Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 29 /2018 05 30

„Ryanair“ gresia vasaros streikas

„Ryanair“ įgulos nariams Ispanijoje, Portugalijoje, Belgijoje ir Italijoje atstovaujančios profsąjungos pagrasino vasarą surengti streiką, jeigu pigių skrydžių įmonė iki birželio 30 dienos nesutiks įvykdyti jų reikalavimų.
Kauno oro uoste
Kauno oro uoste / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Ryanair Streikas

„Ryanair“ įgulos nariams Ispanijoje, Portugalijoje, Belgijoje ir Italijoje atstovaujančios profsąjungos pagrasino vasarą surengti streiką, jeigu pigių skrydžių įmonė iki birželio 30 dienos nesutiks įvykdyti jų reikalavimų.

Po pirmadienį Madride įvykusio susitikimo profsąjungos pakartotinai nurodė reikalaujančios, kad „Ryanair“ darbuotojai būtų įdarbinti pagal šalies, kurioje įsikūrę, o ne pagal Airijos nacionalinės teisės aktus, kaip yra šiuo metu.

Taip pat reikalaujama, kad oro bendrovė rangovams užtikrintų tokias pat darbo sąlygas, kaip ir savo darbuotojams, pareiškė Ispanijos profsąjunga USO.

Galiausiai reikalaujama, kad „Ryanair“ pripažintų pilotų ir įgulos narių profsąjungas ir kad ji derėtųsi su atstovu, kurį parinktų profsąjungos, o ne oro bendrovė. Iki šiol oro vežėja pripažino tik dvi profsąjungas – Didžiosios Britanijos pilotų profsąjungą „Balpa“ ir Italijos „Anpac“, kuri atstovauja pilotams ir įgulos nariams.

„Jeigu „Ryanair“ atsisakys įvykdyti šiuos reikalavimus iki galutinio birželio 30-osios termino, profsąjungos imsis visų būtinų veiksmų, kad galėtų vasarai mobilizuoti darbuotojus visoje Europoje ir galbūt surengti streiką“, – pareiškė USO.

Antonio Escobaras iš Ispanijos profsąjungos „Sictpla“, kuri atstovauja daliai „Ryanair“ įgulos narių, agentūrai AFP pareiškė, jog tuo atveju, jeigu oro bendrovė atsisakys įvykdyti reikalavimus, profsąjungos liepos 3–4 dienomis Dubline surengs kitą susitikimą, kuriame paskelbs streiko datą.

Oro bendrovė šio pranešimo kol kas nekomentavo.

Skrydžių kompensavimo bendrovės „Skycop“ vadovo Mariaus Stonkaus teigimu, šie metai tikrai išsiskiria nesutarimų tarp darbuotojų ir oro linijų gausa, tačiau stebina ES instancijų abejingumas ir tai, jog nesiimama jokių veiksmų.

„Šiemet jau matėme streikų Italijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, o ką jau kalbėti apie Prancūziją, kur nuo šių metų pradžios jau buvo surengti net 14 streikai. Įmonėms tai kainuoja šimtus milijonų eurų, keleiviams – tūkstančius sudegintų nervų ląstelių ir dar milijonus prarastų eurų dėl neįgyvendintų planų.“, – žiniasklaidai atsiųstame komentare teigia M.Stonkus.

Jis taip pat priduria, kad nors šiemet ES teismas padarė pirmąjį žingsnį kovoje su streikais pašalindamas spontaniškus neatvykimus į darbą iš nekompensuojamų priežasčių sąrašo, tačiau kol streikai nebus visiškai pašalinti iš „nenugalimų priežasčių“ sąrašo bendrovės ir toliau naudosis šia įstatymų spraga.

„Geriausias to pavyzdys – pačios „Ryanair“ nesutarimai su darbuotojais, kuomet bendrovė nesutinka ieškoti sąlyčio taškų ir į kompromisus neina, taip ignoruodama tiek darbuotojų interesus, tiek keleivių teises. Pagal dabartinį reglamentą piniginė kompensacija iki 600 eurų keleiviams priklauso tik tada jei oro linijų darbuotojai streikuoja apie tai iš anksto nepranešę ir nesutarę su bendrovės atstovais“, – sako M.Stonkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento