Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija skyrė beveik 2 mln. eurų baudą energetikos milžinei už neapmokėtas sąskaitas

Prancūzijos valstybinei energetikos milžinei EDF buvo skirta 1,8 mln. eurų bauda už tai, kad įmonė laiku neapmokėjo savo sąskaitų – tai rekordinė bauda, kuria siekiama atgrasyti dideles bendroves nuo ydingos praktikos, stumiančios smulkius tiekėjus į sunkią padėtį dėl vėluojančių mokėjimų.
Emmanuelis Macronas ir Pedro Sanchezas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Prancūzijos ekonomikos ministro pavaduotoja Agnes Pannier-Runacher ketvirtadienį pareiškė, kad vyriausybė planuoja „kirsti įmonėms per kišenę“ siekdama jas priversti pakeisti požiūrį į sąskaitų apmokėjimą – daugelis bendrovių šią pareigą šiuo metu traktuoja kaip „nereikšmingą administracinę problemą“.

Prancūzija, kaip ir daugelis Europos šalių, griežtina požiūrį į vėluojančias atsiskaityti dideles bendroves, kurios kaltinamos mažųjų įmonių stūmimu į bankrotą.

2016 metais socialistinė tuometinio prezidento Francois Hollande'o vyriausybė padidino maksimalią baudą už pavėluotus mokėjimus nuo 375 tūkst. eurų iki 2 mln. eurų.

Prezidentas Emmanuelis Macronas tęsė šią kryptį ir sekdamas Jungtinės Karalystės pavyzdžiu pasiūlė įstatymą, pirmą kartą leidžiantį vyriausybei viešai įvardyti ir sugėdinti tokias įsipareigojimų nesilaikančias įmones.

Per pastaruosius mėnesius buvo paviešinta, kad vėluoja atsiskaityti kelios didžiosios įmonės, pavyzdžiui, JAV internetinės mažmeninės prekybos milžinė „Amazon“, Kinijos „Huawei“ bei pačios Prancūzijos kosmetikos tinklas „Sephora“, taip pat nacionalinė pašto tarnyba.

Visgi visos ankstesnės sankcijos, kurių griežčiausia buvo Vokietijos pramonės milžinės „HeidelbergCement“ patronuojamajai įmonei skirta 670 tūkst. eurų bauda, ​​nublanksta prieš bendrovei EDF skirtą baudą.

Be to, energetikos milžinė EDF, kurios 83,7 proc. akcijų priklauso valstybei, neteks 2015 metais suteikto garbės vardo, skiriamo už „subalansuotus santykius“ su tiekėjais.

Vyriausybė patikrino daugiau nei 130 tūkst. sąskaitų, kurias įmonė gavo 2017 metų kovo–rugpjūčio mėnesiais.

Nustatyta, kad 3,452 tūkst. tiekėjų, kurie atsiuntė sąskaitas bendrai 38,4 mln. eurų sumai, negavo mokėjimų laiku.

EDF ketvirtadienį pranešė, kad „atkreipė dėmesį į baudą“ ir pažadėjo „toliau stiprinti vidaus procedūras <...>, kad darbuotojai suprastų ir vykdytų procedūras, leidžiančias laiku apmokėti sąskaitas“.

Prancūzijoje įmonės turi apmokėti savo sąskaitas per 30 dienų, jei sutartyje nenurodytas 60 dienų terminas.

Visgi didžiosios įmonių grupės dažnai nesilaiko šių terminų ir tik mažiau nei pusė jų atsiskaito per 60 dienų, teigiama Prancūzijos banko stebėjimo centro 2018 metų ataskaitoje.

Skaičiuojama, kad dėl šios priežasties smulkios įmonės negauna 19 mlrd. eurų grynųjų pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento