Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujovė: atšaukti inicijuotą likvidavimą įmonėms bus lengviau

Nuo šiol įmonės ir organizacijos, kurioms Registrų centro iniciatyva buvo pradėta likvidavimo procedūra, norėdamos atšaukti šį procesą ir tęsti įprastą veiklą nebeturės kreiptis į teismą – tą galima padaryti kreipiantis tiesiogiai į Juridinių asmenų registro tvarkytoją, t.y. Registrų centrą, rašoma pranešime spaudai.
Registrų centras
Registrų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šių metų rugsėjo 1 dieną įsigaliojo Civilinio kodekso pakeitimai, pagal kuriuos Registrų centro iniciatyva juridiniam asmeniui įregistravus teisinį statusą „inicijuojamas likvidavimas“, šis statusas gali būti atšauktas kreipiantis nebe į teismą, o tiesiogiai į Registrų centrą.

„Registrų centras pastaruosius keletą metų aktyviai ir sėkmingai įgyvendina iniciatyvą iš Juridinių asmenų registro išregistruoti veiklos nevykdančius juridinius asmenis. Įmonei ar organizacijai gali būti pradėta likvidavimo procedūra, kai ši ilgiau nei metus vėluoja pateikti metines finansines ataskaitas ar daugiau kaip penkerius metus neteikia jokių duomenų apie save. Iki šiol tokį statusą juridiniai asmenys galėjo atšaukti tik kreipdamiesi į teismą, o nuo šiol to nebereikės, pakaks kreiptis į Registrų centrą ir pateikti dokumentus, paneigiančius aplinkybę, dėl kurios buvo inicijuota likvidavimo procedūra“,– sako Registrų centro Asmenų registravimo centro vadovė Jolanta Kazlauskienė.

Ji pabrėžia, kad kaip ir iki tol, norint atšaukti inicijuotą likvidavimą pirmiausiai reikės pašalinti aplinkybes, dėl kurių likvidavimo procedūra buvo pradėta – pateikti finansines ataskaitas ar atnaujinti duomenis apie save.

„Kai likvidavimo procedūra buvo inicijuota dėl nepateiktų finansinių ataskaitų, juridiniam asmeniui užteks pateikti finansines ataskaitas ir teisinis statusas „inicijuojamas likvidavimas“ bus išregistruotas. Na, o jei likvidavimas pradėtas dėl ilgą laiką neatnaujinamų duomenų, pavyzdžiui, prievolės teikti metines finansines ataskaitas neturinčioms bendrijoms ar individualioms įmonės, tuomet Registrų centrui turi būti pateikti dokumentai duomenų pakeitimams įregistruoti, o tais atvejais, kai duomenys nesikeitė, pranešimas, kad juridinis asmuo vykdo veiklą“, – paaiškina J.Kazlauskienė.

Kreiptis į Registrų centrą dėl teisinio statuso „inicijuojamas likvidavimas“ atšaukimo galima per 12 mėnesių nuo šio statuso įregistravimo. To nepadarius per nustatytą laikotarpį, juridinis asmuo likviduojamas ir išregistruojamas iš Juridinių asmenų registro.

Likviduojama tūkstančiai

Juridinio asmens, kuriam įregistruotas teisinis statusas „inicijuojamas likvidavimas“ kreditoriui, siekiančiam, kad juridinio asmens atžvilgiu procedūra nebebūtų tęsiama ir toks juridinis asmuo nebūtų išregistruotas iš Juridinių asmenų registro, išlieka pareiga per vienerių metų ieškinio senaties terminą, skaičiuojamą nuo teisinio statuso įregistravimo, kreiptis į teismą su ieškiniu dėl skolininko prievolių įvykdymo ar nemokumo bylos iškėlimo.

Be to, teisė kreiptis į teismą per vienerius metus nuo teisinio statuso įregistravimo suteikta kreditoriui, turinčiam jo naudai išduotą vykdomąjį dokumentą, kuris nėra visiškai įvykdytas.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu teisinį statusą „inicijuojamas likvidavimas“ turi apie 14 tūkst. juridinių asmenų, vien šiemet likvidavimo procedūra pradėta daugiau nei 9 tūkst. juridinių asmenų. Šiuo metu Juridinių asmenų registre iš viso yra įregistruota 230,5 tūkst. juridinių asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas