Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sezoninio darbo tendencijos: kur labiausiai trūksta papildomų rankų ir ką siūlo darbdaviai?

Įpusėjus pavasariui, sezoninių darbuotojų paieška įgavo pagreitį. Artėjant karštajam sezonui dažniausiai darbdaviai siūlo dirbti klientų aptarnavimo sektoriuose, todėl didžiausią poreikį sezoniniams darbuotojams jaučia prekybos, paslaugų įmonės.
Darbuotoja.
Darbuotoja. / Shutterstock nuotr.

Vasaros laikotarpiu įmonės susiduria su padidėjusiu klientų, pirkėjų srautu, darbuotojų atostogomis, tad ne vienai organizacijai reikalingos papildomos rankos. Ir nors yra įprasta, kad sezoninių darbuotojų poreikis išauga turistiniuose Lietuvos miestuose – Palangoje, Šventojoje, Neringoje, Nidoje – šių darbuotojų ieškoma ir kitose Lietuvos vietose.

Darbo paieškos portale CVbankas.lt gausėjant sezoninio darbo skelbimų, pasidomėjome, kaip į laikinų darbuotojų paiešką žvelgia skirtingų sektorių atstovai. Kokios tendencijos vyrauja laikinų darbuotojų rinkoje?

Siekis, kad nenukentėtų aptarnavimo kokybė

Atkeliaujant šiltesniems orams ir pamažu atsidarant lauko terasoms, sezoninių darbuotojų poreikis kavinių ir restoranų versle stipriai išauga. Šiuo metu pastiprinimo dairosi pajūrio maitinimo verslai – ieškoma padavėjų, virėjų, pagalbinių darbuotojų ir indų plovėjų.

Restoranų tinklo „Pizza Jazz“, kurio maitinimosi vietos įsikūrusios Vilniuje, Kaune ir Palangoje direktorė Vilma Packevičienė patikina, kad sezoninių darbuotojų paieškos yra vykdomos ir bent kol kas yra sėkmingos.

„Šiuo metu nesusiduriame su nesklandumais ieškant sezoninių darbuotojų. Rinka iš tiesų yra atsigavusi, lyginant su popandeminiu laikotarpiu, kuomet stigo ne tik restoranų darbuotojų. Anuomet strigo visa tiekimo grandinė – tiekėjai vėluodavo su užsakymais, skundėsi, kad trūksta sandėlininkų, vežėjų, kitų darbų pozicijų atstovų. Daugelis mūsų darbuotojų iš didmiesčių vasarą keliauja dirbti į pajūrį, tad pamainą jiems šiuo metu pavyksta rasti nesunkiai. Pavyzdžiui, iš Kauno restorano į Palangą šią vasarą keliauja dirbti keturi virėjai, todėl džiaugiamės, kad juos šiltuoju sezonu pakeisiančius darbuotuojus didmiestyje beveik radome“, – teigia V. Packevičienė.

123rf.com nuotr./Padavėja
123rf.com nuotr./Padavėja


Pašnekovės teigimu, tokie atvejai, kuomet restorano darbuotojai keičia darbo vietas šiltuoju sezonu, įprasti.

„Restoranų verslas – gyvas organizmas, todėl tiek mes, tiek darbuotojai turi prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų. Žinoma, darbo tempas pajūrio restorane vasaros sezonu intensyvesnis, tačiau dažniausiai gana lengvai randame papildomų pagalbininkų aptarnaujančio personalo gretose. Dažnai tai būna ir studentai, kurie ieško laikino darbo. Būna ir tokių atvejų, kad vasarą išdirbę pajūryje, laikini darbuotojai pasilieka dirbti ilgesniam laikotarpiui, migruoja į didmiestį. Darbuotojų kaita, rotacija – nuolatinės mūsų veiklos palydovės“, – pasakoja V. Packevičienė.

Anot pašnekovės, nors kai kurie laikini darbuotojai po kelių mėnesių darbus restorane užbaigia, tai nereiškia, kad į sezoninių darbuotojų paiešką žiūrima pro akis.

„Ieškodami darbuotojų – nesvarbu, ar tai būtų laikina, ar ilgalaikė pozicija, visuomet stengiamės, kad nenukentėtų kokybė. Kadangi vertiname kokybišką darbą, dažnai į pajūrį siunčiame ilgalaikius darbuotojus, kurie ir yra komandos ašis, o naujus darbuotojus integruojame į jų gretas. Vis tik ir atrinkdami laikinus darbuotojus, vertiname jų sąžiningumą, atsakingumą, kruopštumą. Siekiame, kad aptarnavimo kokybė restoranuose bet kuriame mieste būtų aukšto lygio“, – teigia „Pizza Jazz“ direktorė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga

Sezoniniam darbui paplūdimyje – griežti fiziniai normatyvai

Vasaros sezonas – maudynių metas, todėl kiekvienais metais aktyviai ieškomi paplūdimio gelbėtojai. Šiems darbuotojams itin svarbus fizinis pasirengimas, reikalinga įvykdyti normatyvą. Ypatingai svarbus gebėjimas dirbti stresinėse situacijose bei greita reakcija. Nidos gelbėtojų pamainos vadovė Kornelija Kiudulaitė tikina, kad šios savybės iš tiesų svarbios, o normatyvą kiekvienam norinčiam įsidarbinti atlikti privalu.

„Fiziniai normatyvai vyksta baseine. Būsimi gelbėtojai vertinami pagal šiuos kriterijus: plaukimas 150 m atkarpa, plaukimas ant nugaros ir nėrimas į tolį po vandeniu (25 m). Galimas papildomas manekeno transportavimo patikrinimas ir laikymasis 1 min ant vandens paviršiaus tik kojų pagalba. Atrankos normatyvai darbo skelbimuose skelbiami jau dabar, kad būtų laiko susipažinti ir jiems pasiruošti“, – teigia K. Kiudulaitė.


Nidos gelbėtojų pamainos vadovė tikina, kad kandidatų į gelbėtojo darbo poziciją sulaukia iš tiesų nemažai. „Gelbėtojų sezonui ieškome tiek, kiek yra laisvų darbo vietų. Kandidatus atsirenkame po atrankos nusprendę, ar atrankos dalyvis atitinka reikalavimus bei praeina fizinius normatyvus. Džiugina tai, kad dar vienam sezonui grįžta dirbti ir praėjusių metų darbuotojai, kuriems ši darbinė veikla tapo artima. Tokių žmonių – visai nemažai. Turime gelbėtojų, kurie dirba paplūdimyje jau virš dešimt sezonų“, – teigia K.Kiudulaitė.

Dažniausiai, Nidos gelbėtojų pamainos vadovės teigimu, sezoninio gelbėtojo darbo ieško studentai, kurie į Nidą atvyksta vos pabaigę studijų metus.

„Žinoma, pasitaiko dirbančių tik vieną sezoną, tačiau daugelis tikina, kad nors darbas – laikinas – jis turi daugybę privalumų: jį galima lengvai derinti su mokslais, studijomis, o taip tai galimybė turėti nepamirštamą vasarą prie jūros Nidoje. Vis tik, gelbėtojo darbas nėra atostogos paplūdimyje. Jis yra atsakingas, todėl savo gyvybėmis rizikuojantys gelbėtojai turi būti ne tik pasirengę fiziškai, bet ir psichologiškai“, – tikina K.Kiudulaitė.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje


Prekybos sektoriuje – aktyvi darbuotojų paieška

CVbankas.lt portale pastebima, kad sezoninių darbuotojų paieškos aktualios ir prekybos sektoriui. Darbuotojų pastiprinimo daugelis parduotuvių laukia pajūryje, tačiau sezoninių darbuotojų poreikis išlieka ir didžiosiose šalies miestuose. „Lidl Lietuva“ prekybos tinklo personalo vadovė ir valdybos narė Sandra Savickienė tikina, kad šiuo metu ieškoma darbuotojų visoje Lietuvoje tiek sezoniniam, tiek pastoviam darbui.

„Pretenduoti į darbo pozicijas gali ir studentai, patirtis nėra būtina, jie bus apmokomi įsidarbinus. Studentams suteikiame galimybę po vasaros derinti darbą parduotuvėje su studijomis. Dėl sparčios tinklo plėtros šalyje nuolatiniam darbui tiek pajūrio regione, tiek ir kituose Lietuvos miestuose yra ieškomi parduotuvių darbuotojai – kviečiame prisijungti prie parduotuvių darbuotojų bei parduotuvių vadovaujančio personalo komandų. Taip pat visai netrukus duris atvers ir naujasis „Lidl Lietuva“ logistikos centras Vilniuje, netoli Lentvario, tad siūlome darbo pozicijas ir čia“, – pasakoja S.Savickienė.

123RF.com nuotr./Parduotuvė
123RF.com nuotr./Parduotuvė

Pašnekovės teigimu, jau ne pirmus metus prioritetas teikiamas „Lidl“ darbuotojams iš kitų miestų, jiems suteikiama galimybė vasaros sezonu darbuotis Palangoje.

„Šiems darbuotojams pilnai apmokamas apgyvendinimas, taip pat mokami dienpinigiai už kiekvieną komandiruotės dieną. Pasibaigus vasaros sezonui, darbuotojas gali grįžti dirbti atgal į savo darbo vietą kitame mieste“, – teigia S.Savickienė.

Visiems „Lidl Lietuva“ darbuotojams po bandomojo laikotarpio yra suteikiamas papildomas privatus sveikatos draudimas, o darbuotojams siekiama užtikrinti konkurencingiausią atlyginimą mažmeninės prekybos sektoriuje.

„Remiantis 2024 m. vasario mėnesio „Rekvizitai.lt“ duomenimis, vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių „Lidl Lietuva“ siekė 2874,16 eurus bei yra aukščiausias palyginus su kitų didžiųjų prekybos tinklų vidutiniais darbo užmokesčiais. Parduotuvių darbuotojų konkurencingą atlygį ir reguliarų atlyginimų augimą garantuoja kiekvienoje „Lidl Lietuva“ pareigybių kategorijoje numatomos darbo užmokesčio pakopos, kuriomis iš anksto numatytas atlyginimo kilimas keliems metams į priekį“, – teigia pašnekovė.

Taip pat, viršvalandžiai, jei tokių pasitaiko, yra apmokami minučių tikslumu. Darbuotojams suteikiamos ir kitos papildomos naudos – kasmet rudenį dovanojami vitaminų rinkiniai, dovanos švenčių proga, mokyklinių prekių krepšelis darbuotojų vaikams, nedarbo dienos per didžiąsias metų šventes, teorinių ir praktinių mokymų paketas, anoniminės ir nemokamos profesionalių specialistų konsultacijos psichologiniais, teisiniais ir finansiniais klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas