Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 10 /14:20

Skersvėjis R.Stonio šiltnamiuose: dalis jų savavališkai pastatyti ant valstybinės žemės

Valstybinės institucijos atlieka patikrinimą dėl žinomam verslininkui Rimandui Stoniui priklausančios įmonės „Žiežmarių gėlės“ statinių. Vietos gyventojai įtaria, kad šiltnamiai ir pastatai buvo pastatyti be statybos leidimų. Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) jau nustatė, kad dalis šiltnamių savavališkai pastatyti ant valstybinės žemės.
Žiežmarių gėlės
Žiežmarių gėlės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

R.Stoniui priklausančiose „Žiežmarių gėlėse“ ketvirtadienį zujo valstybinių institucijų specialistai. Jie tikrino anoniminį skundą dėl neva nelegaliai stovinčių bendrovės pastatų.

NŽT jau užfiksavo, kad dalis pastatų savavališkai pastatyti ant valstybinės žemės. Sprendimą dėl jų likimo skelbs  Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Sulaukė inspektorių vizito

15min žurnalistai ketvirtadienį lankėsi „Žiežmarių gėlėse“, kur VTPSI specialistai atliko patikrinimą dėl ten stovinčių statinių legalumo.

„Nevarkit, galiu jums pagreitinti darbą. Visi skaičiai yra kompiuteryje“, – taip iš Kauno atvykusius inspektorius pasitiko „Žiežmarių gėlių“ administracijos atstovas.

Nors inspektorius ir atsakė, kad jam nesunku išmatuoti pastatus, mat toks yra jo darbas, vyras iš „Žiežmarių gėlių“ vis tiek dar bandė vardinti įvairius šiltnamių parametrus.

Inspektoriai į šiltnamius, stovinčius prie pat statomo Žiežmarių viaduko, atvyko gavę anoniminį skundą dėl neva neteisėtų statybų. Ketvirtadienį jie matavo šiltnamių pastatus, sklypus, taip pat prašė administracijos susipažinti su dokumentais.

15min žurnalistai dalyvavo tik patikrinimo pradžioje, mat kiek vėliau prisistatęs „Žiežmarių gėlių“ vadybininkas už pastabų žymėjimąsi į užrašų knygutę pagrasino policija bei liepė palikti teritoriją.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Žiežmarių gėlės
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Žiežmarių gėlės

Anoniminis skundas

Skundą įvairioms valstybinėms institucijoms išplatino Žiežmariečių bendruomene save pristatanti grupė. Tai nėra oficiali miestelio bendruomenė, ir dėl to kyla įtarimų apie politinį šio skundo pobūdį, mat „Žiežmarių gėlių“ vadovas yra socialdemokratas, Kaišiadorių rajono tarybos narys.

Žiežmariečių bendruomenės duomenimis, „Žiežmarių gėlių“ pastatai ir šiltnamiai prie Žiežmarių yra pastatyti nelegaliai, o vienas šiltnamis be leidimo yra pastatytas ant valstybinės žemės.

Dar vienas šiltnamis, gyventojų teigimu, stovi ant žemės, kuri patenka į kultūros paveldosauginę zoną.

„Pastatai, mūsų žiniomis, yra pastatyti be leidimų, neteisėtai ir ant valstybinės žemės, paveldosauginėje zonoje, nemokami už juos jokie turto mokesčiai ir taip sudaroma nelygi konkurencija tarp verslo subjektų – niekas nieko nemato, visi pažeidimai dangstomi ir glaistomi“, – rašo žiežmariečių bendruomenė.

Žiežmariečių bendruomenės nuotr./Sklypai prie Žiežmarių
Žiežmariečių bendruomenės nuotr./Sklypai prie Žiežmarių

Užfiksavo pažeidimų

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) specialistai taip pat dalyvavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos organizuotame patikrinime – kovo 10 dieną surengė faktinio žemės naudojimo patikrą Triliškių kaime.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad kai kurie gėlininkystės bendrovei priklausantys pastatai išties yra pastatyti valstybinėje žemėje.

Už savavališką valstybinės žemės naudojimą yra numatyta nuo 289 iki 579 eurų bauda.

Dėl Triliškių kaime valstybinėje žemėje pastatytų statinių likimo sprendimą turi priimti VTPSI.

Neteikia ataskaitų​​

„Žiežmarių gėlių“ vadovą, Kaišiadorių rajono tarybos narį Marių Muižiniką žinia apie bendruomenės skundą nustebino.

„Nieko nežinau apie tai, pirmą kartą girdžiu, – 15min sakė jis. – Šiltnamiai 50 metų stovi.“ 

M.Muižinikas tvirtino, kad viskas yra legalu.

„Mes pastatus ir nupirkome, vietoje senų šiltnamių naujus pastatėme. Kai kuriems pastatams reikia leidimo, kai kuriems nereikia leidimų. Šiltnamiai yra laikini pastatai, jeigu stovi ant gręžtinių polių. Įvairiai reglamentuojama. Prieš 10 metų pradėjom dirbti, ir tada tų skundų būdavo. Per metus ir po 100. Nelabai suprantam, dėl ko“, – sakė jis.

LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Marius Muižinikas
LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Marius Muižinikas

M.Muižinikas yra Kaišiadorių rajono tarybos narys, į ją bandė patekti ir 2015 metais. Jo žmona Milda Muižinikienė vadovauja „Žiežmarių gėlių prekybai“.

„Žiežmarių gėles“ per įmonę „Etelipsus“ valdo Rimandas Stonys.

„Žiežmarių gėlės“ ir „Etelipsus“ jau daugiau nei 24 mėnesius neteikia finansinių ataskaitų Registrų centrui. Apie tai iš 15min išgirdę M.Muižinikas nusistebėjo: „Reiks finansininkams velnių duoti.“

M.Muižiniko šeimos dvaras pradėtas statyti nelegaliai 

15min neseniai rašė ape tai, kad Muižinikų valdose dygstantis prabangus kompleksas statomas pažeidžiant įstatymus. VTPSI nustatė ne vieną prieš metus išduoto statybos leidimo pažeidimą.

„Vienas iš statinių neatitinka projekte nurodytos statinio kategorijos, o statinio laikančiųjų konstrukcijų išdėstymas bei statinio išorės matmenys neatitinka projekto sprendinių. Taip pat nebuvo pateikta visa reikiama dokumentacija“, – tokius šių metų sausį nustatytus pažeidimus 15min nurodė VTPSI.

Muižinikų statybas narsto prokurorai – svarstoma, ar pradėti viešojo intereso gynimo procedūrą. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kaišiadorių politiko Mariaus Muižiniko šeimos valdos
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kaišiadorių politiko Mariaus Muižiniko šeimos valdos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas