Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 11

Seimo nariai įsijautė su siūlymais dėl PVM lengvatų: siūlo taikyti ir maistui, ir paspirtukų remontui

Gyventojų ir verslo neapleidžiantys sunkumai dėl aukštų kainų valdžią verčia ieškoti sprendimų. Vienas kelių, kuriais ruošiamasi eiti – įvesti nuolatinę pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams, o maitinimui, sporto klubams ir renginių sektoriams taikomą lengvatą – pratęsti. Tiesa, Seimo nariai panūdo siūlyti įvesti ir mažesnį tarifą remonto paslaugoms, o maistui jį išvis panaikinti. Ekspertai įspėja, kad PVM lengvatų kelias yra žalingas ir gali turėti neigiamų pasekmių ateityje.
PVM lengvata
PVM lengvata / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo posėdyje antradienį parlamentarams bus pateiktas pluoštas siūlymų dėl lengvatinių PVM. Juos įregistravo tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai.

Komentuodami siūlymus ekspertai sako, kad nors yra kelios išimtys, kai šias lengvatas galima pateisinti, apskritai šis kelias yra žalingas. „PVM lengvatomis griaunami fiskaliniai pamatai“, – 15min sakė „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Lengviau atsikvėptų viešbučiai ir restoranai

Lengvatos, dėl kurių būtinybės, tikėtina, daug diskusijų parlamente neiškils, bus nukreiptos į maitinimo ir sporto klubų bei renginių ir viešbučių sektorius.

Pastariesiems Vyriausybė siūlo 9 proc. tarifą taikyti neribotą laiką, o per pandemiją smarkiai nukentėjusiems ir dėl aukštų elektros kainų nespėjusiems atsigauti restoranų, renginių ir sporto klubų verslams 9 proc. tarifą taikyti iki 2023 m. liepos mėnesio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešbutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešbutis

Visgi nesutarimų balsuojant dėl šių siūlymų gali sukelti lengvatos galiojimo terminas. Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas ir frakcijos narė Ieva Pakarklytė įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis lengvatinį tarifą maitinimo sektoriui siūlo taikyti iki 2023 m. gruodžio 31 dienos.

„Pasak Viešojo maitinimo įstaigų asociacijos, dėl šios PVM lengvatos atsiradusios papildomas lėšos daugiausiai naudojamos dengti susikaupusioms skoloms, kurių maitinimo verslas turi ateinantiems 3–4 metams, taip pat sumokėti per pandemiją atidėtus mokesčius. Vidutiniškai per pandemiją smulkus ir vidutinis maitinimo verslas sukaupė po 80-130 tūkst. eurų skolų, kurias šiuo metu reikia grąžinti ir valstybei, ir nuomotojams“, – sakoma Seimo narių parengtų pataisų aiškinamajame rašte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas