Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seime – idėja įpareigoti viešąjį sektorių įdarbinti daugiau neįgaliųjų

Siekiant įdarbinti daugiau negalią turinčių žmonių, parlamentarai kuria planą, kaip juos pritraukti į biudžetines įstaigas, valstybės ar savivaldos įmones.
Negalia
Negalia / 123RF.com nuotr.

Taip siekiama Lietuvos dirbančių neįgaliųjų rodiklius priartinti prie Europos Sąjungos (ES) vidurkio, nes dabar Lietuvoje dirba tik 29 proc. negalią turinčių žmonių, o ES – vidutiniškai 44-45 procentai.

Konservatorius Justas Džiugelis ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Tomas Tomilinas bei Linas Kukuraitis siūlo laikinai, iki 2028 metų nustatyti neįgaliųjų darbo vietų kvotas viešajame sektoriuje.

Pasak J.Džiugelo, ši pataisa būtų aiški žinutė ir plačiajai visuomenei, ir verslo, ir viešojo sektoriaus darbdaviams, kad valstybė pasiruošusi demonstruoti tam tikrą vertybinę liniją ir lyderystę įdarbinant negalią turinčius žmones.

„Kad viešasis sektorius rodytų ir tam tikrą pavyzdį, ir vertybinę valstybės poziciją dėl pažeidžiamiausių visuomenės grupių įdarbinimo“, – BNS sakė J.Džiugelis.

Pasak jo, švietimo sistemoje dirba 46 proc. negaliųjų.

Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pataisa numato, kad bendrovėse ir viešosiose įstaigose, kurių akcininkė yra valstybė ar savivaldybė, neįgalieji nuo 2024 metų turėtų sudaryti ne mažiau kaip 5 proc. darbuotojų. Toks reikalavimas galiotų, jeigu organizacijose dirbtų 25 ar daugiau žmonių.

Pataisa numato, kad šio įpareigojimo įgyvendinimą kontroliuotų „Sodra“. Nesant tinkamos kvalifikacijos neįgaliojo, organizacija kartu su Užimtumo tarnyba iki 2028 metų turėtų organizuoti darbuotojų perkvalifikavimą ar parengimą.

Pasak J.Džiugelio, pataisos įsigaliotų nuo 2024 metų, kad viešojo sektoriaus darbdaviai įsivertintų situaciją ir susiplanuotų lėšas įdarbinti daugiau neįgaliųjų – jiems pritaikytų darbo vietas, įsigytų reikalingos įrangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas