Restorane „Pirmas blynas“ prieš keletą metų lankėsi ir prezidentas Gitanas Nausėda.
„Puikus socialiai atsakingo verslo Lietuvoje pavyzdys, kurį labai palaikau, ir tikiuosi, kad ateityje mūsų šalyje jų tik daugės. Pirmas blynas tikrai neprisvilo“, – 2020 metų sausio 20 dieną feisbuke rašė šalies vadovas.
2022-ųjų sausio pabaigoje restorane kartu su Belgijos karaliene Matilda čia lankėsi Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė.
O ne per seniausiai restorane apsilankė Valstybinės darbo inspekcijos tyrėjai.
Vyksta tyrimas
Valstybinė darbo inspekcija 15min trečiadienį patvirtino, kad atliekamas tyrimas dėl galimo nelegalaus darbo.
Tyrimo, kuris pradėtas vasario 6 dieną, metu ketinama aiškintis ir tai, ar neįgalieji nebuvo išnaudojami.
„Pradėtas tyrimas dėl galimo nelegalaus darbo. Tyrimo metu taip pat bus įvertintos ir galimos neįgaliųjų asmenų išnaudojimo apraiškos“, – teigė inspekcijos atstovė Jolanta Bielskienė.
Jos teigimu, tyrimas dar nėra baigtas – šiuo metu atliekami „operatyvaus patikrinimo veiksmai, renkami duomenys“.
„Buvome šokiruoti“
Restoranas „Pirmas blynas“ įkurtas 2018 metais, tai – socialinis verslas, kadangi restorane dirba neįgalieji.
Maitinimo įstaigą, kuri šiuo metu veikia Savičiaus gatvėje esančioje švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje, įkūrė Lietuvoje gyvenantis olandas Timas Van Wijkas.
Jis 15min teigė, kad inspektoriai restorane netikėtai apsilankė prieš keletą savaičių.
„Mes buvome šokiruoti, kai jie atėjo, nes nustebome, kodėl jie atėjo, kadangi nepadarėme nieko blogo (...) Jie viską patikrino, viskas buvo gerai, davė mums pasirašyti kažką ir išėjo“, – pasakojo T.Van Wijkas.
Jo teigimu, tyrimas gali būti susijęs ne su restorano darbuotojais, o su praktikantais, kurie dirba su įvairiais projektais ir yra apmokomi dirbti.
Restorano savininkas patikino, kad nelegalus darbas maitinimo įstaigoje nevyksta, viskas daroma griežtai pagal taisykles.
„Esame socialinis verslas, tad mūsų restoranui svarbi gera reputacija, todėl viską darome pagal taisykles (...) Manau, kad inspekcija tiesiog atėjo patikrinti – kaip ir kitas vietas. Jie atėjo ir nieko nerado“, – kalbėjo restorano vadovas.
Pasak jo, restorane šiuo metu dirba apie 10 darbuotojų. Praktikantai, anot restorano savininko, neturi darbo sutarčių, tačiau gauna „kompensacijas“ iš projektų.