Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Saldainių su kirmėlėmis pirkėja teigia įsigijusi ir „Iki“ parduotuvėje: nesupranta, kaip jos galėjo atsirasti

Neseniai pirkėjai, įsigiję „Vilniaus pergalės“ pagamintų „Nut nut“ saldainių „Iki“ parduotuvėje Kėdainiuose, galėjo įsigyti produkcijos su kirmėlėmis. Nei prekybos tinklas, nei gamintojas savo kaltės šioje situacijoje nemato.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 15min ir skaitytojos Ritos nuotr.

Kreipėsi į gamintoją

Neseniai 15min rašė, kad pirkėja vienoje iš Vilniaus „Norfos“ parduotuvių pirko įmonės „Vilniaus pergalės“ pagamintų saldainių, kuriuos išvyniojusi ne tik liko nemaloniai nustebinta, bet ir sušlubavo jos sveikata. Mat iš saldumynų lindo kirmėlės.

Šią savaitę socialiniuose tinkluose kita pirkėja pasidalijo panašia istorija – tiesa, šį kartą „Vilniaus pergalės“ saldainių ji įsigijo „Iki“ parduotuvėje Kėdainiuose.

„Visų pirma, labai atsiprašome kliento už šią situaciją. Gavome skundą iš kliento dėl saldainių „Nut Nut“ (gamintojas „Vilniaus pergalė“). Parduotuvėje, kurioje pirkti saldainiai, patikrinimo metu jokių maistinių kandžių neaptikta. Ta pati saldainių partija patikrinta kitose „Iki“ parduotuvėse. Saldainiuose maistinių kandžių nerasta“, – tikino Vaida Budrienė, „Iki“ strategijos vystymą komentavo komunikacijos vadovė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Ji teigė, kad prekybos tinklo atstovai kreipėsi į „Vilniaus pergalę“ su prašymu paaiškinti, kaip galėjo atsirasti maistinės kandys skunde minėtuose saldainiuose.

Paaiškino, kas lemia parazitų atsiradimą saldainiuose

AB „Vilniaus pergalė“ marketingo vadovas Justas Razmus 15min atsiuntė komentarą, kuriame teigiama, kad „Vilniaus pergalėje“ laikomasi maisto kokybės ir saugos standartų reikalavimų kiekviename gamybos etape, pradedant nuo žaliavų sandėliavimo iki produkcijos atkrovimo klientams, todėl visi gaminami produktai yra saugūs ir kokybiški bei atitinka mūsų klientų lūkesčius.

AB „Vilniaus Pergalė“ /„Vilniaus Pergalės“ saldainiai
AB „Vilniaus Pergalė“ /„Vilniaus Pergalės“ saldainiai

„Įmonėje veikia griežta kenkėjų kontrolės programa, prižiūrima profesionalios kenkėjų kontrolę atliekančios įmonės. Periodiškai atliekame fabriko dezinsekciją, kad nebūtų galimybės veistis kenkėjams. Gamybos patalpose ir sandėliuose įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos nuolat valomos, kenkėjams naikinti įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Žaliavos perkamos tik iš patikrintų ir patikimų tiekėjų“, – tikino jis.

Pasak J.Razmaus, vis dėlto prie visų pastangų, jei pagaminti maisto produktai nėra laikomi tinkamomis sąlygomis, jie gali pritraukti parazitus.

„Pirkėjos pateiktoje nuotraukoje matome kenkėjų lervas, panašu, kad maistinės kandies, o jos paplitę praktiškai visur – dažno iš mūsų namuose. Tai ir yra svarbiausia suprasti – parazitas saldainyje „apsigyvena“ būtent dėl netinkamų laikymo sąlygų, su produkto galiojimo terminu ši situacija nėra susijusi. Beje, nesenai startavęs šildymo sezonas didina netinkamų laikymo sąlygų riziką, nes per didelė temperatūra yra pagrindinis veiksnys, kuris gali pakenkti saldumynams“, – aiškino J.Razmus.

Anot jo, geriausia ką galite padaryti tokiose situacijose, yra padėti gamintojui atsekti kuriame tiekimo grandies etape laikymo sąlygos nebuvo tinkamos.

„Todėl kiekvieną kartą prašome to paties – pranešti mums saldainių pagaminimo ir galiojimo datą, tikslią gaminio pirkimo vietą ir laiką (galbūt išsaugojote čekį), ar nusipirktą gaminį laikėte namuose, ar iškart po pirkimo vartojote. Pagal produkto galiojimo datą mes galime atsekti visą saldainių gamybos ciklą, patikrinti pavyzdžius bei gamybos ir technologinius parametrus, kokybės ir saugos įrašus, o taip pat nustatyti, kada galėjo įvykti produkto užkrėtimas ir patikrinti parduotuvėje esančius kitus saldainius“, – patarė jis.

J.Razmus apgailestavo dėl šio įvykio ir nemalonių išgyvenimų.

„Suprantame pirkėjų nusivylimą dėl tokių įvykių, tačiau užtikriname, kad AB „Vilniaus pergalė“ negamina saldainių su kenkėjais“, – tikino jis.

Saldainių su kirmėlėmis pirko ir „Norfoje“

Tai – ne pirmas kartas pastaruoju metu, kai pirkėjai įsigyja saldainių su kirmėlėmis.

VIDEO: „Norfos“ pirkėja įsigyjo saldainių su gyvomis kirmėlėmis

Neseniai 15min rašė, kad spalio 20 d. Rita (vardas pakeistas, tačiau redakcijai žinomas) vienoje iš Vilniaus „Norfos“ parduotuvių pirko to paties minėto gamintojo saldainių, kuriuos išvyniojusi ne tik liko nemaloniai nustebinta, bet ir sušlubavo jos sveikata. Mat iš saldumynų lindo kirmėlės. Prekybos tinklas šiuos saldainius iš pardavimo išėmė.

Saldainiuose pastebėtos kirmelės
Saldainiuose pastebėtos kirmelės

Į šį skundą sureagavo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tarnybos viešųjų ryšių skyriaus atsiųstame komentare 15min paaiškinama, kad saldainiuose rasti kenkėjai, tikėtina, yra maistinių kandžių vikšrai.

„Maistinės kandys nėra pavojingos, neišskiria kenksmingų medžiagų, vartotojui tai būtų estetinė maisto produkto problema. Maistinės kandys įsiveisia miltuose, dribsniuose ar sausuose pusryčiuose, riešutuose, šokolade, sausainiuose, džiovintuose vaisiuose, vaistažolėse ar net naminių gyvūnų sausame maiste“, – teigiama komentare.

Pasak tarnybos, siekiant apsisaugoti nuo šių aruodinių kenkėjų būtina vykdyti jų prevenciją ir užtikrinti patalpų, kuriose ruošiamas bei laikomas maistas, švarą.

Komentare taip pat rašoma, kad maisto gamybos ir prekybos įmonės, siekdamos užtikrinti savo produktų saugą ir kokybę, turi įgyvendinti griežtas kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemones.

„Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos periodiškai valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjų naikinimui įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios reguliariai atlieka dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją“, – rašoma komentare.

„Maistinių kandžių vystymuisi įtakos turi keletas faktorių – pirmiausia tai ir žaliavų ar sudedamųjų dalių (pvz., grūdų, riešutų) laikymo sąlygos. Į sandėlius kenkėjai gali patekti, jei sandėliavimo patalpos valomos ir dezinfekuojamos nepakankamai“, – atkreipia dėmesį tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius