Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paukštiena su salmonelėmis, ant įrangos – pavojingos bakterijos: pričiupta įmonė, mėsą tiekusi ir vaikams, ir seneliams

Šių metų, gegužės 8-10 dienomis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) Alytaus apygardos priežiūros skyrius atliko planinį patikrinimą mėsos perdirbimo įmonėje UAB „Riamona“, esančioje Alytaus rajone, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Šiurkštūs pažeidimai mėsos perdirbimo įmonėje
Šiurkštūs pažeidimai mėsos perdirbimo įmonėje / VMVT nuotr.

Šioje įmonėje, tiekiančioje produkciją į vaikų ugdymo įstaigas bei socialinės globos namus, inspektoriai aptiko netvarką, nešvarą, o visą tai bei maisto saugos pažeidimus patvirtino ir laboratoriniai tyrimai – atrinkus valstybinius šviežios paukštienos bei patalpų, įrangos nuoplovų mėginius – paukštienoje aptikta salmonelė, o patalpų ir įrangos nuoplovų mėginiuose – monocitogeninė listerija, kuri yra viena iš pavojingiausių bakterijų, galinti sukelti įvairius sveikatos sutrikimus žmonėms.

VMVT nuotr./Šiurkštūs pažeidimai mėsos perdirbimo įmonėje
VMVT nuotr./Šiurkštūs pažeidimai mėsos perdirbimo įmonėje

Inspektoriai taip pat aptiko kito gamintojo pagamintų dešrelių, kurios buvo perženklinamos ir realizuojamos kaip įmonės UAB „Riamona“ pagaminta produkcija, vartotojams pateikiant klaidingą informaciją apie produkto sudėtį, maistinę ir energetinę vertę – dešrelės pagamintos iš vištienos, tačiau paženklinamos kaip pagamintos iš kiaulienos.

Dalis įmonėje pagamintų mėsos gaminių, neatitinka jiems taikomų kokybės reikalavimų – pagaminta produkcija parduodama kaip aukščiausios rūšies mėsos gaminiai, tačiau jų gamybai buvo naudojama mechaniškai atskirta mėsa, kuri neleidžiama naudoti aukščiausios rūšies mėsos gamininių gamyboje.  

VMVT nuotr./Šiurkštūs pažeidimai mėsos perdirbimo įmonėje
VMVT nuotr./Šiurkštūs pažeidimai mėsos perdirbimo įmonėje

Be šiurkščių produkcijos ženklinimo ir gamybos pažeidimų, įmonėje taip pat nustatyti daugybiniai ir grubūs higienos pažeidimai – patikrinimo metu maisto ruošimo patalpos buvo nešvarios ir netvarkingos: įrenginių paviršiai padengti įsisenėjusiomis apnašomis, ant sienų ir lubų pastebėtos pelėsio apnašos, susikaupęs kondensatas.  Inventorius ir įranga padengta įsisenėjusiomis apnašomis, paviršiai paveikti korozijos. Patalpose buvo tik šaltas vanduo, dalis plautuvių nefunkcionavo.

Dalyje gamybinių patalpų nuotekų sistema nesandari, nuotekos bėgo tiesiai ant grindų. Įmonėje neužtikrinama transportavimo taros higieninė būklė,  netinkamai tvarkomos ŠGP atliekos, neužtikrinama darbuotojų asmens higiena, ant įrengimų taip pat pastebėti kenkėjų pėdsakai (voratinkliai, vorai, graužikų išmatos, skraidantys vabzdžiai), nustatyta kryžminės taršos galimybė.  Ir šis higienos pažeidimų sąrašas nėra baigtinis – jų buvo ir dar daugiau.

Produkcijos gamybai buvo naudojami maisto produktai su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Patikrinimo metu rasta neaiškios kilmės, neženklintų žaliavų ir produkcijos, kurių atsekamumas negalimas. 

Įmonės veikla sustabdyta, visa nesaugi ir nekokybiška produkcija sunaikinta (iš viso virš 4 tonų), atsakingiems asmenims bus taikomos administracinės priemonės. 

 Šiuo metu tyrimas tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais