Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 22 /15:46

Seimas žengė žingsnį el.cigarečių prekybos tik vaistinėse link: A.Veryga norėtų dar griežtesnių priemonių

Ketvirtadienį Seimui pateiktos kelių dešimčių parlamentarų inicijuojamos pataisos, kad elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis būtų galima prekiauti tik vaistinėse. Po balsavimo Seimas pritarė pateikimui, projektas bus svarstomas toliau. Pataisas kolegoms pristatęs jų iniciatorius Aurelijus Veryga teigė, kad būtų galima žengti ir tolesnį žingsnį – neleisti prekiauti ir vaistinėse, kol neatsiras tokio tipo produktų „registruotų kaip vaistiniai preparatai“.
Vienkartinė elektroninė cigaretė
Vienkartinė elektroninė cigaretė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį šių pataisų pateikimui buvo pritarta. Už balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 18, susilaikė – 14.

Projektas toliau bus svarstomas Seimo Sveikatos reikalų komitete.

Vis dėlto Laisvės frakcijos nario Vytauto Mitalo prašymu vyko ir balsavimas ir dėl Vyriausybės išvados. Šiam prašymui pritarta.

Siūlomomis pataisomis norima įvesti reikalavimą, kad vartotojai įsigyti elektroninių cigarečių galėtų tik gavę gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse. Šiuos produktus vaistinės galės įsigyti tik iš licencijuotų gamintojų arba didmeninės prekybos licencijas turinčių tiekėjų.

Įvedamo reguliavimo tikslas – mažinti elektroninių įrenginių prieinamumą, apsaugoti nuo rūkymo vaikus, paauglius ir kiek įmanoma pavėlinti amžių, kai jauni žmonės pradeda rūkyti, palaikyti norinčius mesti ir metusius rūkyti asmenis, taip pat mažinti rūkymo patrauklumą, mažinti priklausomybę nuo tabako gaminių ir tabako sukeliamą žalą sveikatai.

„Siūlomomis teisinio reguliavimo normomis bus nustatyta, kad vartotojai įsigyti elektroninių cigarečių galės tik gavę gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse. Šiuos produktus vaistinės galės įsigyti tik iš licencijuotų gamintojų arba didmeninės prekybos licencijas turinčių ūkio subjektų“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Nors apie neigiamą el.cigarečių poveikį gaunama vis daugiau informacijos, toks būdas gali tapti pakaitalu norintiems atsisakyti priklausomybės nuo įprasto rūkymo.

Vis dėlto Seimo teisininkai siūlomus Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės pakeitimo įstatymo pakeitimus yra sukritikavę.

Pasak jų, nauja tvarka elektroninių cigarečių ir jų pildyklių prieinamumą apribotų ne tik jaunimui, bet smarkiai susiaurintų galimybes jų įsigyti visiems žmonėms apskritai.

Teisininkai sako, kad licencijas turinčios įmonės negalėtų prekiauti šiais produktais, nors jie „kažin ar galėtų būti laikomi pavojingesni ar kenksmingesni sveikatai nei patys tabako gaminiai“, rašo naujienų agentūra BNS.

Be to, pasak teisininkų, siekis elektronines cigaretes ir jų pildykles perkelti į vaistinių lentynas apskritai nedera su šių paskirtimi bei veikla.

Ketvirtadienį pristatydamas projektą A.Veryga sakė, kad Seimo teisės departamentas „neteisingai suprato idėją“.

„Matyt, buvo suprasta labai tiesiogiai, kad čia stalus su visom lentynom, prietaisais perneš į vaistinę, o visi norintys pagarinti ateis pas daktarą, gaus receptą ir galės eiti ir pirkti. Tikrai nieko panašaus nėra siūloma“, – sakė iniciatorius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

Jis teigė, kad toks modelis nusižiūrėtas nuo Australijos, kuri taiko panašią tvarką.

Seimo narys pridūrė, kad, esant pritarimui tarp projekto iniciatorių, iš projekto būtų galima išbraukti net ir galimybę įsigyti el.cigarečių vaistinėse.

„Jas įtraukti [galėtume] tik tada, kada atsirastų tokių preparatų, registruotų kaip vaistiniai preparatai“, – sakė A.Veryga.

Seimo narė Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonė klausė, ar toks sprendimas nepadidintų šešėlinės ekonomikos mastų.

„Tuo labiau kad jeigu mes kalbame apie Australiją, ji ir fiziškai yra atskirta nuo kitų valstybių. Šiuo atveju mes esame Europos Sąjungoje, Šengeno zonoje, kur laisvai judame, laisvai galime atsivežti“, – kalbėjo parlametarė.

A.Veryga replikavo, kad Lietuvoje įvedus griežtesnius reikalavimus el. cigaretėms, verslas ne persikėlė į šešėlį, tačiau legaliai veikiančios įmonės tiesiog apėjo įstatymus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

„Aš tikrai nesu naivus ir negalvoju, kad įvedus tokį reguliavimą viskas išnyktų. Ir šiandien yra dalis atsisiunčiama, dalis nuperkama visiškai legaliame versle, paskui perduodama nepilnamečiams. <...> Tėvai visiškai negali prisidėti prie kontrolės, nes neaišku, ką kontroliuoti. O ką kontroliuoti, kiekvieną žmogų stabdyti, aiškintis, kas tai yra?“ – retoriškai klausė parlamentaras.

Konservatorius Jurgis Razma teigė nesantis griežtų draudimų šalininkas, tačiau šiuo atveju palaikantis tokias pataisas, kadangi tiek anksčiau priimtus ribojimus, tiek naujai siūlomus įstatymus sudėtinga įgyvendinti praktiškai.

„Kas visa tai sukontroliuos? Nenešime į laboratorijas kiekvieną tokį abejotiną atvejį ir tiesiog neįsivaizduojama ta reali kontrolė <...>. Aš manau, kad reikia radikalių sprendimų“, – kalbėjo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

Liberalas Andrius Bagdonas, raginęs nepalaikyti pataisų, apeliavo į tai, kad norint apsaugoti vaikus, ribojamos suaugusiųjų teisės.

„Jaunimas, vaikai, yra mūsų šalies ateitis ir mūsų pareiga apsaugoti juos nuo žalingų įpročių. Tačiau nejaugi tikrai tikime, kad atimdami galimybę iš suaugusiųjų įsigyti el.cigaretes, išspręsime vaikų ir jaunimo vartojimo klausimą?“ – kalbėjo A.Bagdonas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas

Jis teigė, kad pagal pateiktą nepilnamečiai ir dabar produktus perka ne oficialiose vietose, todėl reikalavimas prekiauti vaistinėse poveikio neturės. A.Bagdonas ironizavo, kad netrukus gali prireikti ir gydytojo pažymos norint pavalgyti greito maisto restorane.

Nuo 2022 metų liepos Lietuvoje uždrausta prekiauti įvairių skonių ir kvapų elektroninėmis cigaretėmis, tačiau jomis ir toliau prekiaujama.

Siekiant mažinti šių rūkalų prieinamumą, apsaugoti nuo rūkymo vaikus, paauglius ir kuo labiau pavėlinti amžių, kai jauni žmonės pradeda rūkyti, Seimas ketina nuo 2024 metų gegužės uždrausti elektronines cigaretes, jei jų ar pildyklių skystyje yra cukraus ir saldiklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas