Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybos tinklų vilionės sezoniniams darbuotojams – nemokamas apgyvendinimas

Darbo rinkos ekspertai pastebi, kad šiemet sezoninio darbo pasiūlymų mažiau, kandidatų – daugiau, o darbdaviai, anksčiau vasarai darbuotojų susirasdavę jau balandį, dar tik įpusėjo paieškas. Vieni patraukliausių pasiūlymų – darbas pajūryje su apgyvendinimu. Jau ne vienerius metu tokią galimybę siūlantys prekybos tinklai tikina, kad šiemet sezoninių darbuotojų kolektyvą surinko be ypatingų pastangų.
Ledų pardavėjo darbas – vienas populiariausių tarp jaunimo.
Ledų pardavėjo darbas – vienas populiariausių tarp jaunimo. / Jorės Janavičiūtės/15min.lt nuotr.

Staiga į Lietuvą atsiritusi koronaviruso pandemija, sukėlusi šalyje ekonomikos nuosmukį, atsiliepia ir sezoniniams darbams. Per karantiną veiklą stabdyti buvę priversti viešbučiai, restoranai ir prekybininkai, vasaros metus paprastai ieškantys daugiausiai darbuotojų, šįmet atsidūrę nežinioje dėl ateities.

Darbo paieškos portalo „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė pastebi, kad šiemet sezoninio darbo pasiūlymų mažiau, o pretenduojančių į laikinas darbo vietas – daugiau.

Asmeninio archyvo nuotr./Rita Karavaitienė
Asmeninio archyvo nuotr./Rita Karavaitienė

Pirmiausia dėl to, kad šiemet gerokai sumažėjo pasiūlymų išvykti padirbėti į užsienį: darbo paieškos portaluose vyrauja sezoninio darbo Lietuvoje skelbimai.

„Šie metais savotiški – bedarbių lyg ir daugiau, bet sezoninių darbų nėra tiek daug. Stabiliai sezoniniai darbai siūlomi žemės ūkyje. Ankstesniais metais darbo pasiūlymų buvo Jungtinėje Karalystėje – šiandien ten sudėtingiau išvykti. Taip pat būdavo daug pasiūlymų vykti į Pietų šalis – Ispanijos, Graikijos kurortus. Šiemet tokių darbo skelbimų nėra. Skandinavijos šalyse darbo pasiūlymų yra, bet ne tiek kaip pernai“, – tendencijas apžvelgia R.Karavaitienė.

Šie metais savotiški – bedarbių lyg ir daugiau, bet sezoninių darbų nėra tiek daug, – pastebi R.Karavaitienė.

Tačiau panagrinėjus sezoninio darbo skelbimus Lietuvoje net ir čia matyti ryškių skirtumų nuo ankstesnių metų. Šiemet lyderiauja Palanga, o pasiūlymų padirbėti Druskininkuose ar Birštone kur kas mažiau nei anksčiau.

„Kadangi Druskininkai ar Birštonas labiau susiję ne su laisvalaikiu, o sveikatinimu, tai ten sezonas uždelstas, nėra tiek daug darbo pasiūlymų“, – pastebi darbo rinkos ekspertė.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Šventoji
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Šventoji

Sezoninių darbuotojų paieška – dviem mėnesiais vėliau

Dar vienas šių metų ypatumas – pasirengimą vasaros sezonui darbdaviai pradėjo kur kas vėliau. Pasak R.Karavaitienės, ankstesniais metais sezoninių darbuotojų įmonės pradėdavo ieškoti jau balandį, tačiau šį kartą sezoninių darbų pasiūla tik įsibėga.

„Matome net dviejų mėnesių vėlavimą. Apskritai sezoninių darbų šiemet mažiau, nes daugiausia darbo pasiūlymų būdavo turizmo, viešbučių ir viešojo maitinimo darbuotojams. Kai pradėjo švelnėti karantino sąlygos, įmonės palengva pradėjo ieškotis darbuotojų. Gal iki birželio vidurio ir susirinks reikiamą kolektyvą“, – pabrėžia R.Karavaitienė. Anot jos, šiuo metu jaučiamas pats sezoninių darbuotojų paieškos įkarštis.

Sezoniniais darbais labiausiai domisi 18–23 metų jaunuoliai. Šiais metais kur kas aktyvesni ir šešiolikmečiai, tačiau R.Karavaitienė apgailestavo, kad ši vasara jiems bene nepalankiausias metas – padaugėjus bedarbių skaičiui, darbdaviai turi iš ko rinktis.

123RF nuotr./Sezoninis darbas
123RF nuotr./Sezoninis darbas

„Darbdaviams paprasčiau rinktis tuos, kuriems jau yra 18 metų ir daugiau, nes mažiau apribojimų dėl darbo laiko ir kitų reikalavimų. Ryškiai matosi, kad šešiolikmečiai norėtų padirbėti, bet nėra kaip. Jiems rekomenduojame pasibandyti savanorišką darbą“, – teigė darbo rinkos ekspertė.

Šią tendenciją 15min patvirtino ir „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė teigusi, kad įmonė pajuto nemažą nepilnamečių susidomėjimą sezoniniu darbu pajūryje. Visgi šiemet nepilnamečiams pirmenybės nėra.

„Kadangi įdarbinant nepilnamečius būtina laikytis tam tikrų apribojimų, pavyzdžiui, jie negali dirbti su kasos aparatu, alkoholio skyriuje, šiemet susidomėjusius ir darbui tinkančius nepilnamečius pasilikome atsargai. Papildomų darbuotojų dažnai prireikia laikotarpiais aplink didžiąsias vasaros šventes – Jonines, Žolines, kai padaugėja poilsiaujančiųjų, išauga darbų apimtys“, – teigė R.Keršienė.

Prekybos tinklai darbuotojus vilioja nakvyne

R.Karavaitienė pastebi, kad didesnio susidomėjimo sulaukia sezoninio darbo pasiūlymai, kur siūlomas ir apgyvendinimas.

„Žmonės tokį skelbimą mato, kaip galimybę padirbėti ir pailsėti – jiems tai kaip darbo ir poilsio stovyklos pasiūlymas“, – atkreipia dėmesį R.Karavaitienė.

Ji pastebi, kad sezoninio darbo pasiūlymas kartu su nakvyne nėra retas dalykas. Apgyvendinimą vasaros darbuotojams siūlo didesni viešbučiai, atokios sodybos, ieškančios teritorijos prižiūrėtojų ir ūkinių pagalbininkų, taip pat – prekybos tinklai.

„Iki” prekybos tinklo atstovė Indrė Baltrušaitienė 15min pasakojo, kad šiemet, kaip jau ir keletą metų iki šiol, prekybos tinklas vasaros metu ieško darbuotojų sezoniniam darbui „Iki“ parduotuvėje Šventojoje. Iš kitų miestų atvykusiems darbuotojams siūlomas nemokamas apgyvendinimas.

Pasak I.Baltrušaitienės, galimybę vasarą padirbėti pajūryje „Iki” pirmiausia siūlo savo darbuotojams – susidomėjusieji laikinai yra perkeliami dirbti į Šventosios parduotuvę. Skelbimas apie darbą pajūryje kabojo ir prekybos tinklo parduotuvėse.

Iki nuotr./Iki Šventojoje
Iki nuotr./Iki Šventojoje

„Šiais metais darbo skelbimas sulaukė didelio susidomėjimo. Tikriausiai tam įtakos turėjo ir aplinkybės darbo rinkoje, kurias padiktavo koronaviruso pandemija. Parduotuvės kolektyvas jau suformuotas – šiais metais ieškojome 24 darbuotojų, o tarp atrinktų žmonių yra ir pora mūsų esamų darbuotojų“, – pasakojo I.Baltrušaitienė ir pridūrė, kad darbuotojams Šventojoje išnuomojamas būstas.

Asmeninė nuotr./Indrė Baltrušaitienė
Asmeninė nuotr./Indrė Baltrušaitienė

Pasak jos, dirbti Šventosios parduotuvėje pretendavo apie 50 kandidatų – daugiausia jaunimas.

Darbuotojų rado be didelių pastangų

Kitų prekybos tinklų atstovai taip pat pastebi, kad šiemet susidomėjimas sezoniniais darbais pajūryje didesnis – užklausos, norinčiųjų padirbėti vasarą, pradėjo plaukti net neviešinant tokių darbo pasiūlymų.

„Nors šiemet dėl karantino neorganizavome darbo mugių, nekabinome darbo skelbimų miestuose, nevažiavome ir nesusitikinėjome su potencialiais darbuotojais tokiuose šalia pajūrio esančiuose miestuose kaip Kretinga, Plungė, kandidatuojančiųjų skaičius išaugo kelis kartus”, – 15min teigė „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė R.Keršienė.

„Rimi” prekybos tinklas vasarai ieško darbuotojų Palangoje ir Šventojoje, kur kiekvieną vasarą atidaro sezonines parduotuves.

RImi nuotr./Rimi Express Palangoje
RImi nuotr./Rimi Express Palangoje

R.Keršienė informavo, kad darbuotojus, kurie sezoniniam darbui atvyksta iš kitų, toliau nuo pajūrio esančių miestų ir rajonų bei neturi galimybės kasdien važinėti į darbą, įmonė jau ne vienerius metus apgyvendina dideliame name. Jei įdarbinti pažįstami ir draugai, jie apgyvendinami po 2–3 viename kambaryje.

Dėl sezoninio darbo kreipiasi ne tik kandidatai iš pajūrio ar šalia esančių Vakarų Lietuvos miestų ir rajonų, bet ir Kauno, Šiaulių, Vilniaus.

Sezoniniam darbui „Rimi“ pirmiausia ieško administracijos darbuotojų – pamainos vadovų, skyrių vadybininkų, kasininkų. Jie įdarbinami ilgesniam sezonui ir darbus pradeda anksčiau – balandžio pabaigoje/gegužės pradžioje bei dirba iki rugsėjo pradžios. Kiti darbuotojai, pavyzdžiui, salės, uždarų skyrių darbuotojai darbinami visai vasarai.

Įdomu, kad kaip pastebi R.Keršienė, į „Rimi“ kreipiasi ne tik jaunimas: didžioji dalis kandidatų – 19–25 metų bei 40 metų bei vyresni.

„Šiuo metu sezoninių parduotuvių kolektyvai jau baigti formuoti – į darbą priimta apie 50 sezoninių darbuotojų. Jų skaičius dar augs. Taip pat turime sudarę potencialių darbuotojų sąrašą – tokio vasarą gali prireikti, šventiniais laikotarpiais išaugus darbų apimtims“, – informavo R.Keršienė.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė 15min tvirtino, kad ir „Lidl Lietuva“ ieško sezoninių darbuotojų pajūryje, tačiau prioritetas teikiamas tinklo darbuotojams iš kitų miestų – darbuotojams pilnai apmokamas apgyvendinimas, papildomai mokami dienpinigiai už kiekvieną darbo dieną.

Tiesa, šiuo metu „Lidl Lietuva“ paskelbęs ir išorės kandidatų atranką darbui parduotuvėse pajūryje – tiek Palangoje, tiek Klaipėdoje, tačiau jiems apgyvendinimas nėra apmokamas.

„Maxima“ pajūryje turi savo bendrabutį

„Maxima“ darbuotojus dirbti Palangoje ir Nidoje taip pat vilioja siūlydama nemokamą nakvynę – Nidoje jau apie dešimtmetį prekybos tinklas turi ir savo bendrabutį, kuriame yra atskiros erdvės maitinimuisi, galimybė naudotis skalbimo mašina, atskiros zonos ir kambariai vyrams bei moterims.

„Dažniausiai mūsų suteikiama gyvenamoji vieta yra strategiškai patogioje vietoje, t.y. ne per daug nutolusi nuo parduotuvės, kurioje dirba. Pavyzdžiui, Nidoje bendrabutis yra tame pačiame pastate, kaip ir parduotuvė – tik su atskiru įėjimu“, – 15min pasakojo „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Pasak jos, kiekvienais metais sezoniniam darbui kurortų ir kitų miestų parduotuvėse „Maxima“ priima kelis šimtus darbuotojų. Pernai įdarbino apie 800 žmonių, panašų skaičių tikisi įdarbinti ir šiemet. Sezoninį darbą nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos prekybos tinklas siūlo kasininkams, pardavėjams, salės darbuotojams, krovėjams.

E.Dapkienė pridūrė, kad šiuo metu sezoniniams darbuotojams taikomos ir papildomos motyvacinės priemonės: atskiri priedai už darbo rezultatus ir išdirbtą sezoną, visi parduotuvių darbuotojai gauna nemokamus pietus.

Prekybos tinklų atstovai pabrėžė, kad pasitaiko ir tokių atvejų, kai po darbo vasarą pajūryje sezoniniai darbuotojai persikelia dirbti į parduotuves didmiesčiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito