Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sankcionuoti rusiški produktai randa landų į Europos Sąjungos šalis

Čekijos žurnalistai padarė išvadą, kad Rusijos produktai, kuriems taikomos Europos Sąjungos (ES) sankcijos, vis dar patenka į ES šalis, skelbia tvnet.lv.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Žurnalistui, kuris prisistatė verslininku, besidominčiu medienos ir geležies pirkimu, pavyko susisiekti su rusų kontrabandininku ir išsiaiškinti maršrutus, kuriais rusiški produktai nelegaliai patenka į ES, praneša naujienų portalas „Seznam Zpravy“.

Rusijos kontrabandininkas Ernestas Rošalas žurnalistui atskleidė, kad kontrabandos infrastruktūrą kūrė tris mėnesius.

„Prekes gabename sunkvežimiais per Sakartvelą į Turkiją arba laivais iš Novorosijsko į Stambulą. Turkijoje pakeičiame kilmės šalį. Dingsta visi rusiški antspaudai, o įmonės pavadinimą išblukiname. Iš Turkijos toliau gabename prekes į Bulgariją, į kitą mano įmonę. Tada jūs perkate iš ten. Todėl popieriuje – ne iš Rusijos, ne iš Turkijos, o iš Bulgarijos“, – atskleidė kontrabandininkas ir pridūrė, kad muitinės formalumus atlieka jo patikėtinis.

Kontrabandininkas taip pat atsiuntė žurnalistui dokumentus apie 2022 m. rugsėjį įvykdytą sutartį, pagal kurią jis pristatė rusišką medieną į Lenkiją.

Jis taip pat prisipažino, kad eksportuoja prekes iš ES į Rusiją, konkrečiai – neperšaunamas liemenes ir šalmus.

Po Rusijos pradėto karo Ukrainoje Europos šalys įvedė sankcijas Rusijos ekonomikai, tačiau praktikoje sankcijos apeinamos.

Laikraščiui „Financial Times“ pavyko susisiekti su kitu kontrabandininku, kuris sakė, kad per savo įmones, įsikūrusias ES, perka europietiškas prekes, tada jas pristato į šalis, priklausančias muitų sąjungai su Rusija, pavyzdžiui, Kazachstaną, o paskui – į Rusiją.

Tačiau ES ėmėsi priemonių, kad užkirstų kelią sankcijų apėjimui, todėl tikimasi, kad netrukus kontrabandininkams bus sunkiau vykdyti verslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas