Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lik sveikas, riedi: „Segway“ nutraukia turistų ir policijos patrulių pamėgtos transporto priemonės gamybą

„Segway“ įmonė nuo liepos vidurio nutraukia tradicinių riedžių, kuriuos kaip transporto priemonę apžiūrėti miestą buvo pamėgę turistai ir daugelio šalių policijos pareigūnai, gamybą, praneša BBC. Lietuvoje policijos pareigūnus taip pat galima išvysti patruliuojant su riedžiais, juo per savo kadenciją važinėjo buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas, tačiau visuomenėje ši transporto priemonė neprigijo.
Kauno policininkai ant riedžių
Kauno policininkai ant riedžių / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

2001 metais pristatytas tradicinis „Segway“ riedis, valdomas laikant pusiausvyrą, žadėjo sukelti revoliuciją asmeninio transporto segmente, tačiau taip neįvyko.

JAV inžinieriaus Deano Kameno išrastas riedis visuomenei buvo pristatytas pompastiškai, tačiau uždirbti pelno jam sekėsi sunkiai. Naujienų agentūros „Associated Press“ duomenimis, pernai riedžių pardavimai sudarė tik 1,5 proc. visos įmonės pajamų.

2015 metais įmonę nusipirko konkurentas iš Kinijos „Ninebot“.

Beveik du dešimtmečius gyvavusios „Segway“ asmeninės transporto priemonės gamyba sustos liepos 15 dieną.

Paskelbdama naujienas „Segway“ prezidentė Judy Cai sakė: „Per pirmąjį savo gyvavimo dešimtmetį „Segway“ riedis teisėsaugos ir saugos tarnybų buvo vertinamas kaip veiksminga ir efektyvi asmeninė transporto priemonė“.

Pasak jos, nors globali pandemija paveikė įmonės pardavimus, ši krizė nebuvo svarbiausias faktorius apsisprendžiant nutraukti riedžių gamybą.

Buvo pamėgęs A.Zuokas

Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, policija taip pat naudojo šią transporto priemonę – pareigūnai riedžiais patruliuodavo miesto centruose.

Aliaus Koroliovo nuotr./Riedžiais važiuoti pareigūnai patruliavo Laisvės alėjoje
Aliaus Koroliovo nuotr./Riedžiais važiuoti pareigūnai patruliavo Laisvės alėjoje

Šią transporto priemonę itin pamėgęs buvo ir buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas, kuris su riedžiu į darbą savivaldybėje važiuodavo iš namų Užupyje.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Riedis – kasdienė A.Zuoko transporto priemonė.
Vilniaus savivaldybės nuotr./Riedis – kasdienė A.Zuoko transporto priemonė.

Nusivertė ne viena garsenybė

Beveik per du dešimtmečius trunkančią gyvavimo istoriją „Segway“ riedis buvo tapęs ir pajuokos objektu, ir avarijų bei tragiškų žūčių priežastimi.

2003 metais tuometinis JAV prezidentas George W. Bushas nusivertė nuo riedžio savo tėvų vasaros rezidencijoje Meine, o viceprezidentas Dickas Cheney's važinėjosi riedžiu po savo biurą, kai trūko jo Achilo sausgyslė.

2009 metais riedis atsidūrė Holivudo komedijoje „Prekybos centro kietuolis“. Šiame filme aktorius ir komikas Kevinas James vaidino apsauginį, kuris su riedžiu patruliavo prekybos centre, dėl to atsidurdamas komiškose situacijose.

2015 metais Jamaikos sprinteris Usainas Boltas, pasaulio lengvosios atletikos čempionate triumfavęs 200 m bėgime, buvo parverstas ant žemės operatoriaus, filmavusio jį ant riedžio.

„Segway“ įmonė atsidūrė dėmesio centre ir kai jos vadovas Jimi Heselden važiuodamas su riedžiu nukrito nuo uolos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas