Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija vėl svarsto „Gazprom“ skaidymo galimybes

Rusijos vyriausybė, spaudžiama koncerno „Gazprom“ mažesniųjų konkurentų, tarp kurių yra ir valstybės kontroliuojama didžiausia naftos pramonė grupė „Rosneft“, vėl svarsto dujų rinkos monopolininko skaidymo galimybes.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Energetikos ministras Aleksandras Novakas šią savaitę pareiškė, jog tokia galimybė egzistuoja, ji aptarinėjama, tačiau „reikalas – labai delikatus“.

„Klausimą dėl „Gazprom“ skaidymo į dujų gavybos ir transportavimo įmones reikėtų spręsti labai apgalvotai. Tai – labai delikatus reikalas“, – sakė A.Novakas, kurį cituoja agentūra „Itar-tass“.

Ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas pareiškė pritariantis idėjai pertvarkyti šalies dujų pramonę, atimant iš „Gazprom“ dujotiekių operatoriaus teises.

„Iš esmės, tokią idėją vertinu palankiai, tačiau prieš sprendžiant būtina viską gerai apgalvoti ir išanalizuoti. Konkrečių nurodymų nėra. Istorija sena, kaip ir nafta“, – agentūrai „Interfax“ sakė A.Uliukajevas.

Tuo tarpu S.Novakas, neseniai komentuodamas antros pagal dujų gavybos apimtis šalyje bendrovės „Novatek“ prašymą leisti pačiai jas eksportuoti, pasinaudojant „Gazprom“ vamzdynais, pareiškė, jog dujų eksporto operatorius liks vienas.

„Dujų eksporto monopolija įtvirtinta įstatytu. Išskirtinės teisės eksportuoti dujas suteiktos koncernui „Gazprom“, jo antrinei įmonei „Gazprom export“. Dujos į užsienį tiekiamos vienu, bendru eksporto kanalu“, – pabrėžė S.Novakas.

„Gazprom“ vadovybė koncerno skaidymo idėjai kategoriškai nepritaria.

„Gazprom“ vientisumo sunaikinimas bei jo suskaidymas į gavybos, transportavimo ir kito verslo įmones nutrauktų vieningą technologinę grandį bei pabrangintų dujas galutiniams vartotojams. Tai gali sukelti šalies dujų sektoriaus valdymo problemų, įneštų neapibrėžtumo, paskirstant atsakomybę prieš vartotojus. Be to, dėl to gali kelti keblumų vykdant ilgalaikes tiekimo sutartis“, – teigiama vienoje pastarųjų „Gazprom“ veiklos atskaitų.

Apie du trečdalius Rusijos dujų gavybos pajėgumų valdančio ir visą dujų eksportą kontroliuojančio koncerno „Gazprom“ mažesnieji konkurentai reikalauja, kad iš jo būtų apimtas ne tik dujų eksporto monopolis, bet ir magistralinių dujotiekių operatoriaus teisės, siekiant, kad visi rinkos dalyviai galėtų jais naudotis lygiomis teisėmis.

Kontrolinį „Gazprom“ akcijų paketą valdo valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai