuolat kyla ir keičiasi.

„Tai yra labai kompleksiniai iššūkiai, kuriuos privalo spręsti visi be išimties pasaulio elektronikos įrenginių ir operacinių sistemų gamintojai. Jei bet kurio iš jų į Europos Sąjungą tiekiamų gaminių saugumas bus nepakankamas, laikysimės visų atsakingų tarnybų priimtų reikalavimų stabdyti jų pardavimus“, – aiškino jis.

Pasak A.Stasiulaičio, „Telia“ ketina kreiptis į telefonų gamintojus, kad šie pateiktų detalesnę informaciją ir išaiškinimus.

„Pirminiu mūsų vertinimu, jokios realios grėsmės „Telia“ vartotojų duomenų saugumui ar jų žodžio laisvei naudojant ar įsigyjant ES šalims skirtus šių modelių telefonus šiuo metu nėra“, – tvirtino jis.

„Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene Asta Buitkutė 15min teigė, jog įmonė jau kreipėsi į NKSC su prašymu pateikti konkretesnes rekomendacijas.

„Tyrime įvardintų mobiliųjų telefonų modelių „Huawei P40 5G“ ir „Xiaomi Mi 10T 5G“, kuriuose buvo užfiksuoti kibernetiniai pažeidimai, prekyboje neturime.

Bendrai Kinijos gamintojų telefonai sudaro apie penktadalį mūsų parduodamų išmaniųjų. Tačiau kol neturime konkretesnių NKSC gairių, verslams yra per anksti spręsti, kaip tai mus paveiks“, – komentavo ji.

Gamintojo nuotr./„OnePlus 8T“ išmanusis telefonas
Gamintojo nuotr./„OnePlus 8T“ išmanusis telefonas

Stabdytų pardavimus tik po „signalų“

Pozityviai ataskaitą vertina ir Remigijus Štaras, „Topo centro“ generalinis direktorius, kurio nuomone, būtų gerai, kad tokią analizę NKSC atliktų su visais mūsų rinkoje esančiais populiariausiais telefonais. Tačiau, anot jo, bendrai Kinijoje gaminti telefonai nesudaro 20 proc. visų Lietuvoje parduodamų telefonų, o konkrečių, ataskaitoje minimų modelių parduodama dar mažiau.

R.Štaro teigimu, įmonė yra nusimačiusi išlaikyti platų telefonų pasirinkimą, o telefonai iš Kinijos užpildo svarbią vidutinių ir nebrangių telefonų nišą, į kurią kitų šalių gaminami įrenginiai net nepatenka.

„Nemaža dalis Lietuvoje parduodamų prekių atkeliauja iš Kinijos, ji kruopščiai tikrinama atsakingų ES ir mūsų šalies institucijų. Jei gausime aiškų signalą stabdyti pardavimus, taip nedelsianti ir padarysime. Paskutinėje ataskaitoje NKSC tik rekomenduoja pirkėjams „domėtis naudojama programine ir aparatine įranga bei atsakingai vertinti siūlomą įrangos funkcionalumą“, – tikino jis.

O Saulius Skirmantas, „Bitė Lietuva“ kibernetinio ir IT saugumo vadovas 15min aiškino, kad kai kuriose ne Europos Sąjungos šalyse, taip pat Kinijoje galioja kita teisinė bazė, netaikomi ir BDAR reikalavimai bei kitos bendrijos teisinės normos. Tai, anot jo, gali būti viena priežasčių tam tikroms valstybės institucijoms nesinaudoti Kinijos gamintojų įrenginiais.

„Visgi verta išskirti, kad ir kitų gamintojų išmanieji įrenginiai gali kelti kai kurių įvardintų rizikų. Didžiausios rizikos kyla dėl paties vartotojo veiksmų: ar įsirašys tik saugias programėles, kokius leidimus, prieigą prie asmeninės informacijos, esančios įrenginiuose, suteiks“, - aiškino jis.

S.Skirmantas teigė, kad artimiausiu metu esminių pokyčių „Bitės“ asortimente neplanuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi