Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 02

Pasipiktinimus išgirdo ir pateikė pasiūlymą, kaip sumažinti naftos dujų akcizą: pripažino, kad pasikeitimus „pražiopsojo“

Vilnijanti pasipiktinimų banga dėl didelio suskystintų naftos dujų (SND) akcizo Vyriausybę privertė imtis skubių sprendimų. Dabar ji siūlo buitiniams vartotojams ir verslams akcizą sumažinti nuo 304,1 euro iki 41 euro už toną. Verslininkai džiaugiasi tokiais veiksmais, nors neslepia, kad norėtų dar mažesnių skaičių, mat konkuruoti su kaimynais vis tiek bus sunku.
SND akcizas
SND akcizas / Shutterstock nuotr.

Nuo sausio SND akcizas siekia 304,1 euro (be PVM), tačiau Vyriausybės kanceliarijos parengtame Akcizų įstatymo pataisų projekte siūloma taikyti 41 Eur/t tarifą.

Kaip rašoma įstatymo pakeitimo projekto aiškinamajame rašte, mažesnis tarifas būtų taikomas naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams (išskyrus gamtines dujas), kai jie naudojami kaip šildymui skirtas kuras, taip pat šildymui skirtoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, išpilstytiems į dujų balionus.

Sumažintas akcizas būtų taikomas ir verslams, jei SND naudojamos šildymui.

Premjerės patarėjas susisiekimo, aplinkos apsaugos ir energetikos klausimais Dalius Krinickas 15min patikslino, kad šildymas reiškia ne tik patalpų šildymą, tai apima ir gamybinius procesus bei visa kita, kam būtų naudojamos SND.

Aplinkos ministerijos nuotr. /Dalius Krinickas
Aplinkos ministerijos nuotr. /Dalius Krinickas

„Dažnai dokumentuose tiesiog rašoma „šildymas“, bet šitas terminas iš tiesų apima platesnes veiklas“, – teigė jis.

Patarėjas taip pat nurodė, kad toks sumažintas tarifas kasmet nedidėtų, jis būtų stabilus. Sumas didintų tik kasmet auganti CO2 dedamoji.

„Nebent kas nors imtųsi keisti šitą įstatymą“, – paminėjo D.Krinickas.

Jeigu tam būtų pritarta Seime, numatyta, kad naujasis akcizas galėtų įsigalioti nuo balandžio 1 d. Visgi sprendimą sužinosime ir galbūt pokyčius išvysime net anksčiau, mat pusšimtis parlamentarų nusprendė, kad reikia skubiai svarstyti ir priimti įstatymų pataisas, tarp kurių – ir SND akcizo klausimas. Dėl to nutarta sušaukti neeilinę Seimo sesiją vasario 12–15 d.

Kiek dėl to sumenktų biudžeto pajamos ir ką apie tokį siūlomą sumažintą akcizą sako verslai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas