Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėkmingą IT karjeros trajektoriją lėmė apgalvotas akademijos pasirinkimas

Prieš trejus metus JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ įkurta nemokama „Sourcery“ akademija Front-end programuotojams šiandien sulaukia vis gausėjančios alumnų bendruomenės komplimentų, o mokytis programavimo kasmet vis drąsiau stoja profesijos kryptį apsisprendę keisti motyvuoti žmonės.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Front-end vyresnysis programuotojas Žygimantas Jūrelė.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Front-end vyresnysis programuotojas Žygimantas Jūrelė. / Partnerio nuotr.

Išbandyti jėgas IT sektoriuje susigundo daugelis, tačiau norint tapti puikiu Front-end programuotoju, visų pirma reikėtų mokėti gerai spręsti problemas ir visam laikui įjungti kūrybinį mąstymą.

„Kasdien teks suktis iš keblių situacijų ir prireiks būti pasiruošus nestandartiškai spręsti problemas. Bet šie iššūkiai ir yra būtent tai, kas daro šią profesiją patrauklia. Kiti reikalingi įgūdžiai labai priklauso nuo krypties, kuria nauji programuotojai pasirinks eiti. Viena šių krypčių yra labiau kūrybinė, todėl mokėjimas dirbti grafinėmis programomis, geros vaizduotės turėjimas ir gero dizaino „supratimas" tikrai pravers. Yra ir dar viena kryptis – labiau techninė/loginė, todėl loginio mąstymo, matematikos, algoritmų išmanymas padės būti geru programuotoju“, – pataria „Devbridge“ įmonėje vyresniuoju programuotoju dirbantis Žygimantas Jūrelė.

Akademija – tvirtas pagrindas karjerai

Prieš dvejus metus Ž.Jūrelę į „Devbridge“ paskatino ateiti ilgamečio kolegos rekomendacija ir kvietimas. Nors tuo metu vyras neplanavo nieko keisti savo profesiniame gyvenime, bet jį sudomino ne tik siūloma pozicija, bet ir galimybė prisidėti prie Frontend komandos augimo, esamos iniciatyvos ir labai draugiška bendruomenė. Netrukus Žygimantas prisijungė ir prie jaunųjų talentų ugdymo „Sourcery“ akademijoje, kur save išbandė komandos vadovo, mentoriaus rolėje.

„Būdamas mentoriumi aš išmokau ne ką mažiau nei mano studentai. Tiesa, mano žinios buvo kitokios – aš išmokau būti geresniu mokytoju, aiškiau dėstyti savo mintis, pergalvoti dalykus, kurie man atrodydavo savaime suprantami. Nors patirties sukaupęs turiu daug, bet supratau, kad labai pravartu atsigręžti ir pažvelgti į viską iš kito kampo, taip pat ir iš studentų perspektyvos“, – sako Ž.Jūrelė.

Front–end programuotoju „Devbridge“ dirbantis vyras sako, kad didžiausia vertė, kurią sukuria „Sourcery“ adademija yra pagalba studentams – susikoncentruoti į tai, kas iš tiesų naudinga bei reikalinga. Norint savarankiškai tapti geru programavimo specialistu, reikia gebėti mokytis savarankiškai. Internete yra pilna informacijos, tad mokėti atsirinkti tinkamą ir naudingą informaciją yra labai svarbu, norint nešvaistyti ir taip brangaus laiko. „Sourcery“ akademijoje informacija yra sukoncentruota taip, kad pradedantys programuotojai nepasiklystų informacijos platybėse ir įgytų tvirtus savo būsimos karjeros pamatus.

„Nors mano karjera IT sektoriuje prasidėjo gana seniai, bet įdomiausias šios srities aspektas man yra tas, jog visada rasi dalykų, kuriuos gali išmokti, visada kuriama kažkas naujo, niekada negali, o ir nenori, užsisėdėti su senomis žiniomis. Dėl to Frontenderio darbas retai kada atsibosta, jis yra nuolat atšviežinamas ir tu nuolat prisimeni, dėl ko pasirinkai šią specialybę. Į „Sourcery“ akademiją atėję žmonės man visada primena mano, kaip Frontend programuotojo, kelio pradžią. Viskas yra nepaprastai įdomu, norisi išbandyti viską, norisi kad dienoje būtų 28 valandos ir tą papildomą laiką, galėtum praleisti ekspermentuodamas su šviežiai išmoktais dalykais. Pamatyti ekrane savo sukurtą ir, svarbiausia, veikiantį darbą yra tai, kas veža ne tik mane, bet ir akademijoje studijuojančiuosius“, – įsitikinęs Žygimantas.

Iš menų srities į programuotojos kėdę

Vilniaus dailės akademijoje studijavusi Eglė Baltušnikienė įgijo grafikos magistro diplomą ir nė nesvajojo apie darbą IT sektoriuje. Po studijų moteris sėkmingai darbavosi komunikacijos ir rinkodaros srityje – maketuotoja, dizainere, iliustruotoja, keisti profesiją paskatino noras sukurti žaidimą.

Partnerio nuotr./Eglė Baltušnikienė įgijo grafikos magistro diplomą ir nė nesvajojo apie darbą IT sektoriuje, tačiau po studijų akademijoje gavo kvietimą dirbti „Devbridge“.
Partnerio nuotr./Eglė Baltušnikienė įgijo grafikos magistro diplomą ir nė nesvajojo apie darbą IT sektoriuje, tačiau po studijų akademijoje gavo kvietimą dirbti „Devbridge“.

„Viskas susiklostė netikėtai: buvo tokia internetinė platforma, skirta kurti žaidimus – galėjai sugalvoti scenarijų, nusipiešti žaidimą ir pasinaudoti jų varikliuku. Žaidimą man baiginėjant piešti, platforma užsidarė ir likau su nepabaigtu darbu. Tada pusiau juokais nusprendžiau pati tą žaidimą suprogramuoti. Pradėjau skaityti apie JavaScript ir supratau, kaip tai nepaprastai įdomu. Atkaklumas ir nuolatinis noras mokytis bei atidumas, dėmesys detalėms padėjo pasiekti tikslą. Beveik metus kone kasdien, dažniausiai per dukros pietų miegą, prisėsdavau paskaityti apie HTML, CSS, JavaScript ir kuo toliau, tuo darėsi tik įdomiau“, – pasakoja moteris.

Kai nusprendžiau, kad jau pakankamai moku, pradėjau siuntinėti savo gyvenimo aprašymą į IT įmones: „Devbridge’’ su manimi susisiekė ir maloniai paaiškino, kad ieško žmogaus su didesne patirtimi, bet pasiūlė pabandyti įstoti į „Sourcery for Front-end“ akademiją. Pavyko – 3 mėnesius stropiai mokiausi ir mane pakvietė dirbti. „Sourcery“ akademija man suteikė pasitikėjimo savimi, nes iki tol nebuvau nei su vienu žmogumi kalbėjusi apie Frontend‘ą. Labai bijojau, kad nežinosiu lietuviškų terminų, nes viską mokiausi anglų kalba, daugiausiai iš youtube. Net jei nebūčiau pakviesta dirbti į IT įmonę, akademijoje įgytos žinios apie gerąsias praktikas ir naujausius įrankius būtų labai pravertę bet kur kitur“, – įsitikinusi Eglė.

Šiuo metu „Devbridge“ įmonėje dirbanti programuotoja neslepia, kad yra girdėjusi ne vieną stereotipą apie moteris programuotojas, tačiau vos pamačius IT industriją iš vidaus, visi jie buvo sėkmingai paneigti.

„Kartą jau dirbdama programuotoja – sulaukiau komplimento, kad esu drąsi, nes nekreipiu dėmesio į stereotipus, kad programavimas – ne moteriška profesija. Labai juokiausi, nes tokia priežastis būtų paskutinė, dėl kurios galėčiau nuspręsti nebūti programuotoja. Į „Sourcery“ akademiją atėjau pačiu laiku, kai netrūko motyvacijos ir užsidegimo. Pradėjau dirbti kaip jaunesnioji Front–end programuotoja, o jau nuo šio mėnesio pradžios esu nebe junior“, – karjeros posūkiu ir paaukštinimu „Devbridge“ organizacijoje džiaugėsi Eglė.

Augina Front-end profesionalų bendruomenę

„Devbridge“ įmonei veiklą pradėjus Čikagoje prieš daugiau nei 12 metų, tuo metu programuotoju dirbti pradėjęs Gediminas Stanaitis sėkmingai darbuojasi iki šiol, tik jau Lietuvoje. „Sourcery for Front-end“ akademijai nuo įkūrimo pradžios vadovaujantis ir šiuo metu vyresniuoju programuotoju dirbantis G.Stanaitis džiaugiasi, kad prieš aštuonerius metus sugrįžęs į Lietuvą čia mato vis daugiau žingeidžių ir norinčių tobulėti žmonių. Būtent dėl šios priežasties ilgametis darbuotojas nusprendė prisidėti prie jaunų žmonių tobulėjimo ir ugdyti prie akademijos studijų prisijungusius jaunuosius programuotojus.

„Labai smagu matyti, kad studentai vertina akademiją ir rimtai bei atsakingai žiūri į mūsų studijas. Šiais metais turėsime dvigubai didesnę akademiją. Kaune ir Vilniuje planuojame priimti per 40 studentų. Taip pat, programą koreguojame kiekvienais metais, akademijos metu stengiamės perteikti savo darbo principus ir prisitaikyti prie šiuolaikinių tendencijų. Šių metų naujovė, įtraukėme temą apie React pagrindus. Bendruomenės viduje daug dėmesio skiriame žinių pasidalijimui ir naujų technologijų įsisavinimui. Organizuojame vidinius mokymus, turime savaitinius susitikimus kurių metu dalijamės savo patirtimi, aptariame naujausias technologijas ir tendencijas. Visi šie dalykai padeda auginti dar didesnę Frontend programuotojų bendruomenę tiek organizacijos viduje, tiek ir išorėje“, – teigia „Sourcery for Front-end“ akademijos vadovas.

Partnerio nuotr./„Sourcery for Front-end“ akademijos vadovas ir lektorius Gediminas Stanaitis.
Partnerio nuotr./„Sourcery for Front-end“ akademijos vadovas ir lektorius Gediminas Stanaitis.

Nors nemaža dalis Front–end programuotojų dažnai renkasi laisvai samdomą darbą, tačiau pašnekovas įsitikinęs, kad greičiau mokytis ir patobulėti įmanoma tik nuolat dirbant profesionalų komandoje.

„Didžiausias privalumas dirbant mūsų įmonėje, manyčiau, yra tobulėjimo galimybės. Turim virš 30 dedikuotų Frontend programuotojų, kurie visada pasiruošę padėti komandos nariams. Taip pat, projektai prie kurių dirbame yra ganėtinai dideli ir išskirtiniai, kurie reikalauja nestandartinių sprendimų ir patirties. Šiuolaikinės naršyklės yra daug galingesnės nei anksčiau, jos gali atlikti daug daugiau veiksmų, todėl daug logikos ir funkcionalumo, kuris anksčiau buvo atliekamas serverio pusėje, dabar atliekamas naršyklėje ir todėl vis daugiau sprendimų yra įgyvendinama Front-end programuotojų. Šiandien vis sudėtingiau nubrėžti ribą, kur baigiasi šiuolaikinio Frontend programuotojo atsakomybės ir kur prasideda backend programuotojo darbas, bet manau front-end’erius labiausiai išskiria dėmesys detalėms ir geras vartotojų sąsajos ir elgsenos išmanymas“, vardijo G.Stanaitis.

„Sourcery for Front-end“ – tai vieną kartą per metus, rudenį, vykstanti nemokama trijų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo kompetencijas vartotojo sąsajų programavimo srityje. Šiais metais, po nuotolinės atrankos, bus atrinktos dvi grupės po 20 žmonių iš Vilniaus ir Kauno registracijos formas užpildžiusių kandidatų. Akademijos dalyviai gilins savo žinias mokymų ir individualių bei grupinių užduočių metu, kurios vyks virtualioje erdvėje, atsižvelgiant į susidariusią situaciją šalyje dėl Covid-19. Atrinkti dalyviai susipažins su Front-End įrankiais ir procesais, išmoks rašyti semantinį kodą, kodo higienos bei mokysis „Agile“ komandos formavimosi ypatumų. Studentai dirbs tikruose projektuose ir lankys paskaitas virtualiai. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai.

Norintys dalyvauti akademijoje, kviečiami registruotis iki 2020 m. rugsėjo 24 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Frontend“ akademiją rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas