Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prekybininkų pavyzdžiu seka kavinės: dėl energetikos kainų dalis dirbs trumpiau, atsisako dienos pietų

Išaugusios energetikos ir komunalinių mokesčių kainos įmones verčia ieškoti būdų sutaupyti. Darbo laiką sutrumpinusių prekybininkų pavyzdžiu ima sekti ir kavinės, restoranai bei kepyklėlės. Dalis jų nusprendė nebegaminti ir dienos pietų ar užsidaryti sekmadieniais.
„Dock“ ir „Margas kočėlas“
„Dock“ ir „Margas kočėlas“ / 15min nuotr.

Vilniuje ir Klaipėdoje įsikūrusių restoranų „Dock“ savininkas Linas Puzonas 15min tvirtino, kad dėl stipriai išaugusių elektros kainų nusprendė sutrumpinti restoranų darbo laiką. Nuo šiol jo valdomi restoranai darbo dienomis duris atveria nebe 12 valandą, kaip anksčiau, o 17 val. Vakare taip pat užsidaro valanda anksčiau nei įprastai – 23 val. Penktadieniais bei savaitgaliais restoranai darbo laiko netrumpino. Be to, šie restoranai nebegamins ir dienos pietų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Restoranas „Dock“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Restoranas „Dock“

Tokiu pačiu keliu nuo rugsėjo vidurio nutarė eiti ir šeimos restorano Kaune „Hungry Fox“ vadovas Martynas Balčiauskas. Jo vadovaujamas restoranas iki tol darbo dienomis dirbo nuo 10 valandos iki 22 val. Sutrumpinus darbo laiką darbo dienomis įmonė dirbs nuo 12 val. iki 21 val., penktadieniais bei šeštadieniais – 12-22 val. Tiesa, „Hungry Fox“ vadovai ne tik sutrumpino restorano darbo laiką, bet ir nutarė, kad sekmadieniais jis nebedirbs.

Skundžiasi mažėjančiais srautais

Trumpinti darbo laiką restoranus verčia ne tik išaugusios sąskaitos už elektrą, bet ir mažėjantis lankytojų skaičius.

„Srautai mažėja jau nuo rugpjūčio, kai žmonės po truputį vis pradėjo taupyti. Bendras srautas pas mus yra apie 30 proc. sumažėjęs“, –pastebi L.Puzonas.

Dėl nedidelių srautų darbo laiką dviem valandomis nuo rugsėjo vidurio sumažino ir kepyklėlė „Margas kočėlas“ Vilniuje. Anksčiau kepyklėlė dirbo nuo 8 iki 20 val., šiuo metu – iki 18 val.

„Tarp 18 ir 20 val. būdavo 3–4 žmonės, daugiausia 5. Kartais ir nė vienas žmogus neateina. Pasižiūrėjom, kad nelabai apsimoka“, – 15min pasakojo kepyklėlės vadovė Inga Brazauskė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Margas kočėlas“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Margas kočėlas“

Tiesa, vos prieš du mėnesius atsidariusio restorano „Hungry Fox“ vadovas teigia, kad jo restorane klientų srautai auga, tačiau šiuo metu nutarta aptarnauti vakarais atvykstančius klientus, nes pristatyti maistą pietų metu per maisto pristatymo platformas nebeapsimoka.

Tikisi sutaupyti darbuotojo atlyginimą

L.Puzonas skaičiuoja, kad sutrumpinus darbo laiką būtų galima sutaupyti apie 10–20 proc. elektros sąnaudų.

„Natūraliai dar šiek tiek susitaupo darbo užmokesčio, nes mažiau žmonių, trumpiau dirba“, – sako L.Puzonas.

Tuo metu „Hungry Fox“ vadovas sako, kad sutaupyti tikisi iki vieno darbuotojo atlyginimo sumos.

Vieni galvoja apie užsidarymą, kiti ilginti darbo laiką

Verslininkai viliasi, kad darbo laiko trumpinimas – trumpalaikis sprendimas. „Hungry Fox“ savininkas sako, kad toliau turint per karantiną maitinimo įstaigoms skirtą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą bei gavus pagalbos iš valstybės padengti elektros išteklių sąnaudas, restoranas norėtų kuo greičiau ilginti darbo laiką.

Nors dėl lengvatinio 9 proc. PVM tarifo tarp valdančiųjų buvo kilę diskusijų, galiausiai nuspręsta ją pratęsti dar pusei metų.

„Bet šiuo metu, kol įtampa tvyro dėl komunalinių paslaugų ir elektra tiek kainuoja, neilginsim darbo laiko“, – sako M.Balčiauskas ir priduria, kad jeigu kainos nekris, žiemą maitinimo įstaigai „Hungry Fox“ gali tekti užsidaryti dviem mėnesiams.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Restoranas „Dock“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Restoranas „Dock“

Jeigu elektros kainos nesikeis, „Dock“ restoranai sutrumpintu darbo laiku veiks bent jau iki metų galo, o kepyklėlės „Margas kočėlas“ tolesnis darbo laikas priklausys nuo žmonių skaičiaus bei elektros kainų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Margas kočėlas“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Margas kočėlas“

„Gal prieš kalėdinį laikotarpį dirbsim ilgiau, jeigu bus žmonių, norinčių pasėdėti, jeigu srautas padidės“, – sako I.Brazauskė.

15min jau rašė, kad sutrumpinti parduotuvių darbo laiką nutarė ir prekybos tinklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas