Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

I.Trinkūnaitės valdomoje „iSun“ įmonėje – atleidimai: įvardijo priežastį

Kaip matyti iš viešų duomenų, verslininkės Ievos Trinkūnaitės valdoma kompanija „iSun Lithuania“ per dvi savaites atleido daugiau nei 20 darbuotojų. Per pirmas dvi liepos dienas atleista 12 žmonių. Verslininkė teigia, kad to priežastis – ne kaštų mažinimas, o neigiamas bendrovę supantis kontekstas. Dalis bendrovės funkcijų greičiausiai bus perkelta į užsienį, nurodo I.Trinkūnaitė.
Ieva Trinkūnaitė
Ieva Trinkūnaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dar 2023 m. lapkritį pranešime žiniasklaidai „iSun“ skelbė, kad ieško net 100 naujų įvairių specialybių komandos narių. Tačiau per tą laiką informacija pasikeitė.

„Deja, teko bendru sutarimu atsisveikinti su 22 „iSun Lietuva“ darbuotojais, dirbusiais rinkodaros bei pardavimų skyriuose. Priežastis – kaip žinia, „iSun Lietuva“ atsidūrė kontroversijoje, tapo viešai linksniuojama ir kaltinama sąsajomis su neteisėtomis veiklomis. Noriu pabrėžti, „iSun“ niekada nevykdė jokios neteisėtos veiklos, jokių teisinių pretenzijų iš valstybės ar kitų institucijų ši įmonė neturi“, – komentare 15min nurodė I.Trinkūnaitė.

Verslininkė pabrėžė, kad „iSun“ yra naujųjų technologijų kompetencijų centras, dalyvaujantis didelės pridėtinės vertės industrijose, tad kuriantis gerai apmokamas darbo vietas IT, fintech ir kitiems profesionalams, mokanti didelius mokesčius į valstybės biudžetą.

iSun nuotr./Ieva Trinkūnaitė, „iSun“ valdybos pirmininkė
iSun nuotr./Ieva Trinkūnaitė, „iSun“ valdybos pirmininkė

„Šių atleidimų priežastis nėra siekis mažinti kaštus. Priežastis yra dabartinis kontekstas mūsų bendrovei Lietuvoje – jis tampa problema bendrovėje atlikti minėtas funkcijas, todėl jos bus arba jau yra iškeltos iš Lietuvos į užsienį. Užsienyje iki šiol buvome įdarbinę mažesnę dalį darbuotojų, bet planuojame stiprinti pajėgumus būtent ne Lietuvoje. Nepaisant to, jog nesame susiję arba kaltinami jokia neteisėta veikla, šiuo metu prisitraukinėti daugiau darbuotojų būtent Lietuvoje nematome tikslo“, – komentavo ji.

„iSun Lietuva“ veikla yra šiuo metu peržiūrima ir pertvarkoma. Daugiau atleidimų neplanuojama, tačiau dalis veiklų greičiausiai bus iškeltos iš Lietuvos.

„Dabar svarstome bent 3 potencialius tolesnės veiklos scenarijus, kalbamės su komandų vadovais ir užsienio partneriais. Mūsų prioritetas yra užtikrinti bendrovės veiklos tęstinumą ir likusių darbuotojų darbo tęstinumą, finansinį stabilumą, pozityvią darbo aplinką. Tikiu mūsų komandos branda ir abipusiu pasitikėjimu“, – nurodė I.Trinkūnaitė.

Primename, kad šios įmonių grupės veikla prasidėjo nuo iki šiol veikiančios, Šveicarijos Cugo mieste registruotos įmonės „iSun AG“. „iSun“ ir „iSun Lithuania“ aptarnauja techninius grupės įmonių ir trečiųjų šalių įmonių veiklos aspektus, o tokios kompanijos kaip „Swissmoney“, „Foxpay“, „GlobalPass“, „Bitnuk“ užsiima finansine dalimi.

Šių metų birželį 15min paskelbus daugiau faktų apie verslininkės Ievos Trinkūnaitės ir jos partnerio, už finansinius nusikaltimus triskart teisto Vilhelmo Germano ryšius, grupė atsidūrė žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio centre.

Nors daugiausia kalbėta apie „Foxpay“, dėl kurio šiuo metu vykdomas Lietuvos banko tyrimas ir kuriam ši priežiūros institucija yra iš dalies apribojusi prisijungimą prie sistemos „Centrolink“, daug dėmesio sulaukė šias įmones oficialiai ir neoficialiai valdantys asmenys.

Verslininkė Ieva Trinkūnaitė, įkūrusi „iSun Lithuania“ (buvusi UAB „Saulės sprendimai“), birželio pradžioje Vyriausybės buvo pripažinta neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų.

Jai neleista įsigyti buvusios ministrės Monikos Navickienės vyro ir I.Trinkūnaitės verslo partnerio Mindaugo Navicko įmonės „LitLab“.

Komisijos dokumentuose nurodoma, kad I.Trinkūnaitė, siekdama įsigyti šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančią įmonę „Litlab“, vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai melavo apie savo ryšius su dėl finansinių nusikaltimų kalėjusiu Vilhelmu Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu).

V.Germanas ir I.Trinkūnaitė turi tris vaikus. Vyras yra Dubajaus mokestinis rezidentas ir didžiąją laiko dalį praleidžia ne Lietuvoje.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Vilhelmas Germanas
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Vilhelmas Germanas

M.Navickas turi 3 proc. „iSun Lithuania“ akcijų. Jis 15min neseniai teigė, kad ieško būdų šias akcijas parduoti.

Buvusi Socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė atsistatydino po to, kai paaiškėjo, jog ji privačiu lėktuvu skrido į Dubajų. Kartu skrido I.Trinkūnaitė, V.Germanas ir abiejų šeimų atžalos. Anot V.Germano, M.Navicko lėktuve nebuvo.

Pats V.Germanas praėjusią savaitę interviu portalui delfi.lt teigė, kad galėjo padėti M.Navickui į darbą „iSun“ priimti tam tikrus žmones, tačiau neigė, kad priimdavo sprendimus dėl įmonės veiklos.

Tuo tarpu M.Navickas savo įmonėje „Litlab“ 2023 m. pavasarį trumpam buvo įdarbinęs V.Germaną, o atlygis už šį darbą buvo vienintelės jo pajamos Lietuvoje.

Interviu delfi.lt metu praėjusią savaitę V.Germanas minėjo, kad Lietuvoje verslų nevysto, o jo pajamos ateina iš 4–5 įmonių Artimuosiuose Rytuose, užsiimančių IT sprendimais ir konsultacijomis.

Kaip jau minėta, 15min šaltiniai teigia, kad iki 2024 m. birželio V.Germanas aktyviai dalyvavo įmonių grupės veikloje, o „iSun“ biure Vilniuje turėjo nuosavą kabinetą. Be to, vienoje ankstyvųjų iš „iSun“ komandos nuotraukų V.Germanas pozuoja kartu su kitais devyniais bendrovės darbuotojais.

Bendrovės „iSun“ nuotr. /Vilhelmas Germanas ir Ieva Trinkūnaitė pozuoja su „iSun“ komanda
Bendrovės „iSun“ nuotr. /Vilhelmas Germanas ir Ieva Trinkūnaitė pozuoja su „iSun“ komanda

Vyras neigia tai, kad šioje bendrovėje kada nors dirbo.

15min dar birželio pradžioje paklausta apie tai, kodėl V.Germanas yra matomas šioje nuotraukoje, I.Trinkūnaitė teigė neatmetanti tikimybės, kad nusifotografuoti galėjo ir pašalinis asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius