Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaulių apygardos teismas tęs „Grigeo Klaipėda“ bylos nagrinėjimą

Šiaulių apygardos teismas pirmadienį toliau tęs Karšių marių tarša kaltinamos įmonės „Grigeo Klaipėda“ baudžiamosios bylos nagrinėjimą.
„Grigeo Klaipėda“
„Grigeo“ Klaipėda / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Birželį teisme buvo gautas įmonės prašymas kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT) ir Konstitucinį Teismą (KT).

Kaip BNS informavo teismo atstovas Vytautas Jončas, panašų prašymą kreiptis į Konstitucinį teismą pateikė ir vienas kaltinamųjų, fizinis asmuo, tad pirmadienį teismas turėtų pasisakyti dėl visų gautų prašymų. Atstovo teigimu, turėtų būti pagarsinti ir nauji gauti prašymai.

„Grigeo Klaipėda“ birželį pateikė prašymą teismui inicijuoti kreipimąsi į ESTT dėl prejudicinio sprendimo priėmimo – ji norėtų, kad šie teismai įvertintų galimus prieštaravimus tarp Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų bei tai, ar aplinkos apsaugą reglamentuojantys teisės aktai atitinka Konstituciją. Apie tai tuomet pranešė pati įmonė.

Jei prašymas būtų patenkintas, ESTT būtų prašoma išaiškinti 10 klausimų, tarp kurių – ar pagal ES teisę žala aplinkai gali būti kildinama tik iš išleistų teršalų fakto, taip pat žalos aplinkai dydžio nustatymo metodika ir kita.

Teismui nusprendus kreiptis į ESTT, bylos nagrinėjimas Šiaulių apygardos teisme galėtų būti tęsiamas, teigia įmonė.

Į KT prašoma kreiptis siekiant išaiškinti byloje taikomų Aplinkos apsaugos įstatymo normų atitiktį šalies Konstitucijai – ar žalos dydžio bei reikšmingo neigiamo poveikio aplinkai nustatymo pagrindiniai kriterijai ir jų turinys gali būti nustatyti tik įstatymu, ar vienu metu privaloma įgyvendinti aplinkos atkūrimo priemones ir atlyginti žalą pinigais.

Baudžiamojoje byloje įmonei „Grigeo Klaipėda“ ir „Grigeo“ grupės pagrindiniam akcininkui ir prezidentui Gintautui Pangoniui bei Klaipėdos įmonės vadovui Tomui Eikinui ir kitiems asmenims pareikšti kaltinamai dėl aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.  

Anot prokuratūros, kaltinamieji, būdami valstybės tarnautojui prilyginamu asmeniu, veikė organizuotoje grupėje su kitais asmenimis, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdami turtinės ir kitos asmeninės naudos, klastojo dokumentus, sistemingai pažeidinėjo teisės aktus, dėl ko buvo padaryta didelė žala Kuršių marioms, Baltijos jūros vandeniui, moliuskams, vėžiagyviams, žuvims ir galimai didelė žala paukščiams ir gyvūnams.

„Grigeo Klaipėda“ kaltinama tuo, kad nuo 2012 metų sausio iki 2020 metų sausio netinkamai naudojo Dumpių nuotekų valymo įrenginius – jie veikė neefektyviai ir buvo nepajėgūs išvalyti visų nuotekų. Į paviršinius vandens telkinius išleidžiamose nuotekose teršalai viršijo nustatytas ribas, didelė dalis nuotekų buvo išleidžiamos jų biologiškai nevalius.

Byloje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir disponavimo jais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų pareikšti akcinei bendrovei „Grigeo Klaipėda“ ir dar 14-ai esamų bei buvusių šios įmonės darbuotojų.

Visuomenėje didelio atgarsio sulaukusioje baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinamąjį aktą sudaro daugiau kaip 300 lapų, kaltinamaisiais pripažinti „Grigeo“ grupės akcininkas ir valdybos pirmininkas G. Pangonis, dabartinis Klaipėdos įmonės vadovas Tomas Eikinas, trys ankstesni šios įmonės vadovai bei kiti asmenys.

Šioje didelės apimties byloje yra daugiau kaip 20 tūkstančių dokumentų, apklaustų įtariamųjų, liudytojų duomenys, įvairių ekspertų išvados, papildomi dokumentai bei kiti tyrimui reikšmingi duomenys.

Gamtai padarytą turtinę žalą nustatė Aplinkos apsaugos departamentas, jis pareiškė įmonei daugiau kaip 48 milijonų eurų civilinį ieškinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas