Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praktikos tikslas: pirmieji karjeros laipteliai ir turiningai praleista vasara

Išmokti gerųjų praktikų, pamatyti iš vidaus, kaip gimsta Lietuvoje kuriami sudėtingi projektai ir prisiliesti prie naujausių technologijų – su tokiais lūkesčiais prie kompanijos „Centric IT Solutions Lithuania“ šią vasarą prisijungė praktikantai – trys Kauno technologijos universiteto IT krypties studentai.
Praktikos tikslas: pirmieji karjeros laipteliai ir turiningai praleista vasara
Praktikos tikslas: pirmieji karjeros laipteliai ir turiningai praleista vasara / Centric IT Solutions Lithuania archyvo nuotr.

Programų sistemas studijuojantys Matas Strukčinskas ir Auksė Paškevičiūtė bei informacinių sistemų specialybės studentas Laurynas Jonušas vienbalsiai tvirtina, kad rinkdamiesi, kokioje kompanijoje atlikti praktiką, vertino tiek organizacijos ekspertinę kryptį bei naudojamas technologijas, tiek siūlomos praktikos sąlygas. O lemiamą tašką padėjo įsimintinas pačių „Centric“ prisistatymas KTU karjeros dienose. Arba, kaip Auksės atveju, įkvepianti pažintis su kompanijos darbuotojais mentorystės programoje:

„Priklausau KTU GIFTed talentų akademijai ir dalyvauju GUIDed mentorystės programoje, kurioje susipažinau su karjeros mentoriumi – „Centric“ darbuotoju Tomu Stankevičium – tikru DevOps kultūros ambasadoriumi. Jo dėka turėjau progos daugiau sužinoti ir apie „Centric“: kokių sričių specialistai čia dirba, kokia įmonės atmosfera, požiūris į darbuotojus. Kaip jau supratote, tai, ką išgirdau, suviliojo šį pavasarį išbandyti savo jėgas praktikantų atrankoje ir skirti šią vasarą savo profesiniam tobulėjimui būtent šioje įmonėje,“ – pasakoja mergina, prisijungusi prie DevOps ir debesų inžinerijos padalinio, kur šiuo metu eina praktikantės-programuotojos (Associate Software Developer) pareigas.

Centric IT Solutions Lithuania archyvo nuotr./Auksė Paškevičiūtė
Centric IT Solutions Lithuania archyvo nuotr./Auksė Paškevičiūtė

Praktika – kaip nuosekli karjeros dalis

Nors praktikantų darbo pokalbiai vyko nuotoliniu būdu, jaunuoliai sako jokių įtampų ar nepatogumų dėl to nepatyrę, atvirkščiai – kalbinusieji buvo atsipalaidavę ir draugiški, techniniais klausimais neužvertė ir pokalbis buvo iš tiesų pokalbis – o ne griežtas tardymas.

„Prisipažinsiu, kad pasiruošti pirmajam pokalbiui daug laiko neturėjau: jis įvyko vos kelios valandos nuo pirmojo skambučio, kuriuo pranešė, kad norėtų su manimi pasikalbėti. Laimei, praktiniai klausimai nepasirodė sunkūs, o bendrauti su kompanijos darbuotojais buvo ganėtinai lengva ir smagu, – pirmąjį kontaktą prisimena Matas, prisijungęs prie „Centric“ programinės įrangos kūrimo komandos. – Dar prieš ateidamas į praktiką svarsčiau sukti programavimo keliu, o pirmasis „Centric“ praleistas mėnuo tik dar labiau sustiprino šį apsisprendimą ir padėjo suprasti, kad pasirinkau tinkamą kelią. Projektas, prie kurio čia dirbu, bei naudojamos technologijos man yra labai įdomios, todėl mokytis ir tobulėti lengva. Jau per pirmąsias darbo savaites visa galva pasinėriau į programinės įrangos kūrimą ir naudojamas technologijas (GO, React.js), skubėdamas semtis gerųjų programavimo praktikų“.

Centric IT Solutions Lithuania archyvo nuotr./Matas Strukčinskas
Centric IT Solutions Lithuania archyvo nuotr./Matas Strukčinskas

Antrąjį KTU kursą baigiantis Laurynas, kiek save prisimena, visada domėjosi įvairiomis technologijomis – nuo naujai išleistų telefonų, iki šviežiausių programavimo framework’ų, o ypač – debesų technologijomis. Todėl galimybė atlikti praktiką DevOps ir debesų specialisto pozicijoje jį ypač nudžiugino.

„Centric“ esu tik mėnesį, bet jau per pirmąsias savaites išmokau naudotis naujais programavimo įrankiais, susipažinau su automatizavimo principais ir gero kodo rašymo standartais. Ko tikiuosi toliau? Visų pirma – turiningai praleistos vasaros. Praplėsto žinių bagažo, dar artimesnės pažinties su įmonės veikla. Pagaliau: noriu tapti naudingu darbuotoju ir, kas ten žino, galbūt ateityje – netgi įmonės dalimi. Nesu tikras dėl būsimos karjeros, tačiau tikiu, kad ši praktika padės pasirinkti tolimesnį kelią, kadangi tų kelių ir keliukų yra labai daug ir įvairių“.

Centric IT Solutions Lithuania archyvo nuotr./Laurynas Jonušas
Centric IT Solutions Lithuania archyvo nuotr./Laurynas Jonušas

Žvelgdama į priekį, Laurynui pritaria ir Auksė: „Kadangi mano karjeros planai nuo pat mokyklos iki dabar klostėsi gana nuosekliai ir aiškiai, praktiką vertinu kaip dalį karjeros, kurią norėsiu tęsti. Tikiu, kad per tris mėnesius, praleistus „Centric“, įgysiu profesinių žinių ir daugiau pasitikėjimo savimi kaip IT specialiste“.

Darbas su praktikantais – neatsiejama įmonės kultūros dalis

Per trejus darbo Lietuvoje metus „Centric IT Solutions Lithuania“ savo jėgas išbandė ir patirties sėmėsi jau kelios dešimtys praktikantų, dauguma jų – Kauno technologijos universiteto auklėtiniai. 11 iš jų vėliau buvo pakviesti prisijungti prie įmonės kaip nuolatiniai darbuotojai ir sėkmingai įsiliejo į DevOps ir debesų inžinerijos, duomenų analitikos, programavimo projektų darbus.

„Darbas su jaunais į IT rinką žengiančiais žmonėmis yra neatsiejama šiuolaikinės organizacijos kultūros dalis, ir man belieka džiaugtis, kad mūsų „Centric“ darbuotojai, tikri savo sričių ekspertai, noriai ir entuziastingai dalijasi savo žiniomis su praktiką pas mus atlikti pasirinkusiais jaunuoliais. Kita vertus, ir patys praktikantai, su kuriais iki šiol teko susidurti, pasižymi kaip smalsūs, sumanūs, nuoširdžiai tobulėti trokštantys žmonės, todėl daugelį praktiką atliekančių būsimų specialistų pakviečiame ateiti pas mus dirbti ir vystyti jau pradėtus projektus“ – sako „Centric IT Solutions Lithuania“ personalo koordinatorė Julija Stanaitytė.

Pasak jos, pavasariniai karantino suvaržymai nesutrikdė praktikantų atrankų proceso, kuris sklandžiai vyko nuotoliniu būdu.

„Praktiką mes organizuojame ciklais, kadangi norime suteikti kuo kokybiškesnę patirtį jauniesiems kolegoms, suteikdami jiems visas palankias sąlygas ir skirdami mūsų kolegų dėmesį, todėl dažniausiai kviečiame studentus praktiką atlikti kas ketvirtį,“ – teigia Julija Stanaitytė.

Tad planuojama, kad šiemet „Centric IT Solutions Lithuania“ į savo praktikantų programą pakvies ir daugiau studentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas