Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Registrų centras: dauguma naujų įmonių pateikia duomenis apie naudos gavėjus

Didžioji dalis naujai įregistruotų įmonių ir organizacijų po rugpjūčio 1 dienos, kai įsigaliojo Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo nuostatos, numatančios pareigą tikrinti informaciją apie klientų naudos gavėjus, pateikia duomenis Registrų centrui apie savo naudos gavėjus, pranešė Registrų centras.
kompiuteris
kompiuteris / 123RF.com nuotr.

Juridinių asmenų naudos gavėjų informacinę sistemą (JANGIS), kurioje kaupiami duomenys apie įmonių ir organizacijų naudos gavėjus, tvarkantis Registrų centras primena, kad laiku nepateikus naudos gavėjo sąrašo, juridinis asmuo gali susidurti su veiklos trikdžiais, juridinio asmens vadovui gali būti skirta piniginė bauda.

„JANGIS esantys duomenys apie naudos gavėjus visų pirma yra reikalingi už pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją atsakingoms valstybės ir savivaldybių institucijoms, kredito ir finansų įstaigoms, tačiau ši informacija taip pat aktuali žiniasklaidai ir plačiajai visuomenei. Šiemet pradėjusioje veikti naujoje sistemoje kasdien daugėja įmonių ir organizacijų pateikiamų duomenų, tačiau šios prievolės laikosi ne visi. Raginame visus to dar nepadariusius nedelsti ir pateikti duomenis ir taip prisidėti prie skaidrumo ir tarpusavio pasitikėjimo didinimo mūsų valstybėje“, – sako Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

Prievolę juridiniams asmenims teikti duomenis apie naudos gavėjus numato ​Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas, kuris įgyvendina Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl finansų sistemos naudojimo pinigų plovimui ar teroristų finansavimui prevencijos nuostatas. Nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos įsigaliojo įstatymo nuostatos, įpareigojančios kredito įstaigas ir kitus įpareigotuosius subjektus (pvz. auditorius, antstolius, notarus ir kitus) nustatant klientų naudos gavėjo tapatybes naudotis JANGIS duomenimis.

Registrų centro duomenimis, iš šiemet po rugpjūčio 1 d., kai įsigaliojo minėta įstatymo nuostata, naujai įregistruotų beveik 4 tūkst. juridinių asmenų duomenis apie naudos gavėjus į JANGIS yra pateikę 3,3 tūkst. juridinių asmenų (86 proc.), duomenų iki šiol dar nepateikė – apie 550 juridinių asmenų (14 proc.).

Teisės aktai numato, kad juridinio asmens vadovas duomenis apie naudos gavėjus į JANGIS privalo pateikti per 10 dienų nuo naujo juridinio asmens įregistravimo arba nuo duomenų apie naudos gavėjus pasikeitimo.

Registrų centro duomenų analitikų atlikta analizė parodė, kad iš 3,3 tūkst. duomenis apie naudos gavėjus pateikusių naujų juridinių asmenų, laiku, t.y. per 10 dienų, tai padarė 77 proc. įmonių ir organizacijų, likusi dalis (23 proc.) tai padarė praėjus šiam terminui.

„Juridiniams asmenims itin svarbu laiku pateikti ir atnaujinti teisingus savo naudos gavėjų duomenis JANGIS, kad galėtų sklandžiai vykdyti pinigines operacijas, atlikti sandorius, atidaryti sąskaitą ar gauti kitas paslaugas finansų ar kitose įstaigose“, – kalba D.Vilytė.

Vadovaujantis Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymu, prievolę teikti duomenis apie savo naudos gavėjus turi visi Lietuvoje registruoti juridiniai asmenys (išskyrus tuos, kurių vienintelis dalyvis yra valstybė ar savivaldybė), taip pat kolektyvinio investavimo subjektai. Šiais metais pradėjusioje veikti JANGIS sistemoje duomenis apie savo naudos gavėjus jau yra pateikę per 90 tūkst. šalyje registruotų juridinių asmenų ir, Registrų centro skaičiavimais, tai sudaro daugiau kaip pusę veikiančių juridinių asmenų.

Daugiau informacijos apie JANGIS ir duomenų apie naudos gavėjus teikimą galima rasti Registrų centro interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas