Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 15 /16:59

ES ir JAV susitarė dėl paliaubų „Airbus“ ir „Boeing“ ginče

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Europos Sąjunga (ES) antradienį susitarė dėl ilgalaikių paliaubų jau 17 metų trunkančiame ginče dėl subsidijų orlaivių gamintojoms „Airbus“ ir „Boeing“, siekdamos nustumti į šalį tarpusavio ginčus ir suteikti dėmesį į stiprėjančią Kinijos galią.
„Boeing“
„Boeing“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Boeing AirBus Group

Suderėtos virtinėje ES ir JAV pareigūnų derybų, paliaubos įformintos J.Bideno susitikime su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charles'iu Micheliu ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen Briuselyje.

U.von der Leyen pasidžiaugė „sėkmingu“ viršūnių susitikimu, pasveikindama „proveržį“ užsitęsusiame konflikte.

„Tai tikrai atveria naują mūsų santykių skyrių, nes nuo teisminių procesų pereiname prie bendradarbiavimo orlaivių gamintojų klausimais“, – pridūrė ji.

Šių metų pradžioje J.Bidenas ir U.von der Leyen sustabdė atsakomuosius muitus ginče dėl subsidijų konkuruojančioms orlaivių gamintojoms. Baudžiamieji muitai buvo nukreipti į, be kita ko, europietišką sūrį ir vyną, amerikietiškus kviečius ir tabaką.

ES teigimu, susitarta dėl penkerių metų trukmės paliaubų, taip užsitikrinant pakankamai laiko ginčui išspręsti augančių Kinijos pajėgumų aviacijos pramonėje fone.

„Užuot kovoję su vienu iš artimiausių mūsų sąjungininkų, spręsime bendras grėsmes“, – kalbėjo susitikime dalyvavusi JAV prekybos atstovė Katherine Tai.

„Tai modelis, kurį naudosime spręsdami kitus iššūkius, kuriuos kelia Kinija bei ekonominė konkurencija už rinkos ribų“, – pridūrė ji.

Manoma, kad J.Bideno dviejų valandų viešnagė ES būstinėje, įsprausta tarp NATO viršūnių susitikimo ir jo susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Ženevoje, simbolizuos akivaizdų lūžį po audringų ketverių Donaldo Trumpo prezidentavimo metų.

„Daug prakaito“ pareikalavęs susitarimas

ES šiuo metu siekia paspartinti prekybos ginčų su JAV sprendimą, kad įtvirtintų draugiškesnį santykių etapą ir kartu spręstų kitus klausimus, be kita ko, susijusius su technologijų milžinių galios pažabojimą ir Rusijos klausimu.

Vienas ES pareigūnas teigė, kad abi pusės „išliejo daug prakaito“, kad spėtų rasti bendrą kalbą prekybos klausimais iki susitikimo bei galėtų duoti aiškų ženklą, kad D.Trumpo epochos mūšiai netrukus liks už nugarų.

Visgi dar vienas neišspręstas klausimas yra 25 proc. muitai plienui ir 10 proc. muitai aliuminiui, kuriuos D.Trumpas įvedė ES ir kitoms artimoms partneriams 2018 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Briuselis į tai atsakė 2,8 mlrd. eurų vertės muitais žymiausiems amerikiečių gaminiams, įskaitant viskį, džinsus ir motociklus „Harley-Davidson“.

JAV diplomatai nenoriai kalbėjo apie šio mūšio pabaigą, o muitų plienui klausimas buvo politiškai populiarus tarp svarbiausių J.Bideno rinkėjų.

D.Trumpas ir Briuselis taip pat nesutarė dėl technologijų milžinių apmokestinimo, kai Prancūzija ėmėsi iniciatyvos ES specialiu mokesčiu apmokestindama „Google“, „Facebook“ ir panašias bendroves.

Vašingtonas atsakė naujų muitų banga, kurią J.Bidenas užšaldė, abiem pusėms laukiant pasaulinio susitarimo, kaip derėtų teisingiau apmokestinti stambiąsias technologijų bendroves.

Maksimalus spaudimas

J.Bidenas ir ES vadovai taip pat turi susitarti dėl bendradarbiavimo vadinamojoje Prekybos ir technologijų taryboje, kuri per ateinančius metus sieks parengti bendras dirbtinio intelekto naudojimo ir su kitomis naujovėmis susijusias taisykles.

Vienas JAV administracijos pareigūnas apibūdino šią tarybą kaip svarbią iniciatyvą, kuri taps platforma bendradarbiavimui ateinančiais metais.

„Svarbu tai, kad Jungtinės Valstijos ir Europa po Antrojo pasaulinio karo padėjo pamatus pasaulio ekonomikai ir dabar turi veikti išvien, kad parengtų judėjimo taisykles ateinančioms kartoms“, – kalbėjo JAV administracijos pareigūnas.

Nors Kinija nebuvo garsiai įvardinta, ji yra svarbus veiksnys, kurį taryba turės galvoje nustatydama taisykles „technologijų, pagrįstų mūsų bendromis demokratinėmis vertybėmis, įskaitant pagarbą žmogaus teisėms, naudojimui“, sakoma komunikato projekte.

Briuselis ir Vašingtonas taip pat įsteigs bendrą forumą Rusijos klausimais, kad galėtų keistis idėjomis, kaip kovoti su vis labiau trikdančiais Maskvos žingsniais, ypatingą dėmesį skiriant kovai su dezinformacija ir kitais akivaizdžiais piktnaudžiavimais technologijomis.

Modelis pagrįstas jau egzistuojančiu Kinijos klausimui skirtu forumu, kurio dalyviai susitinka ieškodami būdų, kaip geriau suderinti ES ir JAV pozicijas augančios Pekino pasaulinės įtakos fone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas