Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Šiaulių dujotiekio statyba“ GIPL rangovei „Alvorai“ turi sumokėti 160 tūkst. eurų skolą

Viename svarbiausių pastarojo dešimtmečio Lietuvos strateginių energetikos projektų – magistralinio dujotiekio (GIPL) statyboje dalyvavusi bendrovė „Šiaulių dujotiekio statyba“ (ŠDS) buvusiai partnerei „Alvorai“ turi sumokėti beveik 160 tūkst. eurų skolą, nutarė Apeliacinis teismas.
Dujotiekio jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos GIPL veikimo pradžia
Dujotiekio jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos GIPL veikimo pradžia / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Teismas kovo 28 dieną atmetė ŠDS skundą ir nepakeitė pernai lapkritį priimto Šiaulių apygardos teismo sprendimo, kuriuo šis įpareigojo ŠDS sumokėti buvusiai partnerei „Alvorai“ apie 157 tūkst. eurų skolą su delspinigiais.

„Byloje nėra duomenų, kad apeliantė (ŠDS – BNS) būtų įvykdžiusi ieškovės reikalavimą, taip pat nėra duomenų, jog apeliantė būtų nuginčijusi reikalavimo perleidimo sutartį, todėl (...) pirmosios instancijos teismas pagrįstai priteisė ieškovei („Alvorai“ – BNS) iš apeliantės 141 408 eurų skolą, netesybas ir procesines palūkanas“, – rašoma nutartyje.

„Alvora“ teisme teigė, jog ŠDS jai yra skolinga 141,4 tūkst. eurų, 11,4 tūkst. eurų delspinigių ir 8 proc. palūkanų, nes „Alvora“, ŠDS vėluojant atsiskaityti už prekes su bendrove „Ardega“, perpirko skolą, todėl ŠDS turėjo atsiskaityti su ja, o ne su „Ardega“.

ŠDS skunde Apeliaciniam teismui teigė, kad skolos perleidimo sutartis negalioja, nes yra apsimestinė ir sudaryta siekiant sukurti prielaidas daryti atsakovei ekonominį spaudimą. Bendrovė taip pat pažymėjo, kad sutartis negalėjo būti vykdoma be jos sutikimo.

„Ieškovė („Alvora“ – BNS) ir trečiasis asmuo („Ardega“ – BNS) reikalavimo perleidimo sutartį sudarė pažeisdami pirkimo sutarties 11.3 papunktį, kurio pagrindu šalys neturi teisės perduoti sutartimi nustatytų įsipareigojimų tretiesiems asmenims be raštiško kitos šalies sutikimo“, – nutartyje teigė „Šiaulių dujotiekio statyba“.

„Alvora“ teigė, kad toks reikalavimas yra kildinamas iš sutarties, kuri nėra tiesiogiai susijiusi su perleidimo sutartimi.

ŠDS kartu su „Alvora“ 2019 metais sudarė konsorciumą ir iki 2021 metų pradžios nutiesė 165 km ilgio 700 mm skersmens dujotiekį nuo Lietuvos ir Lenkijos sienos iki Jauniūnų dujų kompresorių stoties, įskaitant dujų apskaitos ir slėgio ribojimo stotį Marijampolės rajone.

Sausio 26 dieną Šiaulių apygardos teismas ŠDS iškėlė restruktūrizavimo bylą. ŠDS teismams teigė, kad finansinių sunkumų ji patyrė dėl nesąžiningų „Alvoros“ veiksmų: 2021–2022 metais pastaroji nuslėpė ir jai nesumokėjo daugiau kaip 2,5 mln. eurų, dėl to įmonė yra pateikusi 4,67 mln. eurų ieškinį „Alvorai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas