Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šimtai Lietuvos įmonių siūlo darbą ukrainiečiams: kviečia į gamybą, prekybą, IT

Rusijos užpultiems ukrainiečiams pagalbą lietuviai siūlo ne tik aukodami ar kitaip reikšdami palaikymą – vis daugiau įmonių pasiryžusios ukrainiečius įdarbinti. Kalbintų įmonių atstovai sako, kad keblumų nesukeltų nei kalbos barjeras, nei galima patirties stoka – atvykę žmonės būtų apmokomi. Verslai tikina, kad yra pasiryžę ukrainiečiams suteikti ilgalaikes darbo vietas.
Apsilankymas įmonėje „Lukšių tekstilė“
Apsilankymas įmonėje „Lukšių tekstilė“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Darbo paieškos skelbimų portale „CV Bankas“ nuo antradienio prie dalies skelbimų atsirado prierašas ukrainiečių kalba „Приймаємо українців” (liet. „priimame ukrainiečius“). Portalo vadovas Tomas Toleikis sakė, kad daug įmonių šį užrašą užsideda prie savo skelbimų, šiuo metu tokių jau yra 400 ir skaičius vis auga.

„Tikrai neabejoju, kad jų bus daugiau, nes žinia sklinda ir prisijungusios naujos įmonės pažymi tą galimybę ukrainiečiams prisijungti prie savo komandos“, – 15min sakė T.Toleikis.

Jis sakė, kad ukrainiečiams siūlomi įvairūs darbai – statybose, transporte, bet yra ir kvalifikuotų darbų, pavyzdžiui, finansų, klientų aptarnavimo, buhalterijos srityse.

Ukrainiečiams siūlomi darbai „CV Bankas“ portale / 15min nuotr.
Ukrainiečiams siūlomi darbai „CV Bankas“ portale / 15min nuotr.

„Labai didelio apribojimo nėra. Įmonėms ukrainiečiai arba kitų šalių pabėgėliai tinka tuo atveju, kai nėra būtina lietuvių kalba. Jei yra galimybė dirbti mokant anglų arba rusų kalbą, įmonės ir laukia tų žmonių“, – sakė pašnekovas.

Pasak T.Toleikio, turint omenyje tai, kad pirmąją pabėgėlių iš Ukrainos bangą sudarys moterys, daugiausia darbų siūloma gamybos, klientų aptarnavimo, prekybos srityse.

Jis atskleidė, kad idėją prie darbo skelbimų pridėti ukrainiečius kviečiantį užrašą pasiūlė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ekonomikos ir inovacijų ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ekonomikos ir inovacijų ministerija

„Pamanėme, kad tai puiki idėja, būtinai reikia tai įgyvendinti, nes jeigu žmogus nemoka lietuvių kalbos, atėjus į mūsų portalą, jam nėra taip akivaizdu, kur jis galėtų kandidatuoti, kurie darbo skelbimai jam tinkami. O atsiradus tokiam žymėjimui, tas ganėtinai akivaizdžiai matyti. Tada žmonės gali tikslingiau ieškoti darbo ir žinoti, kad yra laukiami toje darbo pozicijoje bei drąsiai siųsti savo CV“, – aiškino T.Toleikis.

Verslai: svarbu noras – apmokysime

Panevėžyje įsikūrusi įmonė „Norac“ galėtų priimti apie 10–20 ukrainiečių.

„Žmones apmokytume darbo vietoje. Žinome, kad dabar daug moterų atvyksta, o mes ieškome apdailininkių, taip pat plytelių klijuotojų. Jei moterys nebijo fizinio darbo, yra kruopščios ir atsakingos, tai tikrai galėtume priimti ir į tą poziciją jas“, – 15min sakė „Norac“ personalo vadovė Ineta Pocevičiūtė.

Pasak jos, įmonė priimtų darbuotojus ir į paprastesnes pozicijas, pavyzdžiui, dirbti su montavimo operacijomis.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečiai kerta Ukrainos ir Lenkijos sieną
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečiai kerta Ukrainos ir Lenkijos sieną

„Daug žmonių, daug vyrų tą geba iš prigimties, iš namų ruošos, tai tikrai galėtų tuos darbus dirbti“, – sakė ji.

„Esame labai solidarūs ir labai atviri. Negalime likti abejingi. Darome viską, kad galėtume nors kokia dalimi prisidėti“, – pridūrė ji.

Įmonės darbo skelbimuose nurodomi atlyginimai svyruoja ties 665–800 eurų į rankas.

Pasak I.Pocevičiūtės, įmonės vadovybė kalba rusiškai, tad bėdų, kaip susikalbėti, nebus.

Prekybinę įrangą gaminančios įmonės „ITAB Shop Concept Lithuania“ vadovas Osvaldas Dabravolskas sakė, kad Ukrainos pabėgėliai įmonėje galėtų dirbti įvairius darbus – pradedant aukštos kvalifikacijos suvirintojais ir baigiant pagalbiniais darbuotojais.

„Neskirstome žmonių nei dabar, nei anksčiau. Be jokios abejonės, paskutinių dienų įvykiai šią kryptį pastiprino ir mes taip komunikuojame. Ukrainiečiai irgi gali pas mus kreiptis dėl darbo“, – patvirtino O.Dabravolskas.

Esame labai solidarūs ir labai atviri. Negalime likti abejingi. darome viską, kad galėtume nors kokia dalimi prisidėti.

Paklausus, ar įmonėje galėtų dirbti patirties neturintys žmonės, jis sakė, kad svarbiausia, jog jie norėtų mokytis.

„Jeigu demonstruoja norą mokytis, mes stengiamės suteikti galimybę jam išmokti. Mes, kaip gamybinė bendrovė, turime tam tikrus saugos reikalavimus. Bet koks darbuotojas, kuris pradeda darbą bendrovėje, praeina tam tikro lygio mokymus tiek dėl darbo specifikos, tiek dėl darbo saugos“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įmonė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įmonė

Šios įmonės darbo skelbimuose siūlomas atlygis siekia 850–1400 eurų į rankas.

„Barbora“ surinkimo centruose įdarbintų 65 ukrainiečius

Elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ personalo vadovė Agnė Savickienė komentavo, kad parduotuvė Užimtumo tarnybą informavo apie galimybę įdarbinti 65 ukrainiečius surinkimo centruose.

„Daugumą esame pasiruošę įdarbinti į prekių surinkėjo poziciją, dalį – kaip kurjerius. Taip pat esame pasirengę įdarbinti ir IT specialistų iš Ukrainos. Tai vienas sparčiausiai augančių skyrių „Barboroje“, jo komandą toliau plečiame ir turime laisvų vietų programuotojams ir kitų sričių IT specialistams“, – 15min teigė A.Savickienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Barbora“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Barbora“

Jos teigimu, plečiant komandą, ieškoma tiek prekių surinkėjų, tiek kurjerių visuose miestuose, plečiama komanda administracijoje.

„Barboros“ atstovė nurodė, kad nuo karo bėgantiems ir į Lietuvą atvykstantiems ukrainiečiams norima suteikti realią pagalbą.

„Nežiūrime į tai, kaip į laikiną solidarumo akciją. Esame atviri ir lankstūs. Jeigu iš pačių Lietuvoje prieglobstį radusių ukrainiečių bus noras čia įsitvirtinti ir dirbti, turėsime jiems vietą ilgalaikiam darbui“, – tvirtino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas