Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Registrų centras iki 2025 metų išregistruos 85 tūkst. neveikiančių juridinių asmenų

Siekdamas, kad kaupiami duomenys būtų kuo tikslesni ir aktualūs, Registrų centras per ateinančius keletą metų ketina išregistruoti apie 85 tūkst. neveikiančių juridinių asmenų, kurie jau daugiau kaip penkerius metus neatnaujina jokių duomenų apie save ir daugiau kaip metus vėluoja pateikti savo metinę finansinę ataskaitą.
Registrų centras
Registrų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Juridinių asmenų registre turi būti kaupiama tiksli, išsami ir naujausia informacija apie Lietuvoje veikiančius juridinius asmenis. Kasmet šalyje įregistruojama po daugiau kaip 10 tūkst. naujų juridinių asmenų, tačiau, kaip rodo praktika, nemaža dalis jų per keletą metų praktiškai nustoja veikę. (...) Siekdami, kad registre būtų kaupiama tiksli ir teisinga informacija, iki 2025 metų numatome išregistruoti visus veiklos nevykdančius juridinius asmenis“, – pranešime žiniasklaidai sakė Registrų centro Registrų tvarkymo direktorius Kazys Maksvytis.

Jo teigimu, veiklos nevykdančių juridinių asmenų duomenų tvarkymas lemia ne tik papildomus kaštus Registrų centrui, bet ir apsunkina kitų institucijų, naudojančių šio registro duomenis, veiklą. Didelis neveikiančių juridinių asmenų skaičius taip pat iškreipia statistinius duomenis ir neleidžia turėti tikslaus paveikslo apie šalyje veikiančias įmones ar organizacijas. Be to, neveikiančiais juridiniais asmenimis gali būti pasinaudojama ir nusikalstamais tikslais.

Nuo 2020 metų pradžios Registrų centras jau išsiuntė beveik 27 tūkst. pranešimų apie numatomą inicijuoti juridinių asmenų likvidavimą. Per šiuos metus teisinis statusas „inicijuojamas likvidavimas“ įregistruotas jau beveik 15 tūkst. juridinių asmenų (2020 metais – beveik 6 tūkst.). Šiemet, pasibaigus likvidavimo procedūrai, taip pat jau buvo išregistruota beveik 6 tūkst. juridinių asmenų.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu Juridinių asmenų registre yra įregistruota daugiau kaip 250 tūkst. juridinių asmenų. Pastaruosius metus registrą kasmet papildo vidutiniškai 13 tūkst. naujų juridinių asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas